Hertfordshire: start de opname

Scroll naar beneden

Het was de eerste keer na Brexit en de coronapandemie dat ik nog eens in het Verenigd Koninkrijk was geweest. Normaal ga ik ieder jaar om minstens één sportwedstrijd te gaan bekijken en verblijf ik steevast in Watford. Watford is de perfecte uitvalsbasis om de hoofdstad te ontdekken, maar ook de ruimere regio van het graafschap Hertfordshire. Dit jaar, tijdens een lang Allerheiligen-weekend, namen we van de gelegenheid gebruik om de regio in en rond Watford eens wat uitgebreider te leren kennen.

 • Yannick Melsen
  TekstYannick Melsen

De witte kliffen van Dover

Om wat meer vrijheid ter plaatse te hebben, nemen we de wagen. Met priority boarding zijn we de eersten op onze DFDS ferry in Duinkerke. Een aanrader als je niet van wachten houdt! In de Premium Lounge genieten we van een glaasje prosecco, macarons, koffiekoeken, frisse drankjes en uitstekende koffie. Een overtocht per ferry is altijd gemoedelijker dan vliegen. Door de meerdere verbindingen per dag, kan je op eigen ritme reizen en de vrijheid nemen om onderweg te stoppen waar je wil. Je hoeft je ook geen zorgen te maken over bagagebeperkingen en de ferries stoten minder CO2 uit dan vliegtuigen, wat betekent dat we een meer milieuvriendelijke manier van reizen kozen. Na twee kleine uurtjes zijn we ook weer als de eersten van boord in Dover. Links rijden vanaf nu!

 • Met DFDS het Kanaal over

  iStock

(Café)sport in Watford

Watford kennen we ondertussen al. Het is de grootste stad in het graafschap Hertfordshire. De stad heeft een levendig uitgaansleven en dat valt extra op tijdens het Halloween-weekend. In de vele (sports)bars en shoppingstraten komen we heel wat uitbundige en verklede Britten tegen. Ons verlengde weekend staat in het teken van sport & film. Later dit weekend gaan we in Wembley Stadium naar een american football game kijken, maar ook in Watford spelen we verschillende sporten waarvan de hype het Kanaal nog moet oversteken.

In het grote en open shopping centre, ‘atria Watford’, wagen we ons bij Boom Battle Bar aan caféspelletjes als shuffleboard en augmented reality darts en bij Puttshack proberen we hoogtechnologische minigolf op de bizarste banen. Megatof! De energie die nog in onze armen zit, spelen we kwijt bij Topgolf. In plaats van te proberen om een bal in één gat te slaan, moet je op de driving range trachten om jouw gechipte bal (lees: voorzien van een chip, geen golfterm voor een kortere slag waarbij een lage bal nog een beetje mag doorrollen) zo ver mogelijk naar specifieke, gekleurde doelen op de baan te slaan. Elke slag wordt beoordeeld op afstand en nauwkeurigheid. De trend komt overgewaaid uit de States en ook de entertainmentlocatie voelt zo aan: je kan er sportwedstrijden bekijken op gigantische big screens, gamen en genieten van enorme porties eten en drinken.

 • Topgolf

Tijd voor filmcultuur en -geschiedenis

Watford is een van de grootste steden binnen Hertfordshire. Dit prachtige graafschap, in het zuidoosten van Engeland, staat bekend om haar rijke geschiedenis en de prachtige landschappen. Daardoor siert de regio al vele jaren het witte doek en biedt het locaties voor enkele van de meest herkenbare scènes uit de filmgeschiedenis. Van filmklassiekers als Star Wars en Indiana Jones, over actiethrillers als Spiderman en Wonder Woman, tot historische drama's als The Young Victoria, Bridgerton, The Crown en Shakespeare in Love.

De bestemming staat nu zelf in de schijnwerpers als een must-see bestemming! Drie kastelen en landgoederen in de regio vormen de achtergrond van historische drama’s. In Hatfield House, Knebworth Hall en Brocket Hall zijn onze favoriete literaire drama’s herwerkt tot hedendaagse films en televisieseries. Op het terrein van, maar ook binnenin deze prachtige gebouwen, komt de set volledig tot leven. Ze zijn vaak open en toegankelijk voor het publiek. Tijdens de rondleidingen zet je een stap terug in de tijd, maar word je ook teruggevoerd naar enkele van de meest herkenbare scènes uit de filmgeschiedenis.

Een van de populairste attracties is echter de Harry Potter Studio Tour. De tour loopt door de Warner Bros Studios  die is gevestigd in Leavesden, net buiten Watford. Hier kun je de sets en kostuums van de Harry Potter-films bekijken. Je kunt zelfs een rondleiding door de Grote Hal en een boterbier dinken. Het is een must see voor Harry Potter-fans en biedt een unieke kijk achter de schermen van een van de meest populaire filmreeksen aller tijden.

 • Knebworth Hall

  Visit Herts
 • Hatfield House

  Visit Herts
 • Hatfield House

  iStock
 • Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter

  iStock

Een magische overnachting

Wil je het toveravontuur ook buiten de studio’s herleven, dan gaan jij en/of je kinderen helemaal weg zijn van de nieuwe, betoverende ‘Kamer van Hoge Nood’ van Ricky Road Guest House. Het verblijf staat bol met verwijzingen naar de populaire film- en boekenreeks. Je slaapt er onder een magische sterrenhemel, treft er de wapenschilden van de verschillende afdelingen aan, wandelt door een muur naar Platform 9 3/4de en spoelt het toilet door om het Ministerie van Toverkunst te bereiken. Het hostel beschikt over tal van andere kamers, maar ook over appartementen voor grotere families. Sam Dulabh is een van de liefste en meest gastvrije eigenaars die we ooit tegenkwamen.

 • Sam Dulabh
 • Sam Dulabh
 • Sam Dulabh
 • Sam Dulabh

Katholieke geschiedenis in St. Albans

Een andere stad in Hertfordshire die je in het bold mag aanstippen voor een bezoek, is de historische stad St. Albans. De stad stond in Romeinse tijden bekend als Verulamium. In het gezellige stadje vind je nog steeds bezienswaardigheden uit de 1e eeuw na Christus, zoals het Romeinse theater en het museum van St. Albans. Er zijn ook veel prachtige parken en tuinen om te bezoeken, zoals de Verulamium Park en de Sopwell Nunnery Gardens.

De kathedraal van St. Albans is een ander indrukwekkend overblijfsel met een rijke geschiedenis. Het is gebouwd op de plaats van een vroege basiliek en wordt gezien als de oudste plaats van voortdurend Christelijk aanbidding in Groot-Brittannië is, nadat Sint-Albanus (St. Albans), de eerste Britse Christelijke martelaar en beschermheilige van het Verenigd Koninkrijk, rond 300 na Christus op een heuvel in de stad werd geëxecuteerd. De kathedraal heeft een prachtig interieur met mooie glas-in-loodramen en een indrukwekkend orgel. Er zijn ook regelmatig koren- en orkestvoorstellingen en tijdens de Halloween-periode wordt het interieur magnifiek verlicht door een lichtshow, die dit jaar volledig in het teken stond van de gelijkenis en verbintenis tussen kerk, ruimte en wetenschap.

Wist je dat de, naar verluidt, oudste pub van Engeland ook in St. Albans gevestigd is? Alleen al voor de naam zou je ernaartoe willen gaan. Ye Olde Fighting Cocks dateert uit de 11e eeuw en staat bekend om zijn historische sfeer en het uitgebreide aanbod aan bieren en ales, maar ook de pure Engelse keukensuggesties zijn er absoluut aan te raden. De pub staat in St. Albans absoluut op de juiste plaats en vormt een mooie verbinding met de geschiedenis van de stad.

 • Kathedraal van St. Albans

  Yannick Melsen
 • Kathedraal van St. Albans

  Yannick Melsen
 • Ye Olde Fighting Cocks

  Yannick Melsen
 • Halloween in St. Albans

  Yannick Melsen

Een mooi alternatief voor Londen

Door haar interessante ligging net ten noordwesten van Londen en het snelle en praktische openbare vervoer, is Watford een uitstekend en goedkoper verblijfsalternatief. Met de West Midlands Railway sta je na een halfuurtje in London Euston en met de metro of lokale treindienst bereik je eenvoudig Wembley Stadium. Uiteraard is Londen een stad die je beslist eens of meerdere keren gezien moet hebben, maar als je een beetje aan de drukte wil ontsnappen en andere, prachtige historische locaties wil bezoeken, biedt Hertfordshire een prima alternatief. Een ander voordeel is dat je, met eigen vervoer na een overtocht met DFDS Seaways, de absolute vrijheid hebt om te bezoeken wat je wilt.  

 • Natural History Museum Londen

  Yannick Melsen
 • Natural History Museum Londen

  Yannick Melsen
 • Wembley Stadium

  Yannick Melsen
 • NFL game @ Wembley Stadium

  Yannick Melsen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord