Namibië: schatkamer van Afrika

Scroll naar beneden
Anders dan anders

Adembenemende, uitgestrekte woestijnvlaktes, bijzonder vriendelijke mensen in typische felgekleurde kledij en een gevarieerde fauna en flora: tijdens de twintigdaagse rondreis van Anders dan Anders kom je er alles over te weten.  

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Met slechts één tussenstop in Frankfurt brengt Air Namibia je rechtstreeks naar Windhoek, dat zijn faam als netste hoofdstad van Afrika alle eer aandoet. Terwijl je er in het Nationale Museum van Namibië kennismaakt met het verleden, merk je buiten in het stadscentrum hoe het land allesbehalve stilstaat. De multiculturele stad met haar kleurrijke architectuur, die vaak herinnert aan het Duitse koloniale verleden, spreekt tot de verbeelding. 

Tijdens de landing wordt het je al snel duidelijk, vanop de grond overtreft de uitgestrektheid van Namibië alle verwachtingen. Eens de stad uit, voel je je klein tussen zoveel weidsheid. Een dier dat zich hier helemaal in zijn nopjes voelt, is het jachtluipaard. Durf je kennismaken met dit indrukwekkend snelle dier? Dat kan in het Cheetah Conservation Fund. Overnachten gebeurt in de gezellige Frans Indongo Lodge, gelegen aan een drinkplaats waardoor je vanop het terras nog vele andere dieren kan observeren. Een adembenemende zonsondergang krijg je er gratis bij. En het zal niet de laatste zijn. 

Inspiratie

De volgende dag gaat de reis verder richting het Etosha Nationaal Park, het grootste wildpark van Namibië en één van de boeiendste en oudste reservaten van Afrika. Het kloppende hart van dit immense park? De grootste Great White Place of Land of Dry water. Dit opgedroogde zoutmeer met haar eindeloze, vegetatieloze zoutpan van zilverwit zand biedt – zeker in de winter – hallucinante luchtspiegelingen. Bovendien leven hier bijzonder veel soorten wilde dieren, zoals giraffen, olifanten, zebra’s en zelfs zeldzame zwarte neushoorns. 

Niet alleen de Bosjesmannen, die zich dankzij het Ombili bushman-project kunnen ontwikkelen en integreren in de moderne maatschappij, maar bijna de helft van alle Namibiërs komt uit deze streek, beter bekend als Owamboland. In het plaatselijke Nakambale-museum leer je alles over de acht stammen die hier leven. Bovendien kent de gids de kleinste details over deze mysterieuze volkeren. De Himba-stam weet ongetwijfeld het meest te intrigeren. Deze mensen pasten zich aan het leven in het ontoegankelijke Kaokoland aan. Volgens de traditie maken de vrouwen zich mooi met koperen en lederen versieringen, en smeren ze hun haar in met rode aarde gemengd met vet. Inspiratie gegarandeerd. 

Bijzondere oudjes

Een lange maar prachtige tocht – onderweg maak je onder meer kennis met de zo beroemde Baobab-boom – brengt je naar Damaraland. Vanop Eagle’s Nest heb je een verbluffend uitzicht over één van de mooiste landschappen ter wereld. Als de ondergaande zon de rode rotsformaties nog mooier rood kleurt en ontelbare fonkelende sterren aan de hemel verschijnen, is het plaatje helemaal compleet. Voldoende fotomateriaal om het thuisfront te imponeren. 

De volgende dag duiken we de prehistorie in. Zo rusten in het Versteende Woud enkele bijzondere oudjes: fossiele bomen van maar liefst 280 miljoen jaar oud. In Twyfelfontein is dan weer de grootste collectie prehistorische rotstekeningen en gravures van Afrika te bewonderen. Ze illustreren de geschiedenis van de jager-verzamelaars. Niet voor niets zijn ze intussen als werelderfgoed erkend. Er komt maar geen eind aan dit boeiende rariteitenkabinet: de orgelpijpen, een massa basalten zuiltjes die door de rivier werden uitgesleten, zijn een ander voorbeeld. 

Verfrissing op het water

Tijd voor een portie verfrissing. En dus gaat de reis naar Swakopmund, een gezellige, middelgrote stad en een populaire badplaats. Wie wil shoppen, kan terecht op de houtsnijwerkmarkt bij de vuurtoren. Wie een terrasje wil doen, moet bij de oceaan zijn. En natuurlijk is ook de vis hier verser dan vers. 

Bovendien is dit ook het ideale vertrekpunt voor een tochtje op het water. In de lagune leven immers heel wat pelikanen, flamingo’s en meeuwen. Dankzij de rijke voedingsbodem is Walvisbaai de grootste broedplaats voor vogels in Zuid-Afrika. Met wat geluk komen ook de dolfijnen een kijkje nemen en springen zeeleeuwen op de catamaran op zoek naar een portie vis. En voor de opvarenden zelf? Die krijgen overheerlijke oesters en vonkelwijn. Mooi, het leven is mooi…

Niet alleen in en rond het water, maar ook in de schijnbaar verlaten duinen eromheen valt heel wat te ontdekken. Van dieren als adders, gekko’s en kameleons tot de unieke voorhistorische plant Welwitchia Mirabilis, die zich ingenieus heeft aangepast aan de kurkdroge omgeving en zo zelfs tot 2.000 jaar oud kan worden.  

Terug landinwaarts

Na enkele dagen aan de verfrissende oceaan gaat de tocht richting de Namib-woestijn. Die heeft niet alleen een prachtige, rode kleur maar ook de hoogste zandduinen ter wereld. Deze ‘knieën van mama’ zijn goed te bewandelen en eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht. 

Een ideaal plekje dus voor een prachtige zonsopgang. Je moet vroeg uit de veren, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door de warme kleuren van het zand: van ivoorwit over abrikoos tot oranje en dieprood. Voor de pure schoonheid van dit onwezenlijke stukje natuur zijn gewoonweg geen woorden. 

Terug naar de kust, meer bepaald naar het vissersstadje Lüderitz. Onderweg passeert de trip langs Kolmanskop, de verlaten oude diamantstad waar het zand intussen een poëtisch spel speelt. Architectuurliefhebbers komen in Lüderitz ongetwijfeld aan hun trekken, want op de heuvels van de Diamantberg staan de Jugendstilhuizen zij aan zij. ’s Avonds wordt de innerlijke mens opnieuw verwend met oesters en wijn. 

Bijzonder toetje

De reis zit er bijna op, maar wie dacht alles nu wel gezien te hebben, heeft het goed fout. Een rit van zo’n 440 kilometer landinwaarts gaat naar de tweede grootste canyon van Afrika en de langste ter wereld: de Fish River Canyon. Miljoenen jaren riviererosie veroorzaakten de diepe kloven. Ze zijn 161 kilometer lang en soms zelfs tot 27 kilometer breed. En helemaal onderin, op zo’n 550 meter diepte, stroomt de Visrivier.

Als toetje staan nog een aantal boeiende natuurfenomenen op het programma: het kokerboomwoud met zijn bizarre bomen van de aloë-familie, die water opslaan in hun holle takken om te kunnen overleven, en Giant’s Playground waar het lijkt alsof kaboutertjes de granietrotsen hebben gestapeld. Als kers op de taart: de Kalahari, de tweede grootste woestijn van Namibië, met zijn rode duinenlandschap en bijzondere fauna en flora. Een afscheidsdiner vormt de perfecte afsluiter van deze onvergetelijke en verrassend gevarieerde reis. 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord