15 hotspots in Havana, de kleurrijkste stad ter wereld

Scroll naar beneden

Havana oh-na-na, half of my heart is in Havana oh-na-na... Met de kleurrijke oldtimers, swingende Caraïbische sfeer en prachtige koloniale gebouwen weet de Cubaanse hoofdstad ieders hart te veroveren. Deze vijftien adresjes tonen aan waarom ook jij Havana op jouw reisbucketlist moet zetten.

  • Goodbye redactie
    Tekst & foto'sGoodbye redactie

3 x lekker eten

El Cocinero wordt door locals én toeristen gezien als het coolste restaurant van Havana. En dat lijkt terecht, want de locatie is fenomenaal: El Cocinero bevindt zich in wat vroeger een opslagplaats voor notenolie was en overal vind je knipogen naar het industrieel verleden van het gebouw. Een antieke bel kondigt bij het binnenstappen jouw aankomst aan. Het restaurant straalt voor het overige een intieme, maar wel dramatische sfeer uit. Ga zeker eens naar boven met de smalle trap, waar een cocktailshaker je verwelkomt in een piepkleine bar met plaats voor amper zes personen. In het restaurant proef je een heerlijke fusion-keuken met Cubaanse en internationale gerechten. Probeer hier zeker de schitterende lamsschotel met curry! www.elcocinerocuba.com

Wil je wel eens proeven van de authentieke Cubaanse keuken, dan moet je in Starbien zijn. Hier geniet je van heerlijke ceviche, gegrilde vis in limoensap en traditionele ropa vieja (traag gegaard rundsvlees), een ware klassieker binnen de Cubaanse keuken. Je vindt Starbien in een residentiële buurt in de wijk Vedado. Het restaurant heeft een moderne look & feel en op het kleine terras bovenin het gebouw geniet je op de koop toe van schitterende zonsondergangen! www.starbiencuba.com

Voor de beste taco's in Havana moet je in El Del Frente zijn. El Del Frente, wat "degene vooraan" betekent, is het jonge broertje van het populaire O'Reilly 304 aan de overkant van de straat. Deze hippe plek heeft echter nog veel meer in de aanbieding en staat ook bekend om zijn fenomenale cocktails. Op het ruime dakterras word je uitgenodigd voor heerlijke gin tonics, daiquiri's, mojito's en uiteraard echte Cubaanse sigaren. El Del Frente zit goed weggestopt (je loopt de smalle deur zo voorbij), maar zit doorgaans goed vol.

3 x knappe Instagramspots

Het mag dan wel een voorspelbare klassieker zijn, maar Malecón is terecht een van de meest Instagramwaardige spots in Havana. Van op deze 7 kilometer lange boulevard krijg je een mooi zicht op de kustlijn van de stad voorgeschoteld. Bij een ruige zee springt het water tot op de boulevard. Ook dit levert schitterende foto's op, maar blijf toch maar op een veilige afstand!

Havana is uiteraard synoniem met kleurrijke auto's en prachtige koloniale gebouwen. In Havana Vieja, de oude binnenstad, levert zowat elke straathoek een knap kiekje op. Hier vind je Havana zoals op de postkaartjes: fleurig, karaktervol en authentiek. Slenter door dit stadsdeel en ontdek het oude Havana!

Een van de meest smaakvolle hotels in Havana, Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana, pronkt met een magnifiek dakterras met een knap zwembad en een even mooie bar. De echte reden waarom je hier naar boven komt, is echter het uitzicht op het oude centrum van Havana. Op eender welk moment van de dag neem je hier prachtige foto's met een interessante mix van modern en oud. www.kempinski.com

3x mojito

Wie mojito zegt, zegt Bodeguita del Medio. Een bezoek aan Havana is niet compleet als je niet in deze legendarische bar een mojito gedronken hebt. Het is in deze bar dat schrijver Ernest Hemingway zijn mojito's dronk (of zo wil de legende toch) en zo het drankje mee populair maakte. Het interieur van La Bodeguita ademt geschiedenis uit en is daardoor een populaire plek voor toeristen. De mojito's maken hun reputatie gelukkig wel waar en worden nog steeds gezien als dé maatstaf voor het immens populaire drankje.

Wil je het toch wat rustiger houden en ben je wel te vinden voor een schitterende bar die nog niet op het lijstje van de grote toeristenmassa staat, ga dan zeker eens langs bij Sia-Kara. Achter de bar vind je hier hippe twintigers die de cocktailscène op een frisse manier benaderen. Denk: een ruime lounge, een bohemian uitstraling en menukaarten op de achterkant van een nummerplaat. Naast de mojito's zijn ook de daiquiri's en de gin tonics hier subliem. Nog een extra reden nodig om Sia-Kara te ontdekken? De prijzen zijn hier zeer laag: alle cocktails kosten amper 2,5 CUC, wat neerkomt op zo'n 2 euro!

Roma is bij jonge Havanezen zowat de hipste bar van het moment. Wie op zoek is naar een stevig feestje, is hier aan het juiste adres. De club bevindt zich op het dak van een gebouw in Havana Vieja en ontvangt dj's van overal ter wereld. Van op het dak word je bovendien getrakteerd op een fenomenaal uitzicht over de stad. Muziek, de sfeer van Havana Vieja en een cocktail in de hand: wat wil je nog meer?

3x kunstig

In het voormalige presidentiële paleis is nu het Museo de la Revolución gevestigd, een museum dat je (zoals de naam doet vermoeden) terugbrengt naar de Cubaanse Revolutie. Naast heel wat tekst en uitleg over deze woelige periode in de recente geschiedenis van Cuba, vind je hier ook heel wat architecturale eyecatchers. Het Salón de los Espejos is een exacte kopie van de spiegelzaal in het Paleis van Versailles. De Salón Dorado, de gouden hal, blinkt dan weer letterlijk uit dankzij de muren van geel marmer en gouden accenten.

Alle kunstvormen op één plaats: dat is wat Fábrica de Arte Cubano (FAC) wil zijn. Een museum kan je FAC niet noemen, want het gebouw is meer een kunsthotspot die constant in beweging is. Tijdelijke tentoonstellingen, live optredens, dj-shows, voorstellingen in de filmzaal: er is een plaats voor in FAC. Heel wat hip, jong volk heeft de weg naar dit kunstencentrum gevonden. www.fac.cu

Havana heeft ook een zeer levendige street art-beweging en dat zie je nergens beter dan in Callejón de Hamel. In dit steegje vind je het ene graffititekening na de andere. Het idee voor een graffitisteegje kwam van beeldhouwer en schilder Salvador Gonzáles, die de Afrikaanse invloeden op de Cubaanse cultuur wou weergeven. Callejón de Hamel biedt echter meer dan kleurrijke street art: elke zondagmiddag kan je hier deelnemen aan rumbasessies en elke laatste vrijdag van de maand wordt de straat omgetoverd tot een podium vol poëzie, traditionele muziek en voordrachten.

3x buiten de stad

Havana bezoeken zonder op zoek te gaan naar het groene landschap dat je even buiten de stad vindt, zou zonde zijn. Geen betere plek om het authentieke platteland van Cuba te ontdekken dan in de Viñales-vallei. Hier vind je een van de merkwaardigste landschappen op het eiland en in de vruchtbare grond wordt hier zowat de beste tabak ter wereld geteeld. Nergens anders leer je dé Cubaanse specialiteit van dichtbij kennen. De vallei staat bovendien op de Unesco-werelderfgoedlijst! 

Even genoeg van cultuur en zin om te relaxen aan het strand? Dan is Guanabo een gouden tip! Dit typische kuststadje is een pak rustiger dan de andere stranden van de Playas del Este-streek. Hier vind je amper toeristen, maar vooral Cubaanse families. Toch lééft Guanabo ook: er zijn onder meer koffiezaken, ijssalons, restaurants en een pretpark. Ideaal om een dagje lekker te niksen!

Waar Havana een echte toeristentrekpleister is, is Cienfuegos dat allesbehalve. Deze universiteitsstad wordt in Cuba ook wel 'de parel van het zuiden' genoemd, en met reden: de gezellige pleintjes, paleizen en herenhuizen met Franse invloeden tonen een andere kant van Cuba. In Cienfuegos kan je ook de de traditionele sigarenproductie van Cuba van dichterbij meemaken. In sigarenfabriek Anastasio Cárdenas zie je hoe hét Cubaanse product bij uitstek met de hand gerold wordt. Ook de knappe botanische tuin en het bruisende reggae-café maken van Cienfuegos een must do uitstap vanuit Havana.

Praktisch

Er zijn geen directe vluchten tussen Brussel en Havana, maar je hebt diverse opties met een of meerdere tussenstops. Met Lufthansa vlieg je via Frankfurt en Panama, met KLM stap je over in Amsterdam, Iberia maakt een tussenlanding in Madrid en Air Canada vliegt via Londen en Toronto. Gemiddeld ben je tussen de 15 en 20 uur onderweg.
Voor een zitje in economy bij deze maatschappijen betaal je meestal tussen de 700 en 1.000 euro, een ticket in business class kost al snel meer dan het dubbele. Condor, de lagekostenmaatschappij van Lufthansa, vliegt dagelijks van Brussel naar Havana en biedt al vluchten aan vanaf 300 euro. Met Google Flights vind je snel een geschikte vlucht. Check dus zeker www.google.be/flights of ga langs bij je reisagent.

Voor een reis naar Cuba heb je een toeristenvisum nodig, dat ongeveer 22 euro kost. Neem daarvoor contact op met de Cubaanse ambassade www.cubadiplomatica.cu/belgica of vraag hulp bij je reisagent. 

Boek je zonder touroperator, is een taxi de beste manier om van de luchthaven naar het stadscentrum te gaan. Havana is een compacte stad en dus kan je de meeste uitstappen binnen de stad te voet doen, maar voor langere afstanden kies je best voor een taxi. Het wordt wel aangeraden om op voorhand de kostprijs af te spreken met de taxichauffeur, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Naast de taxidienst van de stad, rijden er in Havana ook private taxibedrijven rond. Meestal neem je hierbij plaats in vintage Amerikaanse wagens uit de jaren '50. Ook de Coco-wagentjes met drie wielen en fietstaxi's zijn een leuke manier om de stad te ontdekken.

Grootste aandachtspuntje in Havana (en de rest van Cuba), is de dubbele munteenheid. Cubanen zelf betalen alles met de Cubaanse Peso (CUP). De Cubaanse regering heeft voor toeristen echter de Peso Convertible (CUC) in het leven geroepen, die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar: 1 CUC is 1 dollar. Met deze munt betaal je maaltijden, drankjes, souvenirs, excursies, overnachtingen, enzovoort. Koop je iets aan een klein straatstalletje of op een plaats waar enkel Cubanen komen, dan betaal je meestal in CUP. Het is dus geen slecht idee om ook een klein bedrag in CUP op zak te hebben. Omwisselen doe je best in de luchthaven. 
Wees wel aandachtig wanneer je iets koopt bij een kleine handelaar, want wisselgeld wordt wel eens in CUP-munten teruggegeven. Wees dus zeker bij de les. De plekken waar je met bankkaarten kan betalen, zijn schaars, dus zorg dat je voldoende contant geld op zak hebt. Cash afhalen doe je in de vele bankautomaten of in de luchthaven. Bij je bank CUP afhalen is in België niet mogelijk, je kan dit pas bij aankomst in Cuba. 

Meer info over Havana (en Cuba in het algemeen) vind je via de website van de toeristische dienst www.cubatravel.cu en via de blog www.havanainsider.com.

Voor onze reportage verbleven we in het gloednieuwe vijfsterrenhotel Gran Hotel Manzana Kempinski La Habana, in de wijk Habana Vieja in het centrum van de stad. Vanaf € 450 per nacht.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord