24 uur in Luik

Scroll naar beneden

Travel happy, travel light. Goodbye plaatst journaliste Lien De Ruyck voor elke editie voor dezelfde speelse uitdaging: aantonen dat hip niet per se duur, en goedkoop niet per se cheap hoeft te zijn. Lekker luxueus, but on a budget.

  • Lien De Ruyck
    Tekst & foto'sLien De Ruyck

SLENTEREN- Like a Local

Gare Liège Guillemins

Op zoek naar een verrassende weekendbestemming? Voor deze citytriphalte hoef je amper grenzen te verleggen. Het onontdekte Luik is voor de meeste Vlamingen slechts een uurtje rijden of - veel liever nog - treinen. Want een mooiere entree als die via Gare Guillemins kan je niet bedenken. En het station is slechts een tipje van de sluier voor wat Luik op architecturaal vlak te bieden heeft. Vergeet de mijnen en het stoffige verleden. Het broeit en bruist weer langs de Ourthe en de Maas! Zo grauw en grijs als Luik ooit was, zo eigenzinnig en strak is de futuristische stationshal. Meteen het schoonste symbool voor de stevige revival van de rest van de voormalige industriestad. Het kunstzinnige dak werd ontworpen door Santiago Calatrava, waarvan je misschien al andere werk spotte in Barcelona, Valencia, Sevilla of Lissabon.

Kortweg: de ideale hangplek voor hardnekkige plafondstaarders. Wie er écht alles uit wil halen, pikt er en passantook een tento of snelle Waalse hap in Grand Café de la Gare mee. Al riskeer je bij een plaatselijk biertje van de tap alsnog je trein te missen.

En route? Van hieruit kun je lopend of met een bus naar het centrum, dat zo'n twee kilometer verderop ligt. Met lijn 1 of 4 ben je binnen de tien minuten in het centrum. Je kan ook een taxi nemen, dat kost ongeveer € 10.

SNEUKELEN - Street Food

The Huggy’s

Na een namiddagje slenteren even lekker bijtanken met burgers en bier? In The Huggy’s is het een evidentie. Het ‘foodpairing menu’ combineert best of both worlds met speels gemak. Van een klassieke Royal Chicken Burger met eigen gebrouwen TH Burger Beer tot een Japanse Kawaii Burger met een stevige Triple Corn du Bois. Luikenaars zijn blijkbaar ook beerlovers... Hun laatste biertje van eigen kweek is de Leopold 7: een smaakvol en verfrissende ecopintje met drie granen, drie hopsoorten en de zelfverklaarde Leopoldtouch.

The Huggy’s palmde intussen de hele streek in, met maar liefst twee vestigingen in moederstad Luik zelf. De mooiste en grootste vind je in de passage Lemonnier, de oudste overdekte winkelgang in Belgïe. Een tikkeltje vergane glorie uit 1835, toen al topplek voor wereldburgers. Tip: The Huggy’s zijn hot in town. Reserveren is geen must, wel een aanrader.

Gelukkig is er geen haast bij, want de keuken is elke dag open, van 12u tot 22u. Lekkere finger food – mits je geen romantische date in gedachten hebt. De flikkerende voetbalschermen moet je er immers bijnemen...

Voor de twijfelaars: ga je toch liever voor dé specialiteit van de stad, de boulet de Liège? Knijp dan even ‘t hoekje om richting Le Dernier Ragot, voor balletjes in vleessaus met Luikse siroop.

Bestseller: Burger Liégiois à la Curtius, met een sausje op basis van streekbier en ajuin, incl. coleslaw, biertje en verse friet: € 17,50
www.huggysbar.com

SNUISTEREN - Sweets & Treats

Wattitude

Shopper with an attitude? Op zoek naar het beste, lekkerste, mooiste lokale hebbeding om te geven of te krijgen? Steun de échte lokale makers en spring binnen in één van Emanuelle Wegria’s hippe huisjes. Van kindermode-, design-, kunst-, muziek-, literatuur-, film-, delicatessen- tot lifestyleproducten: alles is bedacht, ontworpen én gemaakt in Wallonië. Een waar Waals shopwalhalla, met de nadruk op streekbier! Naast het enorme aanbod van maar liefst 150 verschillende labels en designers, kun je er ook terecht voor workshops, lezingen en tastings.

Zelf is Emanuelle de geestelijke moeder van Madame Manu, een merk voor grote en kleine kinderen. Ze droomde van een eigen winkel en palmde na enkele omzwervingen door de stad nu meer dan 100m2 in.

Favorietje met een twist: de heroïsche chocoladesnorren - van pakweg Hercule Poirot, Chuck Norris of Albert Einstein - op een stokje, van Carré Noir: 3 voor € 7,50

www.wattitude.be

SLUIMEREN – Pillow Talk

Hotel Neuvice

Al mag Luik uitpakken met de titel van belangrijkste toeristische stad van Wallonië, écht groot is het centrum niet. Location hunten bij het vastleggen van je overnachting is dus niet echt nodig. Waar je ook tussen de lakens kruipt, alle highlights zijn relatief vlakbij. En aangezien Luik maar weinig designhotels kent, springt Hotel Neuvice er met gemak met kop en schouders bovenuit.

In het nog meest middeleeuws ogende straatje van de stad, toverde kunsthistorica en uitbaatster Gaëtane Leroy drie historische gebouwen om tot een pareltje. De voormalige drukkerij en residentie van Diderot en Voltaire werd helemaal gerenoveerd. Tijdens die werken werd een geheime trap naar een kelderverdieping ontdekt, die vandaag het decor vormt van jouw overheerlijk ontbijt. De strakke kamers zijn ruim en voorzien van alle comfort en domotica. Ideaal voor de trendgevoelige reiziger die niet wil inboeten aan privacy of luxe.

Deluxekamer: € 75
www.hotelneuvice.be  

EXTRA ADRESJES

Mag het wat meer zijn? Of wil je de alternatieve toer op? Hieronder vind je nog enkele hotspots die het verkennen waard zijn.

Le Cité Miroir

Duizenden Luikse kindjes leerden zwemmen in Les Bains et Thermes de la Sauvenière. Opgericht tijdens het interbellum, ademde het sportcomplex de grandeur en stijl van het modernisme uit. Gedurende meer dan zeventig jaar bediende het de gehele regio. Zo’n tien jaar geleden sloot het zwembad de deuren omwille van veiligheidsredenen, maar gelukkig sprongen enkele cultuurorganisaties in de bres.

Het complex kreeg een facelift en herrees in 2014 als culturele tempel met klasse ‘Le Cité Miroir’. Naast tentoonstellingen op de bodem (!) van het voormalige zwembad, vind je er een wisselend  aanbod aan theater, debat en sociaal-culturele activiteiten. Geschiedenis, diversiteit en interculturaliteit staan centraal in de werking van de uitbaters. Zo vrij als kleine Luikenaartjes het water konden ontdekken, zo gepassioneerd straalt het historische huis nu vrijheid en tolerantie uit - waarden die vandaag meer dan ooit te koesteren zijn. Deepdive!
www.citemiroir.be

Get Your Mug

Hoeft het niet te hip, maar mag het lekker huiselijk? Zak dan zeker even af naar de Rue des Carmes - eveneens dé straat voor de lettervreter, met tal van gespecialiseerde boekenwinkeltjes. Gastheer en barista Max ontvangt je niet zomaar in een koffiebar; ‘Get Your Mug’ is een thuis. Je nipt er tussen locals van de beste kop koffie van Luik, zakt onderuit in de zachte pluche van salon of tussen Max’ - toegegeven, ietwat eclectische - snuisterijtjes van overzee.

Nood aan een snelle koffieshot? Van een simpele lungo tot een caramel macchiato, white chocolate mocha, café latte, crème brûlée of thee: via het raam bestel je alles ook takeaway.

Zelfs wie de dag graag hartig start vindt er zijn goestje. Max serveert er naast dé klassieke New Yorkse bagel - met roomkaas, zalm dille en crumbled egg - ook een tiental varianten en wraps als brunch.

Bagel Empire - Pittige pastrami, honingkip, cheddar, verse tomaat, salade & barbecuesaus: € 7

@getyourmug

Montagne de Bueren

Toch met de auto of liever een sportievere aftrap? Start dan op Montagne de Bueren, voor een schitterend (over)zicht op de stad. De 300 treden tellende trappengang vormt de verbinding tussen de hooggelegen wijk Hors-Château, een labyrinth van doodlopende straatjes en zijwegen en Au Pèry. De naam verwijst naar Vincent van Bueren, een van de aanvoerders van de strijd tijdens de slag om Luik in 1468. ‘s Middags troep je er samen met de jonge locals, die er afspreken om te lunchen. Hun heerlijke Franse tongval wakkert het vakantiegevoel alvast lekker aan! Leuk weetje: The Huffington Post klasseerde de trap als een van de meest indrukwekkende ‘staircases’ ter wereld. Smeer je kuiten dus maar in!

Restore

Op zoek naar een duurzaam cadeau of inspiratie voor een huiselijke make-over? The only way is up(cycling)! Met Restore heeft Luik er meteen twee hippe pop up stores bij. Jessica Berger en haar compagnon-designer Benjamin Pailhe verkopen en showen er hun accessoires en interieurobjecten. Stuk voor stuk gemaakt van industrieel of huishoudelijk afval. Van juwelen, bijzettafeltjes en wandprullaria tot designertassen. Je kan het zo gek niet bedenken of ze upcyclen het voor een zéér schappelijk prijsje voor je op de toonbank. Voor wie wil verrassen met een stijlvol en duurzaam cadeau, zonder al te diep in de buidel te tasten! Bovendien doe je er heel wat DIY-ideetjes op.

Upcycled oorbelletjes en hangers in alle maten en kleuren: € 6.
www.restoredesign.be

AirBnb

Snuister je graag eens achter de schermen van het échte Luik? En is persoonlijkheid voor jou altijd weer troef? In je eigen AirBnB-stek ervaar je de stad pas echt als een local.

In wijk Naimette-Xhovémont - ook wel eens het Luikse Montmartre genoemd - is verhuurder Chris met plezier jouw perfecte stranger. In La Petite Naimette zorgt hij voor een warme ontvangst. Hij verklapt zijn favoriete hotspots in het Engels, Spaans of Frans en maakt je in no-time wegwijs in de stad van zijn leven. Zijn appartement is zonnig, ruim genoeg voor vier personen en op loopafstand van cafeetjes, openbaar vervoer en bezienswaardigheden. De flexibele aankomst- en vertrektijden, gratis parkeerplaatsjes voor de deur en het ontbreken van straatlawaai in een rustige buurt zijn een geweldig pluspunt.

Opgelet: prijzen kunnen variëren naargelang de periode. Check Chris’ kalender dus even vooraleer je boekt! Is zijn stek al bezet? Dan vind je vast een goed alternatief: Luik biedt maar liefst 316 unieke accommodaties aan.

Volledig appartement voor 4 personen: € 85 per nacht

Darius

Lieveling van Luikse studenten Darius serveert koffie op een boogscheut van Campus du Vingt-Août. Middenin de universiteitswijk, met het Théatre de Liège als buur. Tijdens het weekend is het er opvallend rustiger. Een heerlijke plek om op adem te komen, met een duizelingwekkende keuze aan kwaliteitskoffie. Wie een gezonde boost wil, kan ook kiezen voor de Bronzé, Booster of Veggie smoothie. Je vindt er ook een dagsoepje, stevige boterham of hartig gebak. Gluten- en lactosevrij, voor wie wil.

Gastvrouw en barista Elsa maakt de koffieleek met plezier wegwijs. Na twee masters en een korte 9-to-5 doop, besloot ze een andere weg in te slaan. De naam Darius - keizer van het Perzische Rijk - is een fiere knipoog naar papa’s Perzische roots.

Spijtige zaak: ’t is voor de rappe, want er is slechts plaats voor een tiental personen. Gelukkig maakt dat het des te gezelliger én is ook het vuistje een gezellig alternatief.

Toscaanse boterham + Booster smoothie (appelsien, citroen, munt en gember): € 3,5 + € 4,5 = € 8
 

TIP: Als je 2 dagen in Luik bent, is het al de moeite om een Liège City Pass te kopen. Hiermee heb je gratis toegang tot de fijne musea van de stad en kan je gratis mee met een stadswandeling.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord