10 prachtige tuinen in eigen land om deze lente te verkennen

Scroll naar beneden

Daar is de lente, daar is de zon. En waar kan je beter van beide genieten, dan in een van deze tien prachtige tuinen of parken in Vlaanderen?! 

 • Valerie Vanhove
  TekstValerie Vanhove

1. Kruidtuin @ Leuven

Op nog geen tien minuutjes wandelen van de Oude Markt in Leuven, ligt De Kruidtuin. De Universiteit van Leuven legde hem in 1738 aan voor haar studenten geneeskunde. Daarmee is het de oudste botanische tuin van België. Op een oppervlakte van meer dan twee hectare bevindt zich een uitgebreide verzameling bomen en struiken. Daarnaast kan je in het serrecomplex, naast verschillende kruidachtige planten, ook een verscheidenheid aan tropische en subtropische soorten terugvinden. De Kruidtuin is gratis toegankelijk. Let wel op: honden zijn niet toegelaten op het terrein!

 • © Visit Leuven - Karl Bruninx

2. Park Drie Fonteinen @ Vilvoorde

Net buiten Brussel, ligt het cultuurhistorische gebied de Drie Fonteinen van Vilvoorde. Dit domein heeft de hele familie iets te bieden. Je kunt er slenteren door de Franse tuin in de stijl van Versailles of het Engels landschapspark. Daarnaast kunnen de kinderen zich volledig uitleven op de speeltuin. De sportievelingen onder ons kunnen hun energie kwijt in het noordelijke deel van het domein, waar verschillende sportaccommodaties voorzien zijn.

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

3. Plantentuin @ Meise 

De Plantentuin van Meise is er eentje van formaat. Letterlijk en figuurlijk. Enerzijds is het een van de mooiste botanische tuinen ter wereld. Anderzijds is de Plantentuin letterlijk een grote groene oase van zo’n 92 hectare. Deze tuin herbergt zo’n 18.000 plantensoorten van over de hele wereld, die over heel het domein en de grote serres verspreid liggen. 

Let op: door de huidige coronamaatregelen moet je online je plaatsje reserveren. Een ticket kost ongeveer €9.

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

4. Kasteelpark Ter Rijst @ Heikruis 

Vlakbij Pepingen, in Heikruis ligt het domein Ter Rijst. Naast een park vol inheemse bomen en zeldzame bloemen, vind je er ook een neoclassicistisch kasteel. Wandel gerust de zolen van onder je schoenen doorheen dit gebied van wel 100 hectare. Wie weet kun je wel een glimp opvangen van de reeënpopulatie die in het gebied verblijft. Let wel op: honden zijn niet toegelaten op het terrein! 

 • © Lander Loeckx - Toerisme Vlaams-Brabant

5. Middelheimpark @ Antwerpen 

Het Middelheimmuseum in Antwerpen staat vooral bekend om zijn heuse kunstpark. Omringd door beelden van namen als Auguste Rodin, Henry Moore en Rik Wouters kan je er je hart ophalen in de natuur. Twee vliegen in één klap! Het Middelheimpark is gratis toegankelijk.

 • © Joris Casaer

6. University Botanical Garden @ gent

Net als in Leuven, heeft ook de universiteit van Gent een plantentuin met een uitgebreide collectie van meer dan 10.000 plantensoorten. In de buitentuin kun je onder andere een bomentuin, een rotstuin en een mediterrane tuin terugvinden. Daarnaast bieden de verschillende serres onderdak aan talrijke plantensoorten. De Plantentuin van de UGent ligt aan de rand van het Citadelpark. Wie dus nog niet genoeg kan krijgen van al dat groene pracht, kan ook nog even door het Citadelpark wandelen. 

Let op: door de huidige coronamaatregelen moet je online je plaatsje reserveren om de serres te bezoeken. De buitentuinen zijn gratis en zonder reservering toegankelijk. 

 • © Visit Gent

7. Rivierenhof @ Antwerpen 

Net buiten Antwerpen Stad ligt het Rivierenhof. In dit provinciaal domein valt er tijdens elk seizoen wat te beleven, maar in de lente is het er extra fijn. Je kan er genieten van een wandeling doorheen de azaleatuin of het loofbomenbos. Of je kan er de twee kastelen gaan bewonderen. Voor kinderen is er ook vanalles te doen. Ja, zelfs in coronatijden. Wat denken jullie van een heuse Kraalwandeling? Of een Fotozoektocht? Het Rivierenhof is gratis toegankelijk.

 • © François de Heel

8. Arboretum @ Kalmthout 

Tijdens de lente is Arboretum Kalmthout is een mooie plek om van de natuur te proeven. De kerselaars en appelaars bloeien er dan volop. Daarnaast heeft de tuin nog dingen te bieden. Van 12,5 hectare bomentuin, tot een grote vijver en zelfs verschillende bonsais. Hou ook zeker de kalender van Aboretum Kalmthout in de gaten want er is vanalles te doen, ook voor de kleintjes. 

Let op: door de huidige coronamaatregelen moet je online je plaatsje reserveren. Een ticket kost zo’n €7. 

 • © Arboretum Kalmthout

9. De Kleine Boerderij @ Merksplas 

Ontdek de grote variatie aan fauna en flora van De Kleine Boerderij in Merksplas. Je loopt er tussen de kruidentuin, de geometrische tuin, pioenentuin en nog veel meer. Een boerderij is geen boerderij zonder dieren, natuurlijk. De grote en kleine dierenliefhebbers onder ons kunnen een kijkje nemen bij de geiten, schapen, kippen, bijtjes, … Een ticket kost zo’n €5. 

 • © Nicole Andrea

10. Minnewaterpark @ Brugge 

Vlak naast het Minnewater in Brugge ligt het gelijknamige Minnewaterpark. Op wandelafstand van het Begijnhof kan je hier vertoeven in het gras en tussen de bloemen. Deze lente is dé kans om van dit park te profiteren, want vanaf september zal het Minnewaterpark een metamorfose ondergaan, die zal duren tot april 2022. 

 • © Jan D'hondt

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord