Cultuur snuiven in Kroatië: ontdek het werelderfgoed

Scroll naar beneden
Thomas Cook

Wist je dat Kroatië een van de landen is waarbij vrijwel elke regio genoemd wordt in de Werelderfgoedlijst van UNESCO? Het is een relatief klein land, maar toch staan er momenteel maar liefst 22 bezienswaardigheden op de lijst. Iets waar het land trots op mag zijn en waar menige reiziger nieuwsgierig naar is. Heb jij de mooiste plaatsen van Kroatië al ontdekt?

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

Dubrovnik: de Parel van de Adriatische Zee

Het middeleeuwse centrum van Dubrovnik is beslist fascinerend te noemen. De perfect bewaarde muren maken indruk op iedere bezoeker. De Engelse dichter Lord Byron was echt helemaal weg van de stad en noemde het de 'Parel van de Adriatische Zee'. Vandaag de dag maakt de stad nog steeds diezelfde indruk op bezoekers en is dankzij zijn eeuwenoude look & feel een geliefde locatie voor film- en tv-opnames. Onder meer scènes van Game of Thrones en Star Wars werden hier opgenomen.

 • Split

  Ivan Coric / CNTB

Split: de mooiste stad ter wereld

Als je Kroatië een beetje kent, dan heb je zeker wel van Split gehoord. Deze stad heeft een prachtig oud centrum, maar het meest bijzondere daarvan is toch wel het paleis van Diocletianus. Deze Romeinse keizer stichtte de stad al zo'n 1700 jaar geleden en wilde er de ideale plaats van maken om van zijn pensioen te genieten. Het paleis is een van de best bewaarde Romeinse villa's van over de hele wereld. De inwoners zelf noemen de stad vandaag de dag 'de mooiste stad ter wereld’. Ze zouden wel eens gelijk kunnen hebben!

 • Plitvice

  Davor Rostuhar / CNTB

Plitvice: de betoverende binnentuinen van Kroatië

De Plitvice-meren staan hoog op vele verlanglijstjes. Geen wonder, want de schoonheid van dit natuurgebied is echt adembenemend. Er zijn maar liefst zestien meren te vinden, die een bijna turquoise kleur hebben. Bovendien kun je hier na elke bocht een schitterende waterval verwachten. De begroeiing maakt het geheel bijna sprookjesachtig en geeft je het gevoel alsof je in de betoverde binnentuinen van Kroatië bent. Deze plaats vergeet je nooit meer.

 • Licitar

  Nenad Ruszkowski / CNTB

Licitar: romantisch erfgoed

Licitar is geen plaats, maar wel een van de bekendste symbolen van Kroatië. Vroeger zouden jonge mannen in centraal Kroatië hun genegenheid en liefde betuigen aan meisjes door hen hun hart te geven - niet alleen metaforisch, maar ook in de vorm van een echt heerlijke zoete cake. De kunst van het bakken van een licitar-hart wordt van generatie op generatie doorgegeven en het is dan ook niet meer los te denken van de Kroatische identiteit.

 • Becarac

  Davor Rostuhar / CNTB

BeCarac: voor een vrolijke noot

Becarac is een muziekstuk dat populair is in de regio Slavonië, Baranja en Srijem. Het werd voornamelijk gezongen tijdens bruiloften en andere gelegenheden waar veel mensen bij elkaar komen om feest te vieren. Twee becars (jonge zangers met gevoel voor humor) concurreren met elkaar. Zij zingen verschillende verzen die worden begeleid door tamburica-spelers. De teksten zijn vaak provocerend, maar op een grappige manier. Ze prijzen hun eigen talenten, schoonheid en vaardigheden, en drijven de spot met hun rivalen.

 • IVO BIOCINA / CNTB

Bewonderenswaardige mozaïeken in Porec

De Eufrasiusbasiliek in Porec is een van dé blikvangers van Istrië. De basiliek werd in de 6de eeuw gerenoveerd en gedecoreerd met schitterende mozaïeken, die tot de mooiste van Europe behoren. Ook de architectuur van het gebouw is wondermooi en mengt verschillende bouwstijlen op magistrale wijze. Dit mag je niet missen!

 • Sibenik

  Zoran Jelaca / CNTB

Sibenik: een kathedraal van steen

De kathedraal van Šibenik is uniek en dat komt niet zomaar door zijn mooie uitstraling. Deze kerk is uitsluitend van steen gemaakt en er zijn dus geen andere materialen, zoals hout of schroeven gebruikt! De Sint-Jakobkathedraal werd al gebouwd tussen 1431 en 1535. Drie architecten werkten met elkaar samen om tot dit harmonieuze bouwwerk te komen. Vooral de koepel is op ingenieuze wijze tot stand gekomen. Bewonder het zelf in Šibenik!

Op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan natuurlijk nog veel meer punten bij Kroatië. Denk maar aan het maken van kant of aan het historische centrum van Trogir. In Kroatië ben je niet zomaar uitgekeken!

Meer informatie

Wil je meer weten over het prachtige Kroatië? Neem dan zeker hier een kijkje! Ontdek de mooiste vakanties in Kroatië via Thomas Cook.

Copyright headerfoto: Luka Esenko / CNTB

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • 4 magazines
 • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord