Fjaka: genieten van het Kroatische leven

Scroll naar beneden
Thomas Cook

Hou jij echt van ontspannen? Dan is fjaka jou op het lijf geschreven. Fjaka kan je nog het best omschrijven als een gemoedstoestand, waarbij genieten centraal staat. Wanneer de zon hoog aan de hemel staat en de zee rustig kabbelt of juist hoge golven opwerpt, dan is het de mooiste tijd voor fjaka. 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Wist je dat er al vele liedjes geschreven zijn over de Kroatische fjaka? Soms lijken het wel hele odes. Het is moeilijk om in een paar woorden uit te leggen wat fjaka is. Zelfs degenen die zich er regelmatig mee bezighouden, kunnen het niet helemaal duiden. Sommigen noemen het luiheid, maar dat is vergezocht. Anderen verwarren het met vermoeidheid. Fjaka is echter het tegenovergestelde van dat. Fjaka staat symbool voor rust. Één ding kunnen we wel stellen: fjaka is vast ook iets voor jou!

  • IVO BIOCINA / CNTB

Fjaka is een manier van leven in Kroatië

Sommige mensen zeggen dat fjaka eigenlijk gewoon 'nietsdoen' betekent. Misschien is het daarom ook zo'n hit geworden op social media. Kan jij je voorstellen dat je even alles aan de kant schuift? Maar dan ook echt alles? Dus geen tv, smartphone, to-do-lijstje of zelfs sporten. Alleen maar relaxen. Maar denk eens even goed na. Wanneer heb jij voor het laatst echt helemaal niks gedaan? Wanneer zat jij voor het laatst gewoon helemaal stil zonder al na te denken over wat je de volgende minuut zou gaan doen? In Kroatië is dit de manier van leven!

  • ZORAN JELACA / CNTB

Waarom fjaka zo past bij Kroatië

In Kroatië is het weer vaak fantastisch maar het kan er ook behoorlijk heet worden. Dan worden de bewoners eigenlijk gedwongen om helemaal niets te doen. Het is dan natuurlijk erg fijn om gewoon te genieten van de geuren, kleuren en geluiden in je omgeving. En wie Kroatië een beetje kent, weet dat dit land zoveel te bieden heeft dat het niet zo vreemd is om daar volkomen ontspannen van te genieten. Fjaka kan je ook doen met vrienden. Dat hoeft niet altijd natuurlijk, maar het is wel een goed idee om het een onderdeel te maken van je routine. Op die manier ben je samen bezig met ontspannen en kan je helemaal van je omgeving en elkaars gezelschap genieten.

  • Brotherside / CNTB

Gebeten door fjaka

Fjaka betekent voor iedereen iets anders, en net daarom kan je het niet aanleren. Ieder kan voor zichzelf een persoonlijke invulling geven aan het begrip, en dat maakt het net ook zo mooi. Gelukkig heeft Kroatië heel wat troeven in huis die het bereiken van een echte fjaka ‘state of mind’ een pak gemakkelijker maken. Denk bijvoorbeeld aan een wandeltocht door de schitterende natuur, een dagje doorbrengen aan een van de paradijselijke stranden of je laten bewonderen door de prachtige authentieke steden. 

Pas als je weet wet fjaka is, weet je wat écht ontspannen is!

Meer informatie

Wil je meer weten over het prachtige Kroatië? Neem dan zeker hier een kijkje! Ontdek de mooiste vakanties in Kroatië via Thomas Cook.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord