De gevarieerde Keulse keuken

Scroll naar beneden
Duitsland

Keulen straalt als geen andere stad de Duitse culinaire verscheidenheid uit. De gastronomiescene pakt uit met toprestaurants, typisch Keulse brouwerijen en creatieve kookkunsten. Aan jou om dit allemaal te ontdekken!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De Rijnmetropool beschikt over een enorm gastronomisch aanbod met meer dan 3.000 restaurants en eetplekjes om uit te kiezen. Ook de verscheidenheid is hier enorm: maar liefst 181 naties laten je proeven van hun keuken. Je vindt hier bovendien een onevenaarbare mix van traditie en vernieuwing. De talrijke restaurants weerspiegelen het multiculturele karakter van de stad, terwijl de brouwerijen de eigenheid van de Keulse gastvrijheid belichamen. 

  • FRÜH Gastronomie

Een culinaire ontdekking

Open en gezellig: zo zou je de Keulse manier van leven nog het best kunnen omschrijven. Die levenswijze zie je ook terug in het culinaire aanbod van de stad, want de internationale keuken is hier heel goed vertegenwoordigd. Naast Italiaanse en mediterraanse restaurants krijg je hier ook Ethiopische, Vietnamese en andere exotische gerechten geserveerd. Op streetfoodfestivals, culinaire wandelingen en weekmarkten leer je al deze smaken kennen als nooit tevoren. 

Bij de talloze, bijna legendarische winkels, bakkerijen, kaashandels, slagerijen en koffieproducenten vind je dan weer de beste Keulse klassiekers. Of wat dacht je van een bezoek aan het chocolade-, mosterd- of wijnmuseum? In Keulen vind je voor ieder wat wils!

  • Dieter Jacobi

Over bier

Keulen is trots op haar biercultuur, en met reden: de Keulse manier van leven kom je tegen in de verschillende brouwerijen van de stad. Hét bier van de stad is Kölsch, dat enkel in de stad gebrouwen mag worden en tevens ook de benaming is voor de manier van leven en het lokale dialect. Dit lichte bier wordt hier enkel opgediend in de typische ‘Kölner Stangen’-glazen, die ook enkel in Keulen gemaakt worden. 

Ook de obers van Keulen zijn uniek op hun manier: de typische ‘Köbes’, uniek in de Duitse horeca, dragen de klederdracht van oude brouwersknechten: een hooggesloten blauw vest, zwarte broeken en een lederen geldbuidel. 

Dat de Keulse biergeschiedenis heel ver teruggaat, merk je onder meer in de verschillende brouwerijen die de stad rijk is. Brouwerij Sion bestaat al sinds 1511, aan de Dom vind je de ‘Cölner Hofbräu P. Josef Früh’, en ook brouwerij ‘Päffgen’ uit 1858 is een must see in de stad.

  • Axel Schulten

Gerechten met karakter

De Keulenaars weten ook als geen ander om hun bier met de streekspecialiteiten te combineren. In de brouwerijen proef je verschillende lokale en eigenzinnige lokale gerechten, zoals bijvoorbeeld ‘Halver Hahn’ (een half roggebrood met een dikke schijf oude Hollandse kaas en mosterd) of ‘Himmel un Äd (aardappelpuree met appelmoes en bloedworst). In Keulen proef je ook van ‘Keulse caviaar’, dat niet meer is dan dan een stuk bloedworst met mosterd en een Röggelchen (een soort sandwich). Deze parodie werd door restaurantuitbaters verzonnen als spot op het chique volk.

De Keulse keuken heeft ook buiten de stad een grote reputatie. Zo is ‘Sauerbraten’ (zuurvlees) een gerecht dat in verschillende regio’s erg geliefd en genieten vele bezoekers uit andere landen van ‘Rheinischen Sauerbraten’, dat als een delicatesse beschouwd wordt. Een andere lokale specialiteit, ‘Rievkoche’, is een waar begrip in de stad. Deze aardappelpannenkoekjes vind je in de restaurants, of op de Schemmergasse, die door de talloze kraampjes ook wel eens de ‘Rievkoche-Allee’ genoemd wordt. 

Meer informatie

Wil je meer weten over culinair Keulen, surf dan naar de blog visit.koeln. Hier vind je talrijke tips van foodies en spannende ‘stories’ over de lekkerste aspecten van de stad. Ontdek hier alles wat Keulen op culinair gebied te bieden heeft. Op de blog van Toerisme Keulen lees je tal van interessante artikels over wat er op gastronomisch vlak leeft in in deze mooie stad.

Copyright headerfoto: Dieter Jacobi

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord