Terug naar overzicht

5 uitstapjes vanuit Praag

Praag geldt als een van de mooiste steden van Europa en moet je eigenlijk gezien hebben. Maar wist je dat je de stad ook perfect kan gebruiken als uitvalsbasis voor uitstappen in de omgeving? Van natuurparken tot gezellige stadjes en paleizen: we sommen de vijf leukste zijsprongen voor je op.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Park Pruhonice

Heb je even nood aan rust en stilte, dan is Pruhonice de oplossing. Dit natuurpark, dat op amper een half uurtje van Praag ligt, bevindt zich in de vallei van de rivier Botiç. Vooral de bloemenpracht valt hier op: je vindt hier een grote verzameling exotische en lokale planten, waaronder meer dan 8.000 rododendrons. Ook het neorenaissancekasteel is een bezoekje zeker waard! In Pruhonice kan je heerlijk wandelen, picknicken of gewoon genieten van de rust. 

2. Pilsen

Op een uur rijden van Praag ligt het stadje Pilsen, een schitterende Boheemse stad. Pilsen is rustiger dan Praag en mag je gerust zien als een verborgen parel. De stad heeft grote parken, boomgaarden, een gezellig plein en de bekende brouwerij Pilsner Urquell. Het is ook hier dat het heldere pilsbier voor het eerst gebrouwen werd. Ook de marionettentraditie die hier heerst, mag je absoluut niet missen. Bezoek zeker het marionettenmuseum en zoek de handvol specialisten op die de marionetten nog op de originele manier maken. 

3. Kutná Hora

Ook Kutná Hora is een leuk stadje in de buurt van Praag. Deze historische stad is populairder dan Pilsen, en dat komt vooral door de culturele waarde van Kutná Hora. De zilvermijnen zorgden in de middeleeuwen voor een enorme rijkdom en wordt daarom ook wel ‘de nationale schatkist’ genoemd. Met maar liefst 319 monumenten heeft de stad heel wat te bieden voor de cultuurzoeker. Eyecatcher is de St. Barbara-kathedraal, een prachtig bouwwerk met glas-in-loodramen en Jugendstil-kenmerken. Het historische centrum van Kutná Hora behoort met reden tot het Unesco-werelderfgoed.

4. De kastelen van Midden-Bohemen

Wie Tsjechië zegt, zegt kastelen. Je vindt er meer dan duizenden kastelen, burchten en chateaus, waarvan de meeste in Midden-Bohemen liggen. Het romantische chateau Dobris ligt op amper een uurtje rijden van Praag en pakt uit met prachtige barokke en rococo-stijl. Ook de Engelse en Franse tuinen zullen je verrassen! Bij chateau Loucen kan je dan weer dwalen door de doolhoven in het grote kasteelpark. Tsjechië op z’n fraaist!

5. Het Nationale Park Boheems Zwitserland

Op zo’n twee uur van Praag vinden ook natuurliefhebbers een uitlaatklep. Vlak bij de Duitse grens vind je Boheems Zwitserland, een landschap vol bergkammen, kloven, rotsen en honderden kilometers aan wandelpaden. Must-sees zijn de Edmundskloof en een vaartocht door de Wilde Kloof, waar je kennismaakt met de legendes van het park. Ook de Pravcicka brana, de grootste natuurlijke zandstenen boog van Europa, en de uitkijkpunten Mariina en Vilemina mogen niet op jouw to-dolijst ontbreken. 

Meer informatie over Tsjechië vind je hier.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord