Valletta is niet enkel de meest Instagrammable stad van het Middellandse Zeegebied, het is ook een culinaire voltreffer. Oude reclameborden aan historische voorgevels, met binnen hippe koffie- en wijnbars of chique restaurants: Valletta is een fijne mix van oud en nieuw. Debbie Pappyn geeft je alvast haar favoriete adresjes om iets te eten en drinken.
Boetiekhotel La Falconeria is heerlijk intiem, maar heeft genoeg extraatjes om op alle vlakken een hoog niveau te halen. Hier koppel je een zalige overnachting aan een lekker ontbijt. Later op de dag kan je ook terecht aan de fijne bar voor lokale biertjes. Of geniet van een heerlijk diner in het restaurant, dat ook bij locals heel populair is. Het monumentale hotel Phoenicia combineert klassieke art deco met het beste ontbijt van de stad. Het hotel ligt net buiten Valletta en biedt een prachtig zicht over de stad en de haven. lafalconeria.com en www.campbellgrayhotels.com
Proeven van de Maltese keuken, dat doe je in Da Pippo. Deze klassieker opent enkel ’s middags de deuren en trekt een heel uiteenlopend publiek aan. Leg de menukaart even opzij en kies bij de koeltoog tussen vis of vlees en goeie antipasti. Zeker de lokale worst in tomatensaus is een aanrader! Ook in Legligin proef je Maltese specialiteiten. Dit is een van de meest gezellige eetplekjes in Valletta en serveert hartige gerechten, vergezeld van een glaasje Maltese shiraz.
De nieuwe wijnbar Cru pakt uit met een creatieve coole vibe. Hier selecteert een Siciliaanse sommelier de wijnen, aangevuld met verfijnd hapjes. Deze plek is met reden bijzonder populair bij de het artistieke volk van Valletta! www.cru.com.mt
Wil je even aan de stad even en genieten van een aperitief met zich op de Middellandse Zee, dan moet je bij Carmen’s in Ghar Lapsi zijn. Deze eenvoudige eettent serveert heerlijke calamari frutti of garnalen in de look. Een uitzonderlijk adresje!
In Republic Street, een van de grootste straten van Valletta, vind je 59 Republic, een nieuw en verfijnd eetadres. Om de acht weken wordt hier een andere kaart voorgesteld. Klassiekers met knipoog naar Italië, Frankrijk en zelfs Engeland, geserveerd in een elegante maar toch relaxte setting. www.fiftyninerepublic.com
Rubino zit verborgen achter een uithangbord uit een vorig leven, toen de shop nog een snoepwinkel was. Nu is het dé gevestigde waarde in Valletta om lokale gerechten te proberen, zoals Fenek Moqli (Maltees konijn) of pasta met rizzi (zee-egels). www.rubinomalta.com