Overheerlijk Duitsland

Scroll naar beneden
Duitsland

Duitsland is niet voor niets een van de populairste vakantielanden van Europa. De inspirerende cultuur, de verscheidenheid in het landschap en de lange geschiedenis maken van het land een ware topbestemming voor elk soort vakantieganger. En ook voor foodies is Duitsland een ware ontdekking!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Bij een vakantie aan Duitsland denken we vaak aan groene bossen, charmante steden met diepgewortelde tradities en veel outdooractiviteiten als skiën, fietsen en wandelen. Stuk voor stuk goede redenen om het land te bezoeken, maar ook op culinair gebied heeft Duitsland heel wat te bieden.

Een gastronomische reis door Duitsland staat gelijk met een ontdekkingsreis langs tal van heerlijke highlights. Dat er op de Duitse menukaarten een pak meer staat dan Bratwurst en Schnitzel, bewijzen de meer dan 300 sterren- en gourmetrestaurants. Van traditionele recepten tot culinaire innovaties: je vindt het hier allemaal.

  • Martin Elsen

Regionaal lekkers

Duitsland buigt op een zeer diepgewortelde culinaire cultuur, waarbij allerlei regionale specialiteiten uitgegroeid zijn tot nationale gerechten die de Duitse keuken definiëren. In landelijk gelegen restaurants, op seizoensfeesten en langs culinaire toeristische routes ontdek je Duitsland op z’n authentiekst, met de typische gerechten en dranken van de verschillende regio’s. 

Denk daarbij aan wijn uit de regio Rijnland-Palts, de typische kerststol uit Saksen, Weißwurst uit Beieren, heerlijke appelwijn uit Hessen en het beroemde Kölsch-bier uit Keulen. In Duitsland ontdek je als nergens anders dat regionale specialiteiten, oude kooktradities en ambachtelijke technieken populairder zijn dan ooit. Laat je in Duitsland verrassen door lokale producten en de traditionele manier van werken!

  • Deutsches Weininstitut

Sterke wijnbouwtraditie

Meer dan eender wat is wijn al eeuwen hét symbool van het culinaire Duitsland, de cultuur, het genieten en de levensstijl van het land. Je vindt in Duitsland maar liefst dertien regio’s waar wijnbouw centraal staat. Onder meer de gebieden langs de Ahr, Midden-Rijn, Moezel en de regio Rheinhessen in Rijnland-Palts staan gekend om hun heerlijke wijnen.

Wil je de Duitse wijncultuur beter leren kennen, dan kan je op een sportieve manier kennis maken met tal van moderne vinotheken en authentieke ‘Straußwirtschaften’ op een van de vele wandel- en fietstochten. Onderweg geniet je ook van indrukwekkende natuur en prachtige uitzichten op het landschap vol rivierdalen, heuvels en uiteraard ook wijngaarden.

TIP: Wil je je helemaal laten onderdompelen in wijn? Dan is een wijnwandeling iets voor jou! Je kan kiezen tussen korte rondwegen, wandeltochten van een hele dag en zelfs meerdaagse tochten. Geniet van een aangenamen wandeling en kom onderweg meer te weten over de vele wijnsoorten die Duitsland te bieden heeft!

  • Knut Pflaumer

Verrukkelijke asperges

Heb je het in Duitsland over wijn, dan kan je ook niet rond een andere delicatesse heen: de asperge, een echte specialiteit van Noordrijn-Westfalen. Deze lekkere groente wordt in Duitsland op een verrukkelijke manier gecombineerd met de verfijnde witte wijnen die het land te bieden heeft. In veel wijngebieden van Duitsland, zoals Rheinhessen, Baden, de Pfalz en Sachsen, groeien de asperges dan ook zij aan zijn met wijnstokken.

Er is voor elk aspergegerecht dan ook een ideale Duitse wijn: bij de traditionele bereiding is een kruidige Silvaner dé wijn bij uitstek, de combinatie van asperges met een mooi stuk vlees vraagt dan weer om een volle Grauburgunder. Combineer je met gepocheerde vis, dan is een elegante Weissburgunder perfect. Voor elk aspergegerecht is er een schitterende Duitse wijn!

Gastronomie op het hoogste niveau

Ook voor wanneer het ietsje meer mag zijn, heeft Duitsland enorm veel te bieden. Fijnproevers die niet zo snel tevreden zijn, komen hier genieten van ware topgastronomie die constant evolueert. Meer dan 300 restaurants hebben minstens één Michelinster en elf daarvan pakken uit met drie sterren, meteen de hoogste waardering. Vooral in Baden-Württemberg, waar maar liefst een vierde van de Duitse toprestaurants zich bevindt, mag zich de deelstaat van de topgastronomie noemen.

Verschillende toprestaurants bevinden zich in metropolen als Berlijn, Hamburg, München en Leipzig, maar je kan ook in kleinere steden en landelijke gebieden terecht voor een etentje van de bovenste plank. In de gemeente Baiersbronn, midden in het Zwarte Woud, vind je bijvoorbeeld twee restaurants met drie Michelinsterren en een restaurant met twee sterren.

Dat de foodcultuur helemaal leeft in Duitsland, bewijzen ook de vele gourmetfestivals. Op het Schleswig-Holstein Gourmet Festival worden al meer dan 30 jaar internationale topkoks naar het noorden van Duitsland. Een must voor fijnproevers! Op het Rheingau Gourmet & Wein Festival maak je dan weer kennis met de beste wijnen uit diverse Duitse deelstaten. Een echte klassieker! Het foodfestival Eat & Style nodigt je dan weer uit in Düsseldorf, München, Hamburg en Stuttgart om mee te koken en bakken! Hier spot je de meest uiteenlopende culinaire trends en tijdens de boeiende workshops doe je inspiratie op voor jouw volgende gerecht.

  • JackSenn

Een culinaire smeltkroes van culturen

Duitsland is niet enkel op cultureel, maar ook op culinair gebied een bijzonder divers land. Vooral in de metropolen wordt de multiculturele mix van de inwoners ook in het culinaire aanbod weergegeven. Al enkele decennia geleden openden in Duitsland Italiaanse restaurants en Balkangrills, later gevolgd door Turkse snackbars, Griekse tavernen en Spaanse tapasbars. Ook de typische gerechten en smaken van meer exotische bestemmingen, zoals de Seychellen, Hawaï, Peru of Maleisië, vonden hun weg naar de Duitse grootsteden. Overal in Duitsland proef je van Italiaanse pizza’s, Franse kazen, kruiden uit Azië, Japanse sushi en tex-mex-food, recht uit de Verenigde Staten. Voor elk iets wils!

De populariteit van streetfoodfestivals is natuurlijk ook in Duitsland niet onopgemerkt voorbijgegaan. Een van dé publiekstrekkers is het African Food Festival, dat een paar keer per jaar in Berlijn doorgaat. Laat je helemaal meesleuren in de sfeer, het heerlijke eten en drinken, de muziek en kunst van het Afrikaanse continent. Dit moet je gewoon eens meegemaakt hebben! 

In verschillende Duitse steden kan je je ook laten onderdompelen in de Aziatische keuken tijdens streetfoodfestivals. Het is in dit werelddeel vat de mobiele gaarkeuken zijn oorsprong kent! Hobbykoks, restauranteigenaars, moeders, oma’s en zelfs hele families bereiden hier authentieke specialiteiten uit het Verre Oosten.

Copyright headerfoto: Deutsches Weininstitut

Lees ook zeker deze artikels

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord