Baden-Württemberg: Duitsland voor fijnproevers

Scroll naar beneden
Duitsland

Nergens in Duitsland waar de inwoners zo goed kunnen koken als in het zuiden van het land. In Baden-Württemberg, hét adres voor fijnproevers, staat genieten op de eerste plaats!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Dat je in Baden-Württemberg moet zijn voor culinaire topervaringen, bewijst het aantal verwijzingen in de Michelingids, Gault Millau of andere gastronomische gidsen. Maar liefst een vierde van de Duitse toprestaurants bevindt zich hier, en je kan de regio ook gerust de deelstaat van de gastronomiesterren noemen. Het bijna legendarische Baiersbronn is hier het beste voorbeeld van: deze gemeente in het Zwarte Woud telt naast amper 15.000 inwoners maar liefst acht Michelinsterren. 

Naast de vele plekjes voor topgastronomie puilt de streek ook uit met gezellige restaurants voor het hele gezin, waar de kwaliteit en het regionale karakter van de streek doorgetrokken worden naar jouw bord. Een indrukwekkend aantal restaurants werd door Bib Gourmand onderverdeeld in de categorie ‘zorgvuldig klaargemaakte, betaalbare maaltijden’. Kwaliteit aan een lage prijs, dus!

  • Christine Garcia Urbina

Traditie, fijnkost en nieuwe specialiteiten

Dat lekker eten en drinken een lange traditie kent in Baden-Württemberg, blijkt ook uit haar inwoners: nergens anders in Duitsland wordt er zoveel uitgegeven aan gastronomisch genieten. Er is hierbij veel aandacht voor lokale producten en lokale landbouw.

En laat dat net nu een van dé sterke punten van Baden-Württenberg zijn: door de verschillende landschappen in de regio vind je hier enorm veel kwaliteitsvol regionaal lekkers. Hier proef je heerlijke stukken vlees als  Schwäbisch-hällisch varkensvlees, Hohenloher rundvlees of Grünkern im Norden-frikandellen tot runds- en schapenvlees uit het Zwarte Woud. Of wat dacht je van visjes uit het Bodenmeer? Stuk voor stuk lokale declicatessen!

Ook wie de betere wijnen best weet te smaken, moet in Baden-Württemberg zijn. De laatste jaren vond hier een stille revolutie plaats op het gebied van wijnproductie: een jonge, ambitieuze wijngaardgeneratie is hier opgestaan en wist van de regio dé plek te maken voor unieke en eerlijke wijnen. Het is dan ook geen toeval dat de Duitse ‘Rode Wijn Prijs’ hier wordt toegewezen.

  • Christine Garcia Urbina

Een hart voor de regio

Om die sterke focus up de regionale producten te behouden, schoten er de voorbije jaren tal van initiatieven uit de grond. Op die manier maak je gegarandeerd kennis met de écht lekkernijen uit de streek. Zo hebben uitbaters, hoteliers en producentengroeperingen in Hohenlohe zich verenigd in de ‘Genieterregio Hohenlohe’. En zie je ergens ‘Echt Schwarzwald’ staan, dan weet je zeker dat het rundvlees uit de berggebieden van het Zwarte Woud komt.

  • TMBW

De weg naar goede smaak

Wandelen in Baden-Württemberg is niet enkel voor natuurliefhebbers een topervaring, maar ook voor echte fijnproevers. Je vindt hier namelijk verschillende culinaire wandel- en fietstochten waarop je de streek ziet én proeft.

Zo neemt de fietstocht ‘Tour de Spargel’ je mee naar de Boven-Rijnse Laagvlakte tussen Schwetzingen en Bruchsal, waar het milde klimaat en de zanderige bodem de groenten die hier geteeld worden een typische smaak geven. In het voorjaar bieden boerderijen en restaurants verse asperges aan, hét streekgerecht. Ook het Schwetzingen-kasteel met zijn indrukwekkende tuinen is meer dan de moeite waard.

Is schnaps meer jouw ding, dan is de Schnapsbrunnenwege echt iets voor jou. Deze gematigde tocht loopt van bron tot bron en kan je zowel te voet als met de fiets doen. Naast schnaps worden er ook likeuren, most en zelfs koud bergbronwater geserveerd.

Wil je de Duitse gastvrijheid eens aan den lijve ondervinden, dan moet je in de bergen van het zuiderse Zwarte Woud zijn. Tussen de dicht beboste bergen bevindt zich hier de Yach-Tal, waar de tijd precies is blijven stilstaan. Dit pad  van 12 kilometer brengt je langs beekjes, wilde wouden en prachtige heuvels. Onderweg klop je aan bij de boerderijen, waar je zelfgemaakt brood met spek, bibeleskäs en appel- of bessenmost proeft. De typische huiselijke sfeer van Duitsland in al zijn glorie!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord