Rijnland-Palts: wijn, wild en wandelen

Scroll naar beneden
Duitsland

Nergens staan wijngenot, cultuur en culinair genieten zo hoog aangeschreven als in Rijnland-Palts. De wijnranken groeien hier talrijk en de stevige wildkost is nergens zo heerlijk. Ga op culinaire rooftocht door de regio!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Rijnland wijnland

De wijn en de wijnranken vormen al eeuwen het landschap, de cultuur en de keuken in Rijnland-Palts. Net als bij de wijnboeren groeit ook bij de lokale koks steeds meer het bewustzijn voor de regionale keuken en de lokale producten. Het resultaat is een creatieve gastronomie-scene, die creatief omgaat met producten en al kokend experimenteert.

Je ontdekt pas echt hoe belangrijk wijn is voor Rijnland-Palts wanneer je op een wandeltocht door het glooiende landschap gaat. De zachte heuvels en de brede uitzichten lenen zich perfect tot een mooie tocht. De wandelwegen hier zijn tien tot twaalf kilometer lang, beschikken over de Duitse wandelzegel en voeren je door een afwisselend wijncultuurlandschap. Van hoge wijnbergen tot uitgestrekte velden met brede panorama’s: je verveelt je geen seconde!

  • Dominik Ketz

Wil je ook zelf eens van de heerlijke lokale wijnen proeven? Ga dan op een van de wijngidstoeren! In de vier wijnregio’s van Rijnland-Palts kan je deelnemen aan informatieve programma’s waar je de bijzonderheden van de wijnbouw en -cultuur leert kennen. Meer info hierover vind je via www.kultur-und-weinbotschafter.de.

Natuurlijk kan je ook altijd terecht in een van de vele wijnbars die je in de streek vindt. Hier geniet je in een rustige sfeer van lekkere wijntjes, in combinatie met traditionele gerechten. Ideaal voor als je de streek op z’n puurst wil leren kennen. Mag het ietsje meer zijn, dan is Meisenheimer Hof in het oude centrum van Meisenheim jouw place to be. Dit verrukkelijke restaurant pakt uit met een bekroonde selectie aan wijnen. Of woon de Weinschmecker-Wochenenden bij in Gut Hermannsberg. Op dit imposante mijnbouwdomein krijg je een vijfgangenmenu voorgeschoteld, afgestemd op de wijnen van de keldermeesters. Niet te missen!

  • Dominik Ketz

Kruiden, aardappelen en wild

Bij magnifieke wijn hoort natuurlijk ook even voortreffelijk eten. Wie Rijnland-Palts ten volle wil proeven, moet eind mei - begin juni op de Kräuterküche Saar-Hunsrück zijn. Daar bieden 16 gastronomische etablissementen uit wandelregio Saar-Hunsrück allerlei lekkers aan met kruiden en de typische ‘wildkruiden’. De kruiden die hier gebruikt worden, komen uitsluitend van regionale producenten of uit de eigen kruidentuin. De wildkruidkeuken heeft hier een eeuwenlange traditie en is diverser dan ooit. 

In het najaar ligt de focus uiteraard op de herfstkeuken: aardappelen en wild staan hier dan bovenaan het menu. Tijdens de Kartoffeltagen in Saar-Hunsrück bereiden koks uiteenlopende variaties op smakelijke aardappelgerechten voor je. En tijdens de Wildwoche in november geniet je dan weer van de meest fenomenale lokale wildgerechten. 

  • Dominik Ketz

 

Regionaal lekkers in Palts

Palts is gezegend met zeer milde temperaturen, waardoor lekkernijen als kastanjes, vijgen, abrikozen en amandelen hier goed kunnen groeien. Op de steile hellingen van de Moezel-wijngaarden groeit de Moezel-wijngaardperzik met zijn donkerrode vruchtvlees, een van dé smakelijkste streekproducten. Of wat dacht je van een scheutje wijngaardperziklikeur? Heerlijk fruitig, verrassend pikant en een genot  om te proeven! Het pallet van producten gaat echter nog veel breder: van ham uit het Eifelgebergte, kaas uit de Hunsrück, damhertproducten uit het Naheland tot schnaps uit Westerwald. Rijnland-Palts heeft nog nooit zo lekker gesmaakt!

De regio wordt ook wel eens ‘de moestuin van Duitsland’ genoemd, en met reden: de ingrediënten komen hier rechtstreeks van het veld de keuken in. De streek staat gekend voor haar creativiteit achter het fornuis, want met de lokale specialiteiten worden tal van inventieve gerechten samengesteld. Zo maakt men hier ravioli van altrheinaal met huisgemaakte bloedworst, bittere chocolade, appel en mierikswortel. Ook ‘saumagen’ (zeugmagen) staan hier op de menukaarten. De regio is er zelfs beroemd voor! 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord