Geweldig Gozo

Scroll naar beneden
Malta

Voor wie Malta te druk en te groot is, wacht Gozo, het kleine zusje op zo'n twintig minuten varen. Maar wat een andere wereld! Kleinschalig, overzichtelijk en minder dichtgeslibd. En uiteraard schijnt de zon hier even hard. Ga met Gerrit Op de Beeck mee naar het prachtige Gozo.

  • Gerrit Op de Beeck
    Tekst & foto'sGerrit Op de Beeck

Gozitaanse cultuur

Gozo heeft niet enkel prachtige natuur (denk lage heuvels, steile groene dalen en vruchtbare gronden, maar heeft ook op cultureel vlak enorm veel te bieden. Zoals de gouden citadel in Victoria, een architecturaal meesterwerk. De dikke stenen muren, die ook nu nog ver boven de stad uit komen, boden later ook de Romeinen en middeleeuwse ridders bescherming tegen aanvallen van buitenaf. Binnen deze muren bevindt zich de kathedraal van Gozo, die voornamelijk bekend is vanwege de opvallende trompe-l'oeil-schildering tegen het plafond. Toen tijdens de bouw bleek dat men door geldgebrek de geplande koepel niet meer kon bouwen, werd deze dan maar aan de binnenzijde tegen het plafond geschilderd, zodat men vanuit de kerk toch een koepel leek te zien. Nog straffer is de Ggantija-tempel, een megalithisch optrekje daterende uit de periode 3600 - 2500 v. Chr. Volgens een plaatselijke legende zijn de Ggantija-tempels gebouwd door reuzen. Vandaar de naam, die 'gigantenwerk' betekent. Reeds in 1980 werden deze tempels tot Unesco-werelderfgoed uitgeroepen, vooral omdat ze ouder zijn dan de piramides in Egypte en bijgevolg als unieke architecturale vondsten worden beschouwd.

Een eiland pur sang

Waar op Gozo je ook bent, binnen de vijftien minuten sta je aan de zee. Parijs heeft haar Eiffeltoren, Gozo haar Dwejra Bay. Een lagune van zeewater, via natuurlijke weg gelinkt met de Middellandse Zee. Er zijn niet zoveel plaatsen ter wereld waar een 35 meter lange tunnel in de rotsen zeewater landinwaarts brengt. Zal het kleine Gozo altijd een klein geheim blijven? “Eilanden benader je vanop het water, niet vanuit de lucht en al zeker niet over asfalt,” zegt het reizigerslatijn. Misschien is dat wel de grote troef van Gozo. Het is in alle facetten nog een écht eiland met een sterke, eigen identiteit. En dat 365 dagen per jaar.

Meer info

Wil je het prachtige Malta zelf ontdekken? Alle informatie vind je via www.visitmalta.com.

 

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord