Terug naar overzicht

Turkije 2024: Een jaar van opmerkelijke archeologische ontdekkingen

  • 765 actieve archeologische projecten in 2024, met als doel 800 in 2026.
  • Een 4000 jaar oude faience zegel opgegraven in Tavsanli Höyük levert bewijs van oude handelsroutes die oost en west Anatolië met elkaar verbinden.
  • Bij opgravingen in Ulucak Höyük is een 7.800 jaar oud vrouwenbeeldje gevonden dat de vrouw van een verhalenverteller voorstelt.
  • Photo by Edhem SESE on Unsplash

Archeologische ontdekkingen in TUrkije

Het jaar 2024 is echt een opmerkelijke periode geweest voor archeologische ontdekkingen in Turkije. Voortbouwend op het momentum van voorgaande jaren, met 720 actieve projecten in 2023, zag het land een toename naar 765 archeologische inspanningen in 2024, met als doel 800 in 2026. Deze toename in activiteiten heeft een schat aan oude artefacten blootgelegd, die licht werpen op de rijke en diverse geschiedenis van Turkije.

Van west naar oost door Anatolië is het landschap een tapijt geworden van fascinerende vondsten. Een opvallende ontdekking was een 4000 jaar oude faience zegel die werd opgegraven in Tavsanli Höyük, in de provincie Kütahya. Dit unieke artefact, gevonden buiten de bekende handelscentra van Centraal-Anatolië, levert overtuigend bewijs van oude handelsroutes die het oosten en westen van de regio met elkaar verbonden.

Vondsten van duizenden jaren oud

Verder naar het zuiden, bij Antalya, onderzochten duikers de diepten van de zee en ontdekten een Minoïsche bronzen dolk versierd met zilveren klinknagels. Deze vondst, die op een diepte van 50 meter onder een koperen plaat werd gevonden, biedt een nieuw perspectief op de Minoïsche beschaving, waarvan eerder werd gedacht dat die alleen op Kreta voorkwam.

Als we dieper in de geschiedenis duiken, vinden we in de oude stad Laodicée in Denizli het hoofd van een beeld van de godin Hygie, dat 2100 jaar oud is. Dit prachtige beeld is een voorbeeld van de verfijning van de laathellenistische kunst. De ontdekking van een serie opmerkelijk bewaarde Scylla beelden uit dezelfde periode, waarvan de originele verf nog intact is, bevestigt de blijvende artistieke schittering van dit tijdperk.

Verhalenvertellers en strijdkrachten

In de regio Izmir hebben archeologen een 7.800 jaar oud vrouwenbeeldje opgegraven in Ulucak Höyük. Dit artefact, dat de vrouw van een verhalenverteller voorstelt, biedt een fascinerende kijk in het dagelijks leven tijdens de vroege bronstijd.

Het archeologische landschap is niet beperkt tot ontdekkingen op het land. Op de historische plaats Manzikert in Mus, waar de Seltsjoekse Turken in 1071 de Byzantijnen versloegen, groeven archeologen 39 pijlpunten op die door beide legers werden gebruikt. Deze unieke vondst geeft een onschatbaar inzicht in de strijd en de betrokken strijdkrachten.

artefacten uit de 7e eeuw voor christus

Niet ver daarvandaan hebben opgravingen in het Ayanis kasteel in Van indrukwekkende Urartische militaire werktuigen blootgelegd, waaronder bronzen schilden en helmen die dateren uit de 7e eeuw voor Christus. Deze artefacten onthullen het geavanceerde vakmanschap van het oude Urartische koninkrijk.

Verder naar het zuiden, in het district Kahramanmaras, werd een silo blootgelegd met een verbazingwekkende verzameling verkoolde kikkererwten, tarwe, abrikozenpitten, rozijnen en knoflook. Deze ongekende ontdekking belicht landbouwpraktijken in deze regio duizenden jaren geleden.

Altaar gewijd aan apollo

In de oude stad Phaselis in Antalya groeven archeologen een altaar op gewijd aan Apollo, samen met zeldzame beelden van mannen en leeuwen uit de 7e en 6e eeuw voor Christus. Deze vondst werpt een licht op de religieuze praktijken en artistieke uitingen van die tijd en benadrukt het rijke culturele erfgoed van Turkije.

De archeologische inspanningen van Turkije hebben de wereld in 2024 gefascineerd met baanbrekende ontdekkingen zoals een torenhoog menselijk standbeeld van 2,45 meter in Karahantepe en het allereerste standbeeld van een wilde ezel uit het neolithicum. Deze vondsten onderstrepen de diepgaande culturele erfenis van het land.

turkije stimuleert archeologisch toeriSme

De Turkse regering blijft vastberaden om geroofde kunstvoorwerpen die momenteel in het buitenland worden bewaard, te repatriëren. Sommige recent teruggegeven voorwerpen, die nu in Turkse musea worden tentoongesteld, verrijken ons begrip van oude beschavingen en trekken nog meer bezoekers. In 2024 behoorden het Mevlana Museum in Konya, het Republikeins Museum in Ankara en de Galata Toren in Istanbul tot de meest bezochte attracties van het land, terwijl Efeze en Hierapolis miljoenen toeristen bleven trekken.

Het project "Museum by Night", waarbij belangrijke archeologische vindplaatsen 's nachts worden verlicht, heeft het toerisme verder gestimuleerd en de lokale economieën een impuls gegeven. Door dergelijke initiatieven blijft Turkije een vooraanstaande bestemming voor archeologisch toerisme en wordt het erfgoed voor toekomstige generaties beschermd.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord