Terug naar overzicht

Beeldrepo: De gekste feestmaaltijden ter wereld

De feestdagen staan weer voor de deur. Traditioneel vieren wij die hier met de familie én heel veel eten. Dat is op veel plaatsen in de wereld trouwens het geval. Terwijl bij ons de welbekende kalkoen en kerststronk op tafel staat is dat op andere plekken iets helemaal anders. Hier zijn enkele unieke manieren waarop mensen over de hele wereld zich een weg banen door de feestdagen.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie
  • Kutia (Oekraïne) Traditioneel gegeten op kerstavond, wordt deze zoete pudding gemaakt van onder andere tarwebessen of andere granen, suiker, honing, noten en pruimen. Varianten op het gerecht worden geserveerd in Polen, Rusland en elders.

  • Ponche Navideño (Mexico) In de dagen voorafgaand aan Kerstmis is geen enkele Mexicaanse familiebijeenkomst compleet zonder dit. Deze feestelijke, warme, gekruide punch wordt gemaakt door onder andere vers suikerriet en kruiden te laten sudderen.

  • Lefse (North Dakota, VS) Deze flatbreads op basis van aardappelen kwamen via Noorse immigranten naar North Dakota. Deze gerolde pannenkoeken zijn vooral populair tijdens de feestdagen en kunnen worden gecombineerd met veel toppings, van suiker tot eieren.

  • Tang Yuan (China) Deze kleine balletjes rijstmeel, gemaakt ter viering van het nieuwe maanjaar, zijn gevuld met zwarte sesam, rode bonen of pindapasta en worden meestal geserveerd in een kom met suikerhoudende bouillon.

  • Banh Chung (Vietnam) Volgens de legende werden deze traditionele rijstwafels geserveerd rond de 17eeeuw. Degene zoon die het lekkerste gerecht kon gemaakt, mocht de koning opvolgen. Uiteindelijk won de armste, die alleen lokale ingrediënten gebruikte.

  • Sufganiyot (Israël) Chanoeka staat bekend als het lichtfestival en duurt acht dagen. Dan wordt er traditioneel gefrituurd voedsel gegeten zoals deze Sufganiyot. Het zijn zoete, met gelei gevulde donuts, vaak bestrooid met poedersuiker.

  • Laufabrauð (IJsland) Al in de 18e eeuw wordt het heel dun en knapperig brood tijdens Kerstmis in IJsland geserveerd. De versiering van deze lekkernij is tijdens de feestdagen vaak een gezinsactiviteit.

  • Mattak and Kiviak (Groenland) Mattak is gemaakt van walvisblubber en kiviak bestaat uit een alk (een kleine poolvogel) dat in zeehondenhuid wordt gewikkeld om daarna maandenlang ondergronds te laten fermenteren. Smakelijk!

  • Jansson’s Temptation (Zweden) Naar verluidt dankt het zijn naam aan een beroemde operazanger in het begin van de 20e eeuw. Deze ovenschotel is gemaakt van aardappelen, uien en ansjovis en wordt geserveerd rond de kersttijd.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord