Amalfi: van extreem betaalbaar naar ultra-exclusief

Scroll naar beneden

Is de befaamde Italiaanse Amalfikust, waar sinds eeuwen de rijken der aarde hun zonovergoten vakantiedagen slijten, onbereikbaar voor de gewone sterveling?

  • Debbie Pappyn
    TekstDebbie Pappyn
  • David De Vleeschauwer
    Foto'sDavid De Vleeschauwer

Van de levendige havenstad Salerno tot Punta Campanella met het eiland Capri om de hoek. Oftewel 70 kilometer adembenemende kustlijn zoals er in Europa maar eentje bestaat. Stadjes zoals Positano, Praiano, Amalfi en Ravello als parels aan een halssnoer. Maar dan wel in de vorm van een nauwe kustweg die zich al slingerend langs de Tyrreense zee drapeert. De steile Lattaribergen van het schiereiland duiken in klifachtige stijl de azuurblauwe zee in. Enkel onderbroken door witte dorpjes, citrus- en olijfboomgaarden en vervaarlijke ravijnen. Ach, je hoeft geen filosoof of romanticus te zijn om snel in te zien waarom bekende schrijvers, Hollywoodsterren, fashiongoden en de rich & famous hier graag kind aan huis zijn. Klee, Zeffirelli, Picasso, Armani, Liz Taylor, Sophia Loren… en ga zo maar door. 

“Wist je dat dit de streek is met de hoogste concentratie aan Michelinsterren en vijfsterrenhotels?” licht een trotse Italiaan toe. “In de zomermaanden geraak je in bijna geen enkel hotel binnen. Er zijn wachtlijsten en gasten boeken van jaren tevoren.” Celebrities en bekende koppen huren jachtboten af die ze dan net voor de kust ankeren. Iedereen wil hier zijn, zien en gezien worden. Leuk. “Maar wil ik dat wel?”, vraagt de gewone toerist zich dan misschien af. Ja assolutamente, si! Kom naar de Amalfikust buiten juli en augustus, neem je tijd en ontdek een Costiera Amalfitana die voor iedereen toegankelijk en betaalbaar is. Wie onderweg eens wil proeven van het jetsetleventje, kan dit natuurlijk ook.

Lunch met 007

Hoe dan ook, let wel op je outfit. Er bestaat zoiets als de Positano-stijl. Dames dragen dan lichte, katoenen gewaden die wapperen in de zeebries, liefst een wijde hoed en een sjaal over de schouders. Ook in fris linnen natuurlijk, what else. Onmisbaar zijn de met de handgemaakte lederen sandaaltjes met misschien een paar nepdiamantjes die in de zon schitteren. Heren daarentegen, kiezen ook voor katoen of linnen, broeken en shorts incluis. In wit of, wie gewaagd doet, in blauw, de maritieme look. Kortom, wil je snel integreren langs de Amalfikust, kies dan liever voor bleke katoentjes en linnen dan voor flashy synthetisch en jeans. Shoppen in Positano heeft ondanks het toch wat toeristisch karakter wel iets charmants. Niks doet vermoeden dat je tussen de smalle kustweg, die zich hoog boven het stadje bevindt, en het strand beneden zo veel winkeltjes vindt. Positano is letterlijk een verticaal stadje dat dramatisch tegen de kliffen geplakt ligt. Smalle straatjes, autovrij natuurlijk, zoeken zich een weg naar beneden. Soms wandel je onder gaanderijen van bougainville. Hier een gellateria, daar een boetiek, soms een hotelletje goed weggestopt in het groen van citrusbomen en jasmijn. Het doet soms meer aan als een privétuin dan een stadje. Tot je aan de zee uitkomt met het strand natuurlijk. Il mare en het Spiaggia Grande, 300 meter breed en the place to bevoor elke Italiaan die zich Italiaan wil noemen. 

De zonnebedden zijn, bij zonneschijn natuurlijk, van ’s morgens vroeg tot erg laat verhuurd. Boten vertrekken vanaf hier naar Capri, Amalfi, Salerno, Sorrento,… Restaurants zitten meestal nokvol, een mix van Italianen en buitenlanders. Veel inwoners van in en rond Napels zakken tijdens het weekend of in de vakantie naar hier af. Zelfs Romeinen komen hier veel en graag, de autostrada op en hop, in drie uur zit je hier met zich op zee te genieten van een aperitivo. Misschien voelen ze zich hier extra thuis want het waren juist de Oud-Romeinen die in de 9de eeuw Positano rond een oude Benedictijnse abdij stichtten. De opmerkelijke Santa Maria Assunta-kerk in het midden van het stadje is de absolute eyecatcher met zijn ronde, glimmende koepel in Majolica keramieken tegeltjes. Het mooiste zicht op de kerk heb je zonder twijfel vanaf het terras van het gerenommeerde La Sirenuse Hotel te midden van Positano. Dit is zo een van die plaatsen waar VIP’s zich graag ophouden. Wie niet de centen heeft, moet hier zeker iets komen drinken op het terras van het hotel. La Sirenuse is geen gewone albergo maar een voormalige villa van de adellijke Sersale familie. Vandaar de ontelbare antieken meubels die museumwaarde hebben en die goed kunnen concurreren met het overdonderende uitzicht buiten. Kijk maar, de kleurenzee van Positano voor je en daarachter de Med met in de verte de Li Galli eilandjes, ooit bewoond door de balletgod Rudolf Nureyev. Zelfs Pierce Brosnan, aka 007, die misschien naast je aan tafel zit, wordt er even stil van.

Un Bellini, per favore

Van celebrity heaven naar de meest authentieke bar van Positano. In Bar Internazionale komen de inwoners van Positano samen, liefst zo rond vier à vijf uur in de namiddag, al zittend op het muurtje recht tegenover de bar. Wees niet verbaasd wanneer er complete conversaties ontstaan tussen de ene Italiaan op het muurtje, en de andere aan de overkant van de straat. Bella donna’s op scooters krijgen natuurlijk ook de nodige aandacht, handgebaren en commentaar van deze kleurrijke habitués. Een drankje hier kost een fractie van wat je betaalt in het stadje zelf en je krijgt er dit soort van schouwspel bij. Zeker doen, dus. Nu je hier toch bent, kan je evengoed een van de betere en meest betaalbare pizza’s eten van Positano. Pizzeria C'Era Una Volta ligt op een honderdtal meters van de bar en het feit dat de inwoners hier graag komen, zegt genoeg. Een pizza marinara om de vingers bij af te likken voor nog geen 3,5 euro, een liter wijn voor zes euro? 

La bella vita, ook in Positano, hoeft echt niet duur te zijn. Dit restaurant is trouwens ook een van de favoriete no-frills adresjes van de Belgische chef Alois Vanlangenaeker, die al bijna vijftien jaar de keuken aanstuurt van het legendarische Il San Pietro hotel. Hij kookt er in een bijna irreële setting voor de grootste namen der aarde die maar al te graag van zijn Michelingerechten snoepen. Dit hotel wordt als een van de beste logeeradressen in Italië gezien en met een prijskaartje van minimum 800 euro per nacht in de zomer, waan je je dan ook in de zevende hemel. 

Geen centen hiervoor? Meet je een stijlvolle Positano-look aan en ga een Bellini drinken op het indrukwekkende terras van het Il San Pietro. Vers perzikensap met champagne, butlers die je perfect bedienen en het VIP-sfeertje dat er natuurlijk bij hoort. Maar waar logeren dan, wanneer je geen vijfsterrenbudget hebt? Ironisch genoeg, biedt net een ex-werknemer van het Il San Pietro Hotel een waardig en betaalbaar alternatief aan. Giuseppe Cuccaro was twintig jaar de beach manager van het hotel en opende nog niet zo lang geleden een schat van een B&B in Nocelle, net boven Positano.

Natuurlijk krijg je hier breedbeelduitzicht over Positano en Pepe en Gerardina doen er alles aan om hun gasten blij te maken. Nocelle is op zich al een juweeltje van een dorp waar auto’s niet in mogen. Dit is ook de plek waar het beroemde Godenpad uitkomt, een favoriete hike die bij veel wandelaars op hun hotlist staat. Voor je Positano verlaat, is er nog een geheim adresje dat niet mag ontbreken: Da Adolfo is een strandrestaurant dat goed verborgen op een keitjesstrand ligt. Er geraken doe je met hun boottransfer of na een lange en steile hike van de kustweg, de Via Laurito, naar het strand. In een ongedwongen setting snoepen van het beste van de zee. Per que no? Ga voor een gegrild stukje vis, voorbeeld de bannera, een zilverkleurige, lange vis, die hier met een simpel sausje van olijfolie en kruiden geserveerd wordt. Veel van de gasten komen met hun eigen bootjes of zelfs megajachten toe. Ondanks dit, blijven de prijzen redelijk en eet je hier veel beter dan in de meeste van de restaurants in Positano zelf.

Citroenenparadijs

Volgende stop is Praiano. Rustiger, ingetogener en minder gehypet. Maar net zoals in Positano moet je hier trappen doen, wil je het stadje verkennen. Praiano heeft volgens insiders de mooiste zonsondergangen en beste stranden: Marina di Praia and Cala della Gavitella met enkele eenvoudige restaurantjes aan het water. Locals bewonderen de tramonti liefst vanaf het terras van Bar Del Sole langs de weg terwijl toeristen misschien voor het terras van het designy Casa Angelina hotel kiezen dat via 100 trappen naar beneden te bereiken is. De kustweg slingert zich verder tot in Amalfi, gelegen aan het einde van de extreem fraaie Valle dei Mulini. Terrassen met citroenen waar de wereldberoemde Limoncello van gemaakt wordt, flankeren de kliffen.

Het stadje Amalfi zelf is een drukke, toeristische hub waar veel cruiseschepen aanmeren. Juist om die kakelende massa te omzeilen, is Amalfi bij voorkeur ’s morgens vroeg of bij valavond te ontdekken. Een reden waarom veel Italianen de drukte van Amalfi tolereren is om een Delizia al Limone of een Granita al Limone te proeven in Pansa, een patisserie net naast de kerk in Amalfi. Sinds 1830 serveren ze hier de meest delicate zoetigheden, veelal gemaakt van de citrusvruchten uit de streek. Servetjes met kant, zilveren bestek en redelijke prijzen als je ziet wat voor moois je hier geserveerd krijgt. Wie een flesje Limoncello hier in Amalfi als souvenir wil kopen, let wel beter op dat je de echte likeur aanschaft. Veelal gaat het over alcohol aangelengd met aroma’s van citroen. De real deal proeven kan bij de zussen Rispoli in het gezellige dorpje Pogerola, net boven Amalfi. De Rispolizussen zijn met zeven maar enkel Marina staat in de zaal en Enza in de keuken. Deze zussen verdienen een medaille voor hun huisgemaakt pasta, de scialatielli, die ze hier uitbundig serveren voor nog geen zes euro per bord. Vijf euro voor een liter wijn en twee euro voor een halve liter Peroni. Het terras kijkt uit over de Valle dei Mulini en de zusjes op leeftijd houden de Italiaanse keuken in eer door betaalbare en eenvoudige delicatessen te serveren, zonder veel gedoe.

Aan de overkant van de vallei zie je het bekende dorpje Scala met daarachter wereldberoemd Ravello. Veel sportievelingen wandelen dit stukje in een paar uur, al genietend van de schoonheid van deze vallei. Wie liever hier in het groen logeert dan langs de drukkere kust, kiest best voor de B&B Palazzo Verone in Pontone di Scala. Eigenaar Michele Criscuolo is een muzikant in hart en nieren en verhuurt twee mooie kamers in zijn oude palazzo. Zicht over de stille vallei en daarachter de zee en het dorp zelf met een paar aangename restaurants zoals het betaalbare Ristorante Antico Borgo. Perfetto! Toch is het fijn om een bezoek aan deze streek af te sluiten in die merkwaardige, Amalfitaanse vergane glorie sfeer waar zoveel reizigers verslaafd aan zijn. Trek naar het statige en zeer mooie Santa Caterina Hotel in Amalfi en nip van een aperitivo op het terras terwijl in de verte de zon ondergaat en de glimmende jachtboten als stipjes op de zee liggen rond te dobberen. Ooit vergeleek iemand de Amalfikust met de charmes van een prima ballerina op leeftijd, maar dan wel eentje die haar elegantissima en verfijndheid nooit zal verliezen.    

Praktisch

Ernaartoe

We vlogen met Brussels Airlines naar Napels, dat op ongeveer anderhalf uur van de Amalfikust ligt. Brussels vliegt dagelijks naar Napels vanaf € 99, heen en terug, taksen inclusief. www.brusselsairlines.com

Sunny Cars biedt in het laagseizoen een week all-inclusive wagenhuur aan, vb. een zeer coole Fiat 500, vanaf € 190. Ook fijn is het cruisen langs deze kust met bijvoorbeeld een cabrio, die vanaf € 434 kan per week, alle extra’s inbegrepen. www.sunnycars.be

Fijn is ook het huren van een Italiaanse vintage car zoals een Alfa Romeo Spider tot zelfs een MG Midget of Fiat 500 uit 1971, vanaf € 500 per week. Er zijn ook speciale vintage car daguitstappen. sprintage.it

Logeren

Ook interessant is het huren van unieke vakantievilla’s langs de Amalfikust, zeker als familie of groepje vrienden. De mooiste selectie, allemaal op uitzonderlijke locaties, vind je bij Ville in Italia. www.villeinitalia.com

In Positano

La Sirenuse, vanaf € 375 per nacht voor een dubbele kamer. www.sirenuse.it

Il San Pietro, een dubbele kamer vanaf € 430 per nacht. www.ilsanpietro.it

Casa Cuccaro, vanaf € 75 per nacht voor een dubbele kamer met ontbijt. www.casacuccaro.it

In Praiano

Casa Angelina, vanaf € 235 per nacht voor een dubbele kamer. www.casangelina.com

In en rond Amalfi

Palazzo Verone: vanaf 70 euro voor een dubbele kamer met ontbijt.  www.palazzoverone.com

Villa Scarpariello Relais: een week in B&B vanaf 1105 voor twee personen met 20% korting in laagseizoen. www.villascarpariellorelais.it

Hotel Santa Caterina: Vanaf 199 euro voor een dubbele kamer. www.hotelsantacaterina.it

Iets eten en drinken

In Positano

Bar Internazionale: Via Guglielmo Marconi, 306
Ristorante Pizzeria C'Era Una Volta: Via Guglielmo Marconi, 127.  ristoranteceraunavolta-positano.com

Ristorante Da Adolfo: Via Laurito, 40. Vanaf begin mei tot eind september. Bootje met rode vis op de vlag nemen op het strand van Positano tussen 11u en 13u. Tel +39 089 875022.? daadolfo.com 

In en rond Amalfi

Pasticceria Pansa: naast de Duomo in het centrum. www.pasticceriapansa.it 

Ristorante “O Bacchis”, in Conca dei Marini, hoog boven de kustweg. 

Trattoria Da Rispoli: Via Riolo 2, Pogerola

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord