New York: de iconen voorbij

Scroll naar beneden

New York is de meest populaire toeristische bestemming in de VS. Er is enorm veel te zien en te doen en het aanbod blijft groeien. Manhattan en intussen ook Brooklyn krijgen het gros van de bezoekers. De Belgisch-New Yorkse schrijfster en stadsgids Jacqueline Goossens nam Goodbye mee naar een aantal minder bekende plekken van haar stad in Staten Island, de Bronx en Queens.

  • Jacqueline Goossens
    TekstJacqueline Goossens

STATEN ISLAND

Staten Island is het enige stadsdeel dat niet met een tunnel of brug met Manhattan is verbonden. Veel New Yorkers kennen het enkel van erdoor te rijden. Vanaf de autoweg zien ze vooral huizen met tuinen die de indruk geven dat Staten Island een groene suburb is. Dat is ook zo wat het grootste deel ten zuiden van de autoweg betreft. Het noordelijk deel, waar ik woon, is meer stedelijk. 

Tot de jaren 1980 was de helft van de bevolking van het eiland van Italiaanse afkomst. Dan kwam er een golf van nieuwe immigranten. Vandaag heeft Staten Island de grootste Liberiaanse en Sri Lankaanse gemeenschap van New York. Ook de Mexicaanse, Nigeriaanse, Russische, Indische en Albanese bevolking groeien razendsnel. Aan de North Shore, waar de Staten Island ferry aanlegt, wonen honderden kunstenaars voor wie, net als voor ons, Manhattan en Brooklyn te duur zijn geworden. Op het eiland wonen 490.000 New Yorkers, meer dan het dubbel van in 1960. 

Met zijn 170 parken is Staten Island het groenste deel van New York. De Greenbelt is een snoer van parken met wandelroutes waar je soms een volle dag voor nodig hebt. Staten Island heeft mooie beschermde buurten met goede bewaarde victoriaanse woningen. Historic Richmond Town is een soort Bokrijk met 17de-eeuwse gebouwen. Fort Wadsworth is een van de oudste militaire forten van het land van waaruit je Brooklyn, Manhattan en New Jersey kunt zien. Snug Harbor is een complex van kunstgalerijen en tuinen in een vroeg-19de-eeuws verblijf voor bejaarde zeelui.

Merry on the ferry

Op de muur van het ferrygebouw in Manhattan staat een citaat uit een bekend Amerikaans gedicht: “We were very tired, we were very merry, we had gone back and forth all night on the ferry” [“We waren heel moe, we waren heel vrolijk, we hadden de hele nacht heen en weer gegaan met de ferry”]. Elk jaar nemen twee miljoen toeristen de ferry, maar de meesten keren meteen terug naar Manhattan, zonder een dollar op Staten Island uit te geven. Om hen te verleiden is een megaproject opgestart met nieuwe attracties vlakbij het ferrygebouw. Het pronkstuk wordt het 187 meter-hoge New York Wheel, het grootste reuzenrad van het westelijk halfrond. De opening is voorzien voor eind 2016. Daarnaast komt de Harbor Commons, een outlet met 120 designerwinkels en restaurants en café’s, een park met uitzicht op Manhattan, een van de grootste daktuinen in de stad en een hotel met 200 kamers. 

FAVORIETE PLAATSEN OP STATEN ISLAND

Staten Island Ferry  

De overtocht duurt 25 minuten en is gratis. De boot vaart langs Governors Island, het Vrijheidsbeeld en Ellis Island. Hij vaart dag en nacht. Voor wie tijd en geld wil sparen is het tochtje een logisch alternatief voor het klassieke bezoek aan het Vrijheidsbeeld. Het mooiste tijdstip is tegen zonsondergang. Op de terugtocht zie je dan de verlichte wolkenkrabbers van Manhattan. www.siferry.co
 

The Postcards (St. George Esplanade)

The Postcards is een monument voor de 274 Staten Islanders die omkwamen op 9/11. De architect is Masayuki Sono. De witte vleugels van de negen meter-hoge sculptuur omlijsten het uitzicht op de plek waar de Twin Towers stonden. Om het kunstwerk te bereiken neem je in het ferrygebouw de uitgang rechts die naar de Espanade leidt, een wandelpad langs de baai met een mooi uitzicht op Manhattan.
 

Stapleton Heights (Historic District)

Links van de ferry,  op een kwartiertje stappen of enkele minuten fietsen of makkelijk te bereiken per bus, bevindt zich het Stapleton Heights Historic District. In St. Paul’s Avenue en Occident Avenue staan schitterende voorbeelden van imposante, vroeg-19de-eeuwse zomervilla’s. 
 

120 Bay Café

120 Bay is een vriendelijk café-restaurant op vijf minuten wandelen van de ferry. Op het menu staan Amerikaanse en Mexicaanse gerechten. Er is regelmatig live-muziek.  De klanten zijn vooral buurtbewoners, studenten en toeristen. www.120baycafe.com

DE BRONX 

Wees niet bang om naar de Bronx te gaan. Net als in de rest van de stad is de misdaad er sinds de jaren 1990 flink gedaald. Het stadsdeel als geheel verdiende overigens nooit zijn kwalijke reputatie. Er is een groot verschil tussen de North Bronx en de South Bronx. De eerste was en is een gebied met mooie woonwijken en veel groen. Langs de Hudson staan villa’s met prachtige tuinen zoals Wave Hill, een populaire attractie bij mooi weer. De relatief kleine South Bronx was een buurt met veel industrie die vanaf de jaren1960 spectaculair snel verloederde. Ze werd een wereldwijd symbool van stedelijk verval. Nu zijn de uitgebrande ruïnes er vervangen door nieuwbouw. Honderden leegstaande gebouwen, sommige in art-decostijl, zijn opgeknapt en terug bewoond. De buurt leeft weer. 

Tussen de North Bronx en de South Bronx zijn er nog zeer verscheiden buurten. Zoals Belmont, dat zich ‘het echte Little Italy van New York’ noemt, en City Island dat op een vissersdorpje in New England lijkt. De Bronx heeft mooie stranden en twee parken die groter zijn dan Central Park. Er zijn drie wereldbekende attracties: de befaamde New York Botanical Garden, de Bronx Zoo, een van de mooiste dierentuinen ter wereld, en Yankee Stadium, het beroemdste baseballstadion.

De geboorteplaats van de hiphop 

De South Bronx was in de jaren 1970-1980 een hellekrocht, maar ook een broeihaard van creativiteit. Het was hier dat tijdens block parties (straatfeesten) de hiphop werd uitgevonden. Hiphop is niet alleen rapmuziek. Het begon als een nieuwe stijl van dj’s met technieken als scratching en sampling. Naast muziek omvat hiphop ook nieuwe dansstijlen en graffitikunst. De nieuwe kunstvorm waaide van de South Bronx over naar het vlakbij gelegen Harlem en vandaar naar de rest van Manhattan en de hele wereld. 

FAVORIETE PLAATSEN IN DE BRONX

The Hub 

Dit sfeervol druk kruispunt wordt wel eens het Times Square van de Bronx genoemd. Het krioelt er vaak van het volk. Je krijgt er een goed beeld van de verscheidenheid van de bewoners van de South Bronx. Je ziet er straatverkopers allerlei. Uit de muziekwinkels dreunen Latino-ritmes, hiphop, reggae en gospel. Je vindt er de nieuwste trends in hiphop. 


New York Botanical Garden 

De New York Botanical Garden is de grootste plantentuin van New York. Er zijn 50 verschillende tuinen, de grootste kassen van het land en een bos zo groot dat je het gevoel krijgt dat je ver buiten de stad bent. Er stroomt een rivier door, de Bronx River, compleet met waterval en rotspartijen. De Botanical Garden organiseert populaire jaarlijkse tentoonstellingen, zoals de Holiday Train Show met speelgoedtreintjes die door een minutieus gedetailleerd schaalmodel van New York rijden, volledig gemaakt van natuurlijke materialen zoals takken, schors, bessen en bladeren. De Rockefeller Rose Garden is een van de mooiste rozentuinen van het land. www.nybg.org


Bronx Museum of the Arts 

In dit gratis museum van hedendaagse kunst ligt het accent op kunst die in de Bronx zelf is gemaakt en werk van kunstenaars van latino, Afrikaanse of Aziatische afkomst. Het museum organiseert ook sympathieke culturele events zoals muziek- en dansoptredens.  www.bronxmuseum.org


Arthur Avenue Retail Market  

De trekpleister van Belmont is de Arthur Avenue Retail Market, een overdekte markt gebouwd in 1940. Je vindt er alle mogelijke Italiaans eetwaren in bijna 40 restaurants en winkels. In het weekend komen drommen Italiaanse families uit New York en omstreken er winkelen en proeven van gerechten zoals de Yankee Stadium Big Boy, een voet-lange sandwich belegd met vier dikke lagen Italiaanse fijne vleeswaren, mozzarella, pepers en sla. Een broodje is genoeg voor drie personen. www.arthuravenuebronx.com 


Hard Rock Cafe Yankee Stadium 

Vooral op dagen dat er wedstrijden worden gespeeld, kan het razend druk zijn in het Hard Rock Café van Yankee Stadium. Het café- restaurant serveert traditionele Amerikaanse gerechten. Het is gigantisch groot, net als de porties. Er zijn terrassen vanwaar het prettig is om naar de voorbijgangers te kijken.  www.hardrock.com

QUEENS

De meeste toeristen kennen Queens enkel van zijn luchthavens, JFK en La Guardia, en het US Open tennistornooi. Toch is er veel te zien en te beleven. 

Queens is het grootste stadsdeel van New York in oppervlakte en na Brooklyn ook in bevolking. Het is het meest gediversifieerde stadsdeel, niet alleen van New York, maar van de hele VS. De helft van zijn 2,3 miljoen inwoners werd buiten de VS geboren, in meer dan 100 verschillende landen. Er worden 138 talen gesproken. Niet voor niets is de bijnaam van de metrolijn nr. 7 die dwars door Queens gaat, de ‘International Express’. 

In Queens kun je een wereldreis maken en elke dag in een ander land eten. Astoria is bekend om zijn Griekse tavernes en Braziliaanse churrascarias, Jackson Heights om zijn Zuid-Amerikaanse, Indiase, Thaise en Tibetaanse restaurants en Flushing om zijn Chinese en Koreaanse keuken. Queens kwam later tot ontwikkeling dan zijn buur Brooklyn. Een groot deel bestaat uit simpele huisjes met voortuintjes. Long Island City aan de East River was de enige industriële buurt. Vandaag is het de kunstbuurt van Queens. Hier en in het naburige Astoria zijn mooie musea. In Flushing Meadows-Corona Park zijn er tal van attracties waaronder het tenniscomplex waar de US Open plaatsheeft.

Little Hollywood

Voor Hollywood was er Astoria. Het was het productiecentrum van de stomme film. Met de opkomst van de geluidsfilm verhuisde de filmindustrie naar Californië. Vandaag wordt er in de Silver Cup Studio’s in Astoria weer volop gefilmd. In de immense voormalige industriële bakkerij Silver Cup Bakery werden tv-series opgenomen zoals Gossip Girl, Mad Men, The Soprano’s en Sex and the City en films zoals What Happened in Vegas en Uptown Girls.

FAVORIETE PLAATSEN IN QUEENS

MoMA P.S. 1

MoMA P.S. 1 is een museum van hedendaagse kunst, gevestigd in een meer dan honderd jaar- oud schoolgebouw. Het ligt vlakbij Manhattan, aan de overkant van de East River in Long Island City. Het heeft wereldfaam voor zijn avant-gardetentoonstellingen en internationaal studio-programma voor jonge artiesten. Kijk uit naar werken die zich op onverwachte plaatsen bevinden, zoals onder de trappen en in donkere hoekjes van de kelders. P.S. 1 organiseert tentoonstellingen in samenwerking met het MoMA, waaraan het sinds 1999 geaffilieerd is. De bekendste is Greater New York, een vijfjaarlijks overzicht van vernieuwende kunstenaars in en rond New York. In de zomermaanden zijn er op de voormalige speelplaats van het gebouw elke zaterdag dansfuiven waar duizenden mensen op afkomen.  www.momaps1.org 


Noguchi Museum 

De Japans-Amerikaanse beeldhouwer en ontwerper Isamu Noguchi had zijn atelier in een oude drukkerij in Astoria. Vandaag is er het Noguchi Museum gevestigd. Noguchi ontwierp zelf de rustgevende binnentuin. Het is een van de meest harmonieuze musea van New York. Het werk van Noguchi, in graniet, marmer, brons en hout, versmelt oosterse en westerse tradities. Er zijn ook mooie wisselende tentoonstellingen. www.noguchi.org 


Museum of the Moving Image 

Het Museum of the Moving Image is gevestigd in de voormalige studio’s van Paramount Pictures. Men leert er alles over film, tv en digitale media. Er is een interactieve galerij waar getoond wordt hoe films en tv-shows worden gemaakt. Er zijn installaties van kunstenaars die met de nieuwe media werken. De wisselende tentoonstellingen zijn steevast boeiend. www.movingimage.us

 

New World Mall

In de food court in de kelderverdieping van dit Aziatische shopping center in Flushing kun je kiezen uit 32 soorten eten, van Thais, Japans en Koreaans tot Maleisisch, Vietnamees en Amerikaans. Op de bovenste verdieping is het grootste Chinese dim sum-restaurant van het land. De drukte is een attractie op zich. www.newworldmallny.com 


Penthouse 808 

De bar op het dakterras van het Ravel Hotel in Long Island City biedt ’s nachts een panoramisch uitzicht op de twinkelende torens van Manhattan. Je hebt er ook een spectaculair uitzicht op de zonsondergang. Bij de drankjes kun je sushi bestellen. www.penthouse808rooftop.com

De '360° New York' reisgids bevat heel wat nuttige informatie en tips voor je bezoek aan The Big Apple. Met de handige reisplanner kan je bovendien je eigen reisprogramma samenstellen op basis van je interesses. Tot slot heb je dankzij de mobiele 360° app alle informatie ook binnen handbereik als je op stap bent. Handig! Uitgegeven bij Lannoo, € 14,99.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord