5 fenomenale vakantiehuizen in de bergen

Scroll naar beneden

Bij wintervakanties denken we nog vaak aan een verblijf in knusse, maar eenvoudige houten chalets. Maar het kan ook anders, zo bewijst het boek Mountain View - The Perfect Holiday Homes. Dat bundelt de mooiste wintervakantiehuizen ter wereld, inclusief unieke architectuur, knap design én zicht op een prachtig berglandschap. Goodbye koos er vijf voor je uit. 

  • Sebastiaan Bedaux
    TekstSebastiaan Bedaux

Dutch Design in de Alpen

Vals, Zwitserland

Villa Vals werd volledig in een bergwand ingebouwd om zo de ongerepte natuur zo weinig mogelijk te verstoren. Toegang tot de villa is daardoor alleen mogelijk via een naburige houten schuur, door een ondergrondse tunnel die door de bergwand loopt. Het gevelvlak van de woning is licht hellend geplaatst, waardoor het zicht op het berglandschap aan de overkant van de vallei wordt geaccentueerd. Van op het grote terras heb je in de winter een spectaculair uitzicht op sneeuwhellingen en bergtoppen. Villa Vals is vrijwel geheel ingericht met moderne ontwerpen van Nederlandse bodem in typische Dutch Design-stijl. Ook belangrijk: de woning is energiezuinig en verbruikt geen fossiele brandstoffen. Villa Vals wordt verwarmd en geventileerd door groene stroom van de nabij gelegen stuwdam. Met de Therme Vals naast de deur komen liefhebbers van wellness hier aan hun trekken en fervente skiërs en snowboarders vinden meer dan genoeg wintersportmogelijkheden op de Dachberg. Tot 10 personen, vanaf 300 euro per nacht. Meer info via villavals.ch.

De skichalet heruitgevonden

Hokkaido, Japan

Niseko wordt vaak genoemd als 's werelds beste wintersportbestemming en als je naar het landschap kijkt, begrijp je meteen waarom. Het westen van het Japanse eiland Hokkaido wordt gekenmerkt door een waar winterwonderland, met Mount Yötei als absolute blikvanger. In de schaduw van de vulkaan staat K House, een modern en donkergrijs huis dat even sereen is als de omgeving waarin het staat. Vanuit de master bedroom heb je een indrukwekkend zicht op Mount Yötei, terwijl de gastenkamer uitgeeft op Mount Annupuri. Annupuri is een van de zes skigebieden rond Niseko, waarvan er vier met elkaar verbonden zijn. Met elke winter twaalf tot zestien meter verse poedersneeuw is Niseko niets minder dan een paradijs voor snowboarders en telemarkers. Mag het wat avontuurlijker? De beklimming van de 1.898 meter hoge Mount Yötei is een ware uitdaging. Tot 6 personen, vanaf 340 euro per nacht. Meer info via mnkniseko.com.

Het houten konijnenhol

Bergen, Noorwegen

Geen bedden en beddengoed, geen toilet, geen stromend water of elektriciteit. Dat klinkt niet als de perfecte vakantiewoning. Toch is Tubakuba, hoog boven de Noorse stad Bergen, een absolute aanrader. Al was het maar omwille van het opmerkelijke design en het uitzicht. De ingang van deze vakantiewoning bestaat uit een tunnel die aan de hoorn van een tuba doet denken. Kruip je erdoor, dan kom je terecht in een sober interieur vol multiplex en lariks, met de glazen wand en het wondermooie uitzicht als orgelpunt. Tubakuba is de ideale thuisbasis voor natuurliefhebbers, want Bergen is de toegangspoort tot het fantastische fjordenlandschap van Noorwegen. Watervallen, gletsjers, fjorden, bergen en bossen in de buurt, wat wil je nog meer? Misschien nog dit: een overnachting in Tubakuba is volledig gratis! Tot 5 personen, meer info via bergen.kommune.no.

Toevluchtsoord voor stijlpuristen

Zuid-Tirol, Italië

Zwart van buiten, buitengewoon licht van binnen. Op het eerste gezicht lijkt La Pedevilla, vlakbij het dorpje Enneberg, een ode aan het contrast. Qua design refereert de indrukwekkende vakantiewoning echter aan de traditionele ‘Les Viles’, typische boerderijen in Zuid-Tirol. Wat meteen opvalt aan La Pedevilla is de interactie met de natuur. De architecten gebruikten enkel lokaal materiaal en vanuit de twee slaapkamers heb je een prachtig zicht op de Dolomieten of op de steile alpenweide. La Pedevilla ligt op slechts 7 kilometer van St. Vigil, één van de toegangspoorten tot het Kronplatz Ski Resort, een fantastisch oord met drie skigebieden. Cross-country skiërs vinden dan weer hun gading in de vallei van Pederü, met vijftien kilometer aan pistes. Tot 6 personen, vanaf 220 euro per nacht. Meer info via lapdevilla.it.

What's your Gut Feeling?

Oberaudorf, Duitsland

Laat een Duits architectenkoppel los op een lap grond aan de voet van de Alpen en je krijgt Gut Feeling, niet alleen een leuke woordspeling ('Gut' is Duits voor 'goed') maar ook een superhip vakantiehuisje dat zowel in de winter als in de zomer kan bekoren. Deze vakantiewoning, vlak bij de grens met Oostenrijk, is een sterk staaltje moderne architectuur met zicht op de berg Spitzstein. Gut Feeling is zo’n plek, ver weg van de drukte van grootstad München of die van de pistes in de nabijgelegen skigebieden, waar alles in het teken staat van rust, eenvoud en gezelligheid. Een plek waar je de stress en de zorgen van het dagelijkse leven even achter je kan laten. De omgeving rond het vakantiehuis is bezaaid met meren, rivieren en bergen. Het kleine skigebied in de buurt is eveneens ideaal voor kinderen. Gevorderde skiërs vinden binnen een straal van 100 kilometer dan weer tal van grote skigebieden (Brixental, Saalbach, Kitzbühel, Zillertal, Mayrhofen, …). Tot 4 personen, vanaf 290 euro per nacht. Meer info via gut-feeling.me.

 

MOUNTAIN VIEW  The Perfect Holiday Homes

Auteur: Sebastiaan Bedaux. Verschenen bij Lannoo (in het Engels).

€ 34,99

ISBN 978 94 014 4615 0

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord