Terug naar overzicht

9 hartverwarmende dierenreservaten

  • Lone Pine Koala Sanctuary, Australië

Dat de klassieke dierenparken niet altijd het beste met dieren voorhebben, is algemeen geweten. Wij gingen op zoek naar alternatieve dierenparken en kwamen al snel uit bij negen reservaten die hun bewoners ook écht op nummer één zetten. 

  • Sien Vanneste
    TekstSien Vanneste

1. De Zonnegloed @ Oostvleteren

De Zonnegloed biedt een warme thuis aan wilde dieren die verwaarloosd, verlaten of misbruikt zijn. Denk aan dieren die bijvoorbeeld gedumpt werden in de natuur, door inbeslagname van circussen of van illegale handel. Je kunt de dieren bezoeken, maar niet de hele dag. Op die manier krijgen ze de nodige rust. De Zonnegloed biedt ook gegidste bezoeken aan, zodat je kennismaakt met de dieren en meer te weten komt over hun verleden. 

Kasteelweg 22, 8640 Oostvleteren. Open van woensdag tot en met zondag van 9u tot 12u30 en van 13u30 tot 17u. Reserveren is verplicht. Meer info op dezonnegloed.be.

 

2. Elephant Nature Park @ Chiang Mai, Thailand

In de jaren '90 begon Lek met het opvangen van gewonde, verwaarloosde en oudere olifanten uit de toerisme-industrie. In 2003 richtte ze het park op in de Mae Taeng-vallei. Ondertussen wonen er zo'n 100 olifanten die hun leven kunnen leiden zonder kunstjes te moeten doen of bereden te worden. Naast olifanten worden ook katten, honden, buffels en andere diersoorten opgevangen.

Meer info op saveelephant.org.

 

3. Lone Pine Koala Sanctuary @ Australië

Toen koala's nog gebruikt werden voor bonthandel opende Claude Reid het Lone Pine Koala Sanctuary met twee koala's: Jack en Jill. De naam van het reservaat komt van de grote hoepelpijnboom die aan de ingang staat. Vroeger werd deze boom gezien als plaatsaanduiding voor gasten die via de rivier aanmeerden. In heel wat dierenparken is het vasthouden van koala's dagelijkse kost. Dit terwijl ze normaal gezien zo'n 22 uur per dag slapen. In Lone Pine Koala Sanctuary kun je maar 30 minuten per dag koala's vasthouden, zodat ze de resterende tijd lekker kunnen slapen. 

Meer info op lonepinekoalasanctuary.com

 

4. Sloth Sanctuary of Costa Rica @ Costa Rica

Bij Soth Sanctuary worden luiaarden opgevangen en verzorgd. Daarnaast probeert het park ook hun leefomgeving te beschermen. Er worden verschillende tours aangeboden, waarbij je kennismaakt met de dieren en hun habitat. Je kunt de luiaarden van dichtbij bekijken, maar mag ze zeker niet aanraken. Luiaarden krijgen namelijk tachycardie wanneer ze door onbekenden worden vastgehouden. Bovendien zijn ze enorm kwetsbaar voor ziektes wanneer ze blootgesteld worden aan microben van buitenaf.

Meer info op slothsanctuary.com

 

5. Tiritiri Matangi Open Sanctuary @ Nieuw Zeeland

Dit natuurreservaat is een project om naast de dieren ook de natuur te beschermen. In 1974 begonnen ze met de herbeplanting en de introductie van dieren op het eiland, gelegen naast het vasteland van Nieuw-Zeeland. Ze hoopten zo het eiland te herstellen en de natuurlijke habitat terug te brengen, nadat het eiland jarenlang als landbouwgrond was gebruikt. Anno 2022 is het een open reservaat waar bedreigde diersoorten in hun natuurlijke omgeving vertoeven. Op het eiland geraak je met de veerboot die vanuit Auckland vertrekt. Naast dieren spotten kun je ook veel te weten komen over de geschiedenis van het eiland, verschillende wandelingen maken of op de stranden zeevogels spotten.

Meer info op tiritirimatangi.org.nz

 

6. Wechiau Community Hippo Sanctuary @ Ghana

In Ghana is het Wechiau Community Hippo Sanctuary een gemeenschapsproject dat zowel wilde dieren als het milieu beschermt. Het reservaat is gelegen aan de rivier Black Volta, leefgebied van de twee overgebleven nijlpaardenpopulaties in Ghana. Je maakt hier niet alleen kennis met de dieren, maar komt ook meer te weten over de lokale cultuur.

Meer info op ghanahippos.com

 

7. The David Sheldrick Wildlife Trust @ Kenia

In Kenia kun je een bezoek brengen aan het meest succesvolle reddings- en rehabilitatieprogramma voor weesolifanten ter wereld. Naast olifanten verblijven er ook neushoorns en leiden ze projecten om bescherming van deze dieren te garanderen eens ze terug in het wild leven. Denk maar aan stroperij, geen wonder dat het zo belangrijk is om deze dieren te beschermen. Geraak je niet direct in Kenia? Op de website kun je een olifant, neushoorn of giraf adopteren voor €40 per jaar. 

Meer info op sheldrickwildlifetrust.org

 

8. Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding @ China

Misschien wel een van de bekendste bedreigde diersoorten: de reuzenpanda. In China bieden ze educatief toerisme, natuurbehoudseducatie en doen ze onderzoek naar het fokken van panda's. Op die manier willen ze bezoekers informeren over deze dieren. De Verenigde Naties riep deze plaats trouwens uit tot een van de 500 beste milieubeschermingsorganisaties. 

Meer info op panda.org

 

9. Woodstock Farm Sanctuary  @ New York, VS

Hier geen bedreigde diersoorten, maar dieren uit de veehouderij. Nadat ze gered zijn uit slachthuizen, de melkindustrie of legbatterijen worden ze hier opgevangen en verzorgd. Want wist je dat deze groep dieren het meest wordt uitgebuit, maar het minst wordt beschermd? Daarnaast pleit de organisatie voor dierenrechten en sociale rechtvaardigheid. 

Meer info op woodstockfarmsanctuary.org

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord