Split & Dubrovnik: de parels van Kroatië

Scroll naar beneden
Thomas Cook

In Kroatië zijn er ontelbaar veel mooie plaatsen te vinden, maar twee stadjes steken er met kop en schouders bovenuit. Split & Dubrovnik hebben beiden een prachtig historisch centrum waar je uren rond zou kunnen dwalen. Elke stad heeft zijn eigen hoogtepunten. Ga je mee? 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Dubrovnik: een eeuwenoude vestingstad

Dubrovnik wordt ook wel de 'Parel van de Adriatische Zee' genoemd. Deze poëtische naam heeft het stadje te danken aan de Engelse dichter Lord Byron. Hij heeft een tijdlang in deze Kroatische plaats gewoond en gewerkt. De oude vestingstad spreekt echter tot ieders verbeelding. Wanneer je de stad in het oog krijgt, zullen de prachtige vestingmuren je meteen opvallen. De verdedigingsmuren en forten zijn door de jaren heen nooit ernstig beschadigd geraakt tijdens de strijd. Dat is de reden waarom ze tot de best bewaarde oude vestingwerken ter wereld behoren. Fort Lovrijenac is beslist een aanrader. Het staat ook wel bekend als Dubrovnik Gibraltar, en je zult het waarschijnlijk wel herkennen uit Game of Thrones. Niet alleen de bouwwerken zelf zijn schitterend.: vanaf de muren heb je ook nog eens een adembenemend uitzicht over de azuurblauwe zee.

  • IVO BIOCINA / CNTB

Het centrum van de stad Dubrovnik is beslist sfeervol te noemen. Vooral de straat Stradun, die dwars door het hart van de stad loopt, is op elk tijdstip van de dag gezellig. Zowel locals als bezoekers komen hier graag. Er zijn prachtige 17e-eeuwse gebouwen te zien, waar vandaag de dag veelal winkels gevestigd zijn. Verder zijn er sprankelende fonteinen en zijn er diverse terrasjes te vinden waar je even heerlijk kunt relaxen. 

  • ZORAN JELACA / CNTB

Wil je echt een mooi gebouw zien, dan is de Kathedraal van Dubrovnik de juiste keuze. Al in 1671 werd begonnen met de bouw ervan, en pas in 1713 werd de kerk voltooid. In de kathedraal bewonder je diverse oude religieuze voorwerpen, zoals een schilderij van Raphael. Ook de Oude Synagoge is prachtig om te zien. Hierbij vind je ook een joods museum, waar je alles te weten 

  • ANTE VERZOTTI / CNTB

Ga terug naar de oudheid in Split 

Vaak denkt men dat de geschiedenis van Split begint met de bouw van het paleis van de Romeinse keizer Diocletianus in de vierde eeuw na Christus, maar de prachtige locatie aan de Dalmatische kust werd al veel eerder bewoond. De Grieken hadden hier 300 jaar voor Christus al een kolonie gevestigd. Maar voor de val van het Romeinse rijk was Split met meer dan 10.000 inwoners echt een grote stad.

  • ZORAN JELACA / CNTB

De grootste bezienswaardigheden in het moderne Split dateren uit die glorietijd. Het paleis van Diocletianus omvat meer dan 200 verschillende gebouwen! Op het terrein ligt ook de tempel van Jupiter. Deze werd in de 5de eeuw gebouwd en toen ondersteund door vijf gigantische zuilen. Vandaag de dag is er nog één overgebleven die een indruk geeft hoe imposant de complete tempel moet zijn geweest. Heel bijzonder is dat zich hier een onthoofde sfinx is te zien die is overgebracht uit Egypte.

  • IVAN CORIC / CNTB

Als je de stad even vaarwel wilt zeggen, liggen er een paar prachtige eilanden vlak voor de kust. Brac heeft zonder twijfel de mooiste stranden en heeft veel elegante gebouwen te bieden. In de zomermaanden kan je hier ook volop genieten van cultuur.

Het moge duidelijk zijn: ben je van plan om binnenkort naar Kroatië te gaan, dan hoort een bezoekje aan een van deze twee steden er zonder twijfel bij!

Meer informatie

Wil je meer weten over het prachtige Kroatië? Neem dan zeker hier een kijkje! Ontdek de mooiste vakanties in Kroatië via Thomas Cook.

Copyright headerfoto: Daniel Pavlinovic / CNTB

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord