Puglia, het sprookje in de hiel van de Italiaanse laars

Scroll naar beneden
Las Perlas

Pittoreske stadjes, schitterende rotsformaties en heerlijke zandstranden aan een blauwe zee: Puglia wordt gekenmerkt door een onverwachte schoonheid. Tijdens een rondreis door deze prachtige streek leer je de hiel van Italië op z'n meest gastvrije manier kennen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Er valt enorm veel te zien in Puglia en een rondreis is dan ook de beste manier om al het moois van de streek te ontdekken. Met Las Perlas trek je gedurende negen dagen door de regio en ontdek je de charmantste plekjes. Puglia is, in tegenstelling tot een groot deel van Italië, nog niet heel toeristisch. De streek is hierdoor een echt rustoord en de ideale bestemming voor wie op eigen tempo het authentieke Italië wil ontdekken.

  • Charmant Matera

De grotwoningen van Matera

De reis start in het knappe Matera in de provincie Basilicata. In deze charmante stad bezoek je de opvallende sassi of grotwoningen, die tot 1952 bewoond werden door de inwoners van Matera. Samen vormen ze een aaneenschakeling van kerken, kapellen, kloosters en woningen. Sommige sassi werden volledig omgebouwd en vormen nu schitterende logies, voorzien van alle comfort. Een unieke en exclusieve plek om te overnachten!

De smalle straatjes en steegjes maken van Matera ook een pittoreske plaats om in rond te slenteren. Dankzij de vele verborgen plekjes en de mooie uitstraling van het stadje verveel je je hier geen moment! In Matera vind je bovendien talloze leuke eet- en drinkplekjes waar je even kan uitrusten. Ook voor wie graag wandelingen door schitterende natuur maakt, is Matera een interessante bestemming: het natuurgebied Parco della Murgia Materana, met zijn spectaculaire klif, ligt direct naast de grotwoningen!

  • De trulli van Alberobello

Smakelijk Italië in Alberobello

Van de sassi van Matera rij je door naar Alberobello. Na amper een uurtje bevind je je in de Valle d’Itria, met witte kegels die boven het landschap uitsteken. Hier maak je kennis met de trulli, charmante huisjes van de locals. De trulli zijn opgetrokken uit grijze natuursteen en hebben een unieke geschiedenis. De lokale bewoners zochten een manier om een woonst te creëren waarop ze geen belastingen moesten betalen. Deze huisjes werden gebouwd zonder cement en telkens wanneer er een inspectie kwam, werden de trulli afgebroken en nadien terug opgebouwd. In Alberobello vind je meer dan 1500 van deze mysterieuze huisjes.

De Valle d’Itria is bovendien ook dé plaats in Puglia voor liefhebbers van de heerlijke Italiaanse keuken. Authentieke dorpjes als Locorontondo, Ostundi en Martina Franca tellen een groot aantal restaurantjes, cafeetjes en ijssalons waar je allerlei lekkere streekgerechten kan proeven. En uiteraard combineer je die met schitterende lokale wijnen en olijven, recht uit de omgeving. Italië is een waar culinair genot en dat is in Puglia ook zeker het geval!

  • Schitterende detailarchitectuur in Lecce

Lecce: barok en geschiedenis

Vanuit de Valle d’Itria vervolg je je reis naar de Salento. Je rijdt ongeveer anderhalf uur langs de eeuwenoude Via Appia, een oude Romeinse weg die je langs prachtige olijfhaarden, velden vol bloemen en vijgencactussen brengt. Een apart en adembenemend zicht dat je terugbrengt naar de geschiedenis vol cultuur die het land te bieden heeft.

Lecce is dan weer een echt statement van barokke kunst. De façades zijn hier rijkelijk versierd en je zal zeker versteld staan van de roomwitte kalksteen, balustrades, zuilen en ornamenten. Lecce is duidelijk een stad met grandeur.

De stad is, zoals zovele steden in Puglia, een ware wirwar van steegjes waar je heerlijk in kan verdwalen en waar je op de ene verrassing na de andere botst. Je wandelt over pleintjes, op trappen en door straatjes en wordt zo meegevoerd naar het hart van de stad. Op een van de vele piazza - je vindt er op het einde van elk steegje - kom je tot rust terwijl je geniet van een heerlijke espresso. In Lecce logeer je in een knappe palazzo in barokstijl. Echt zoals het hoort in een stad als Lecce.

  • De mooie kuststrook rond Gallipoli

Strand en natuur in Gallipoli

Deze rondreis van Las Perlas brengt je ten slotte naar de kuststrook rond Gallipoli. Hier vind je prachtige zandstranden en geniet je van de zon en de uitgestrekte natuur. Langs de lange kust van Puglia bevinden zich heel wat kleine, rustieke dorpjes die absoluut de moeite waard zijn om eens te bezoeken. 

Gallipoli behoort tot de mooiste van deze dorpjes en staat bekend om de witte huizen met platte daken, boeiende haven en versterkte burcht. Elke dag spot je hier vissers druk in de weer en op verschillende plaatsen mag je zelf eens proeven van de pas gevangen vis.

Gallipoli is een stad van twee delen: het nieuwe en het oude stadsdeel, die met elkaar verbonden zijn door een brug. Het historische centrum is het mooiste deel van de stad. Hier heerst bovendien altijd een gezellige drukte, je loopt hier werkelijk nooit alleen. Rondom Gallipoli vind je naast de toeristische zandstranden ook heel veel rustige, afgelegen baaien waar je in alle rust van het verfrissende water kan genieten of pootjebaden. De kustlijn is ook prachtig om te voet de ontdekken: ga wandelen langs het water en ontdek de streek telkens vanuit een andere hoek!

Gallipoli is dan ook de ideale plaats om jouw laatste momenten in Puglia door te brengen. Hier geniet je als nergens anders van de fantastische Italiaanse keuken, de charmante dorpen en de unieke sfeer die dit stukje Zuid-Italië te bieden heeft.

Meer info over deze rondreis in puglia

Deze individuele rondreis neemt je mee op een negen dagen durende ontdekkingstocht door het schitterende Puglia. Boeken doe je via Las Perlas vanaf € 625 per persoon. Overnachtingen en autohuur zijn inbegrepen in de prijs. Vluchten, overige maaltijden en excursies zijn niet inbegrepen. Meer info via Las Perlas.

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord