Aruba, meer dan een zalige strandbestemming

Scroll naar beneden
Aruba

In één oogopslag kan je de troeven van Aruba opsommen: een heerlijk zonnig klimaat, hagelwitte stranden, helder blauw water, leuke hotels en een verrassende keuken. Logisch dat je op dit 'One Happy Island' goed zit voor een deugddoende relaxvakantie. Maar Aruba heeft nog veel meer te bieden, en niet in het minst een knap cultureel aanbod.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Je kan er natuurlijk niet omheen: Aruba is een topbestemming voor wie houdt van rustige vakanties en wie op zoek is naar zon, zee en strand. De zon schijnt hier bijna constant en de temperaturen bereiken het hele jaar door gemakkelijk 28 à 32 graden. Ondraaglijk warm wordt het er echter nooit: een constante zeebries uit de Noordoostpassaat zorgt voor een bijzonder aangename verkoeling. Tel daarbij nog de brede paradijselijke stranden, de azuurblauwe zee en de ongerepte natuur bij op en je weet meteen dat Aruba een droomlocatie is voor zonnekloppers en rustzoekers.

Kleurrijk San Nicolas

Maar Aruba is meer dan zomaar een mooie reisbestemming met een goed klimaat. Wie verder durft te kijken dan de strandvakantie, komt al snel in aanraking met het culturele aanbod dat het eiland rijk is. 

Dé culturele hoofdstad van Aruba is San Nicolas, helemaal in het zuidoostelijke puntje van het eiland. Dit was jarenlang een slaperig arbeidsstadje waar, naast de carnavalsviering, weinig te beleven viel. Sinds 2016 is de stad echter getransformeerd in een echte culturele hotspot: vandaag de dag vind je hier verschillende musea, zoals het Museum of Industry. In deze volledig gerenoveerde watertoren maak je kennis met de ontstaansgeschiedenis van de voornaamste industrieën van Aruba. In de bijzondere Nicolaas Store vind je dan weer het eerste Community Museum, dat dieper ingaat op de cultuurbeleving van Aruba en werken van lokale kunstenaars tentoonstelt die zich focussen op specifieke, authentieke aspecten van de gemeenschap in San Nicolas.

Ook een carnavalsmuseum, dat meer aandacht besteedt aan een van de grootste feesten op het eiland, staat hier op de planning. De carnavalsviering op Aruba geldt immers als een van de meest uitbundige ter wereld. De hele maand februari en begin maart staan immers in het teken van carnaval en volgens de Arubanen moet je dit minstens éénmaal in jouw leven meegemaakt hebben. 

San Nicolas werd daarnaast ook de thuisbasis voor de allereerste Aruba Art Fair, een jaarlijks terugkerend internationaal kunst- en cultuurfestival. Naar aanleiding van dit event toonden kunstenaars en street artists uit binnen- en buitenland zich van hun creatiefste en kleurrijkste kant en toverden zij verlaten panden en oude muren om tot heuse kunstwerken. Een wandeling door San Nicolas is mede hierdoor nooit saai. Onderweg snuif je de lokale cultuur op, vergaap je je aan de prachtige muurschilderingen en neem je unieke Instagramwaardige foto’s. Wie zich helemaal wil laten onderdompelen in de lokale cultuur, sluit de dag af in de legendarische Charlie’s Bar of in een van de lokale rum shops, waar je samen met de locals geniet van een verfrissend drankje.

Eclectisch Oranjestad

Ook hoofdstad Oranjestad heeft een verrassend cultureel aanbod in huis. Op Aruba vind je meer dan 90 verschillende nationaliteiten en nergens is dit zo duidelijk zichtbaar als in Oranjestad. Hier vind je een schitterende mix van culturen, gewoontes, oude en nieuwe stijlen. Het beste wat je hier kan doen, is op wandeling gaan door deze kleurrijke stad en af en toe eens omhoog kijken. Schitterende achttiende-eeuwse koloniale panden, opgefleurd in een opvallend kleurenpalet, worden namelijk afgewisseld met luxeshops, hippe restaurants en exclusieve bars. Die afwisseling zorgt ervoor dat je hier op een onafgebroken ontdekkingstocht kan gaan en je van de ene verrassing in de andere valt. 

Oranjestad wordt ook wel eens ‘het Las Vegas van de Caraïben’ genoemd, en vooral ’s avonds merk je meteen waarom. Langs de brede boulevard vind je tientallen casino’s, die je met neonlichten verwelkomen op een van de meest iconische plaatsen van Aruba. Aan de overzijde kijk je uit over de haven en spot je het ene luxueuze jacht na het andere, waardoor deze plek bijna aanvoelt als een andere wereld.

Het eclectische karakter van Oranjestad wordt nog duidelijker als je het contrast ziet met het Museo Historico Arubano. Dit museum neemt je mee op pad door de geschiedenis van Aruba en bevindt zich in de voormalige militaire vesting Fort Zoutman, een plek die geschiedenis ademt. Absoluut de moeite!

Wie niet genoeg krijgt van architectuur, boekt dan weer best een plekje op de Aruba Walking Tour. Tijdens deze bijzondere stadswandeling bezoek je de mooiste monumentale panden en krijg je er bovendien een interessante uitleg over de architectuurgeschiedenis bovenop. Als leuke afsluiter krijg je enkele lokale lekkernijen voorgeschoteld!

Meer weten?

Heb je ook zin gekregen in een zalige vakantie op Aruba en wil je graag meer weten over deze schitterende bestemming? Hier vind je een antwoord op al jouw vragen, maak je uitgebreider kennis met het eiland en bereid je jouw volgende vakantie voor!

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord