Scheldeland, jouw veelzijdig vakantieland

Scroll naar beneden
Scheldeland

Scheldeland is synoniem met lekker bier uit de vele brouwerijen, de schitterende rustgevende natuur en heerlijke streekproducten als asperges, paling, mosterd en Ganda ham. Maar de regio heeft nog een pak meer te bieden! Kleurrijke bloemenpracht, steden vol karakter, een strijdvaardige geschiedenis en charmante waterwegen: je vindt het allemaal in Scheldeland!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Charme en ritme van het water

Het Scheldelandse landschap wordt gevormd door water. Met de Schelde, de Dender en de Rupel telt de regio enkele belangrijke rivieren waarop én waarlangs heel wat te beleven valt.

Een fiets- of wandeltocht in Scheldeland is niet compleet zonder een tochtje met de veerboot. De vele autovrije dijkwegen en jaagpaden langs het water maken van Scheldeland een paradijs voor wie langs het water fietst of wandelt. Over de Schelde, Durme en Rupel werden op twaalf plaatsen veerdiensten opgericht die je van de ene oever naar de andere brengen. Het veer in Schellebelle is de enige plek in Scheldeland waar je de veerman zelfs nog steeds 'roept' door aan een bel te trekken. Heerlijk authentiek!

Wil je de unieke geschiedenis van de maritieme scheepsbouw ontdekken? Bezoek dan zeker eens het Scheepvaartmuseum en de voormalige scheepswerven in Baasrode. In Boom vind je dan weer het Nautisch Bezoekerscentrum van de Rupelstreek, waar je kennismaakt met de boeiende geschiedenis van de klei-ontginning en baksteennijverheid die aan de oevers van de Rupel is ontstaan.

Uiteraard moet je Scheldeland ook van op het water ontdekken. Ga aan boord voor een toeristische boottocht en bekijk de mooie bruggen en sluizen van dichterbij, terwijl het landschap rustig aan je voorbijglijdt. Voor wie liever zelf aan het roer staat, zijn vaarkaarten de ideale gids doorheen Scheldeland. Deze bestel je gratis via www.scheldeland.be/webshop

Sierlijk Scheldeland

Door de aanwezigheid van talloze waterwegen, rivieren en stromen is Scheldeland een vruchtbare omgeving voor allerlei soorten bloemen, bomen en andere planten. Scheldeland is dan ook de regio bij uitstek voor sierteelt: meer dan 200 gespecialiseerde sierteeltbedrijven drukken met meer dan 2.000 boomkwekerijproducten een bijzonder kleurrijke stempel op het landschap.

Die sierlijke traditie bereikte van 14 tot 17 september 2017 een hoogtepunt op de Markt van Wetteren. Een heus 3D-bloementapijt van maar liefst 750 m² zorgde voor extra kleur in de stad. Natuurlijk kan je de sierteeltpracht ook in een landelijk kader gaan bewonderen. Vijf fietsroutes en een wandelroute in Bloeiend Oost-Vlaanderen brengen je langs de mooiste sierteeltplaatsjes van Scheldeland. Bekijk de routes via www.bloeiendoostvlaanderen.be.

De sierteeltbedrijven in Scheldeland openen ook met veel plezier voor jou hun deuren. Het ideale rustmoment tijdens een wandeling of een fietstocht. Bij onder meer de Wetterse Watertuin kan je de bloemenpracht in alle rust van dichtbij bewonderen. 

Denderende Steden

Scheldeland telt met Dendermonde, Aalst en Ninove drie schitterende steden die bruisen van de volkse cultuur en tradities. Deze steden worden met elkaar verbonden door de Dender en pakken elk uit met hun eigen geschiedenis en karakter.

Aalst staat natuurlijk bekend als dé carnavalstad. De stoet van de Voil Jeanetten, waarbij mannen verkleed als vrouwen door de straten trekken, en de carnavalstoet met meer dan honderd satirische praalwagens trekken elk jaar tienduizenden mensen naar de stad. En met reden, want Olsjt Carnaval is een uniek schouwspel!

De typische folkloretraditie vind je niet alleen in Aalst, want ook Dendermonde en Ninove stralen volkscultuur uit. Dendermonde is natuurlijk de stad van het Ros Beiaard met om de tien jaar de legendarische Ros Beiaardommegang, waarbij trotse pijnders het bijna vijf meter hoge paard, bereden door de Vier Heemskinderen, door de stad dragen. Het feest rond Ros Beiaard is een waar volksfeest in Dendermonde en moet je gewoon gezien hebben. De volgende uittocht gaat door op zondag 24 mei 2020, dus noteer die datum alvast in jouw agenda!

De drie Denderende Steden pronken ook met een rijk verleden en prachtige architectuur. Onder meer het Oud Schepenhuis in Aalst en het Sint-Alexiusbegijnhof in Dendermonde staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. In Ninove is de schitterende Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, een van de grootste barokke kerken in Vlaanderen, dan weer absoluut een bezoekje waard.

Strijdvaardige geschiedenis

Scheldeland was een strategische plek tijdens de Eerste Wereldoorlog: dankzij de vertragingsgevechten in de regio kon een groot deel van de Belgische troepen Antwerpen veilig verlaten. In Scheldeland vind je de invloed van de Groote Oorlog ook vandaag nog terug in het landschap. Het fort van Liezele maakte, samen met de forten van Bornem en Breendonk, deel uit van de 'Stelling van Antwerpen' en kan je vandaag individueel of in groep bezoeken. Het fort is een van de best bewaarde overblijfselen van WO I en werpt een perfecte blik op de oorlogstijd. Ook in onder meer Aalst, Dendermonde, Lebbeke en Puurs zijn de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog vandaag nog zichtbaar.

De indrukwekkende restanten van de Eerste Wereldoorlog kan je ook op een fiets- of wandeltocht ontdekken. Vier fiets- en wandelroutes brengen je langs alle interessante plekjes, met onder meer de Grote Markt in Aalst, de strijd aan de oevers van de Schelde en de inval in Dendermonde op het programma. Infoborden schetsen telkens de achtergrond en de gebeurtenissen tijdens WO I.

Via de mobiele app '100 Jaar Groote Oorlog' ontdek je de de wandel- en fietslussen op een interactieve manier, aangevuld met audiofragmenten van getuigenissen en historische gebeurtenissen. Dankzij authentiek fotomateriaal word je helemaal teruggeslingerd naar de tijd van WO I. De app download je gratis via www.scheldeland.be/grooteoorlog.

Heb je ook zin om Scheldeland te ontdekken? In het Scheldeland Vakantieboek ontdek je wat de regio zo uniek en mooi maakt. Zeven gepassioneerde ambassadeurs nemen je mee naar hún Scheldeland. In het boek vind je boeiende reportages, praktische tips en twaalf kant-en-klare fiets- en wandelroutes. Bestel jouw gratis Scheldeland Vakantieboek via www.scheldeland.be/vakantieboek.

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord