Cyprus, waar schoonheid is ontstaan

Scroll naar beneden
TUI

Volgens de Griekse mythologie is Cyprus de geboorteplaats van Aphrodite, de godin van de schoonheid. De legende is niet uit de lucht gegrepen, want het eiland bestaat uit prachtige landschappen, heeft schitterende stranden en baadt in een azuurblauwe hemel.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Cyprus is echter meer dan ‘zomaar’ een Mediterraans eiland. Het is het meest oostelijk gelegen punt van Europa en de Europese Unie en bevindt zich geografisch gezien eigenlijk in Azië. Door die unieke ligging vind je op het eiland invloeden van verschillende culturen en religies terug die Cyprus kleuren en karakter geven.

Het eiland bestaat ook uit twee delen: de Turkse Republiek Noord-Cyprus in het noorden en de Republiek Cyprus, het Grieks-Cypriotische deel in het zuiden. We nemen je mee naar het zuidelijke deel, dat gevormd wordt door de districten Pafos, Limasol, Nicosia en Larnaca.

Het eiland heeft heel wat wat troeven voor elke vakantieganger. Of je nu een ware zonneklopper bent, op zoek bent naar avontuur, de lokale cultuur wilt ontdekken of gastronomisch in de watten gelegd wilt worden: Cyprus biedt voor elk wat wils!

  • Agis Agisilaou

Zonnebaden, het hele jaar door

Cyprus ligt in de Middellandse Zee en er profiteert dus van een aangenaam, zacht klimaat. Aan vitamine D is er geen gebrek: hier schijnt de zon maar liefst 340 dagen per jaar! Het maakt met andere woorden niet uit wanneer je er op reis gaat, je krijgt gegarandeerd de zon te zien!

En uiteraard hangt dat ook samen met bijzonder aangename temperaturen, het hele jaar door. De thermometer gaat in de zomermaanden gemakkelijk boven de 30°C. De avonden zijn zwoel, zodat je tot in de late uurtjes op het terras van een lekker drankje kan genieten.

Maar Cyprus is ook een schitterende bestemming voor wie in het najaar nog van de zon wilt genieten. In september haal je hier nog regelmatig 30°C, in oktober nog altijd 27°C en zelfs in november kan je hier nog profiteren van een zachte 23 à 24°C. Temperaturen waar wij enkel maar van kunnen dromen, maar in Cyprus gewoon werkelijkheid zijn. De gedroomde bestemming voor zonnekloppers, dus!

Een uitgebreid sportaanbod

Voel je toch meer voor een actievere vakantie, dan trek je beter het binnenland in. Wandelaars vinden er in de gebergtes meer dan 70 natuurpaden en voor de fietsers zijn er talloze routes om te volgen, zowel met een racefiets als met een mountainbike.

De ongerepte, afwisselende natuur maakt van Cyprus ook een waar golfparadijs. In de omgeving rond Pafos vind je vier prachtige golfbanen met elk 18 holes. Diepgroene heuvels die naadloos overlopen in de azuurblauwe lucht en schitterende uitzichten over de Middellandse Zee bieden: het is een droom voor elke golfer.

Meer informatie over golfen in Cyprus vind je via www.cgf.org.cy

  • Agis Agisilaou

Authentieke dorpjes en steden

In de vele gezellige dorpjes die Cyprus telt, lijkt het wel alsof de tijd heeft stilgestaan. Ontdek de Cypriotische gastvrijheid in authentieke dorpen als Kakopetria, Lefkara en Lofou, waar de bewoners jou welkom heten.

Een van de mooiste plekken op Cyprus is Pafos, de havenstad in het zuidwesten van het eiland. Pafos is, samen met het Deense Aarhus, de Culturele Hoofdstad van Europa. Onder de noemer ‘Linking Continents, Bridging Cultures’ vinden er in de stad honderden evenementen plaats.

Door zijn unieke ligging is Cyprus een vat vol culturen: het eiland ligt vlak bij het Midden-Oosten en Afrika en vormt daardoor een deur van Europa naar andere continenten en culturen. Die banden worden dit jaar in Pafos verder versterkt door middel van allerlei sfeervolle events en tentoonstellingen. Zo is er deze zomer op 1 juli een schepenspektakel in de haven en loopt er van september tot december de tentoonstelling ‘The Many Faces of Venus’, die de godin Venus (de Romeinse naam voor Aphrodite) in de kijker zet.

Pafos staat bovendien in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van Unesco: het grote Archeologisch Park en het middeleeuwse fort aan de haven zijn maar enkele van de bezienswaardigheden die geschiedenis uitademen.

Heerlijke wijntraditie

Cyprus is misschien niet de eerste naam die bij je opkomt als je denkt aan landen met een sterke wijngeschiedenis, maar dat is onterecht. Het eiland buigt op een wijntraditie van meer dan 6.000 jaar oud. Elk jaar vindt hier in september het Wijnfestival plaats en de lokale wijnen vloeien hier dan ook rijkelijk.

Wil je de vele lekkere Cypriotische wijnen zelf ontdekken, dan kan dat aan de hand van zeven wijnroutes ten noorden van Limassol en Pafos. Die brengen je naar de vele gezellige wijndomeinen en laten je kennismaken met de unieke wijncultuur van Cyprus. Tegelijkertijd geniet je van de prachtige natuur en de gastvrijheid van de plaatselijke bewoners.

De routes brengen je langs de schitterende kustlijn, door het bergachtige binnenland of voeren je naar de best bewaarde geheimen van het eiland. Onderweg passeer je bovendien tal van tavernes en restaurants die lokale specialiteiten serveren, zoals stifado (een stoofschotel) en mezedes (kleine hapjes).

De zeven routes kan je als e-brochure downloaden via www.visitcyprus.com.

  • Agis Agisilaou

Mediterraanse gastronomie

Bij een goed glas wijn hoort natuurlijk ook lekker eten. De gastronomie van Cyprus verdient dan ook zonder twijfel een plek op de lijst met hoogtepunten van het eiland. Ook op culinair vlak merk je op Cyprus uiteraard de invloed van de Mediterraanse cultuur en ingrediënten, maar je vindt hier ook kenmerken uit de Arabische wereld terug. Heerlijke kruiden, olijfolie en verse groenten en fruit: de Cypriotische keuken bulkt uit van de aroma’s!

De heerlijke kazen halloumi en anari zijn typische Cypriotische producten en ook wie van een goed stuk vlees houdt, komt hier aan zijn trekken. Onder meer lountza staat hier op de menukaart: varkensvlees dat zo’n twee weken gemarineerd wordt in een mix van wijn en koriander. Loukanika zijn dan weer worsten van het fijnere varkensvlees dat men samen met allerlei kruiden een tweetal weken in rode wijn laat rusten. Een ware smaakbom!

Voor de zoetebekken is er dan weer loukoumi (Turks fruit) en shoushoukos, een lekkernij van noten die in een gelei van druiven gedrenkt wordt en na het drogen perfect samengaat bij een glas wijn of cognac.

E-brochures over de Cypriotische gastronomie vind je via www.visitcyprus.com

10.000 jaar geschiedenis en cultuur

Cyprus is een vat vol geschiedenis. De oudste vondsten zijn maar liefst 10.000 jaar oud. Zo’n 3.500 jaar geleden vestigden ook de Grieken zich op het eiland en je vindt hier uiteraard heel wat restanten van monumenten en eeuwenoude gebouwen terug.

Cyprus is het meest oostelijke punt van Europa en dankzij deze unieke ligging is het eiland ook een smeltkroes van verschillende culturen. Na de Grieken meerden ook onder meer Feniciërs, Franken, Venetianen, Ottomanen en Britten hier aan. Allen drukten ze hun stempel op het eiland en lieten ze hun invloeden na.

Je kan het eiland dus eigenlijk zien als een groot openluchtmuseum, waar je prehistorische nederzettingen, klassieke Griekse tempels, Romeinse theaters, Byzantijnse kerken, kastelen van kruisvaarders, gotische kathedralen en moskeeën naast elkaar terugvindt.

Cyprioten zijn ook terecht trots op hun geschiedenis en tot op de dag van vandaag worden er in het Odeon van Pafos klassieke Griekse toneelstukken gespeeld.

De e-brochure over de rijke geschiedenis van Cyprus vind je via www.visitcyprus.com

  • Agis Agisilaou

Oogverblindende stranden

De Cypriotische kustlijn is er een met karakter en verscheidenheid. Op het eiland vind je zowel afgelegen baaien als bruisende stukken strand, en zowel schitterende zandstranden als stevige rotsinhammen.

Cyprus telt bovendien 59 ‘blauwe vlag-stranden’: plaatsen waar het water ideaal is om te zwemmen. Deze stukken van de Middellandse Zee behoren immers tot het schoonste zwemwater van Europa! Ook de stranden worden schoongehouden, waardoor je volop van de zon en de zee kan genieten.

Helemaal ontspannen doe je op het water: op tal van plaatsen kan je aan boord gaan van plezierbootjes om in de gezellige haventjes te varen, of net om de grotten langs de kustlijn vanuit een ander perspectief te bewonderen.

Ook voor wie het allemaal wat actiever mag, zijn er talloze manieren om van het water te genieten. Op het water ga je windsurfen, zeilen en kitesurfen, maar ook onder het wateroppervlak ligt een compleet nieuwe wereld op je te wachten. Cyprus staat wereldwijd gekend als een duikersparadijs en heeft met Zenobia een van de beste locaties om naar scheepswrakken te duiken. Bovendien vind je ontelbare snorkelspots rond het eiland!

Voor meer info en reserveringen, ga langs bij TUI, je reisagent of surf naar TUI.be.

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord