Better Places: reizen met een positieve impact

Scroll naar beneden
Better Places

‘Better Places for people to live in - Better Places for people to visit’: het is de slogan van de Nederlandse reisorganisator Better Places. Deze social enterprise organiseert individuele reizen naar bestemmingen overal ter wereld en doet dat met een duidelijke missie: je op een inspirerende reis sturen die een positieve impact heeft op de bestemming.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Een sociale onderneming

Better Places is van mening dat toerisme de wereld een beetje mooier kan maken als het op een verantwoorde manier gebeurt. Dat naast de toerist ook de lokale bevolking voordelen ondervindt van de reis, is een belangrijke voorwaarde voor het bedrijf. Daarom werkt Better Places samen met reisexperts uit de bestemmingen zelf, of met mensen die er al jaren wonen en werkzaam zijn bij een kleinschalige, plaatselijke reisorganisatie. Deze organisaties betrekken de lokale inwoners bij jouw reis. Dat zorgt voor een positieve impact aan beide zijden: de locals genieten van de voordelen van toerisme, en jij krijgt een onvergetelijke ervaring en leert de authentieke cultuur van de bestemming kennen. Bovendien draag je bij tot een betere leefwereld voor de gastvrije mensen die je in hun streek ontvangen.

  • Karlijn Meulman

Een positieve invloed

Better Places gaat nog een stapje verder en zet in op de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Zo staat het elk jaar 10% van de winst af aan positieve initiatieven zoals Cool Earth (www.coolearth.org), zet het in op Community Based Tourism en zorgt het via homestays, waarbij je bij de locals thuis overnacht, dat het geld rechtstreeks bij het gastgezin terechtkomt. Ook zaken als duurzame en diervriendelijke excursies, fair trade, het reduceren én compenseren van jouw CO2-uitstoot en plasticvrij reizen zijn belangrijke pijlers in het Better Places-credo.

Unieke ervaringen laten je van dichtbij kennismaken met de lokale gebruiken en gewoontes. Zo ga je bijvoorbeeld zelf rijst verbouwen in Laos, neem je deel aan een kookworkshop in Tanzania, of trek je de Roemeense bergen in op zoek naar herders. Ervaringen waarbij de lokale gemeenschap jou met open armen ontvangt, en waarmee je bijdraagt tot duurzaam toerisme.

Reizen met Better Places

Elke reis met Better Places draagt op een eigen manier bij tot een betere manier van reizen. Maar wat mag je zoal concreet verwachten? Op deze drie voorbeeldreizen krijg je alvast een idee van hoe een duurzame vakantie er kan uitzien.

  • Karlijn Meulman

Het authentieke Sri Lanka

Op zoek gaan naar wilde dieren zoals luipaarden, krokodillen en beren, kennismaken met het hindoeïsme en eeuwenoude boeddhistische bouwwerken bewonderen: klinkt waanzinnig, toch? Tijdens een 23-daagse trip door Sri Lanka ga je op safari, wandel je door de jungle en maak je een fietstocht langs eeuwenoude tempels. Een van de hoogtepunten van deze reis is jouw verblijf in The Kingdom Eco Lodge. Je slaapt middenin de natuur, en met wat geluk komt er een nieuwsgierige olifant langswandelen. Jouw kamer is gemaakt van modder en palmbladen, net zoals de de traditionele huizen. Van een authentiek gastenverblijf gesproken! Ook de Sri Lankaanse keuken is het ontdekken waard. Pittige curry’s, zoete kokospannenkoeken en de beroemde hoppers: wedden dat je ook bij thuiskomst de smaken van Sri Lanka zal willen proeven? Tijdens een kookworkshop kom je alle culinaire geheimen van het land te weten. Samen met Rukshana en Kolitha ga je naar de markt en maak je samen typisch Sri Lankaanse gerechten klaar. Smakelijk! www.betterplaces.nl/rondreis-sri-lanka

  • Naline Roodbeen

De Andes door in Peru

Weinig plekken die zo tot de verbeelding spreken als Machu Picchu. Op jouw rondreis in Peru trek je door de Andes, op zoek naar oude Inca-ruïnes, de Heilige Vallei en koloniale steden. Op deze 22-daagse wandel je langs een koffieroute, verken je Lima, ga je mountainbiken en slaap je bij locals thuis. Een van de highlights van deze reis is een homestay in Colca Canyon. Na een aardbeving werd heel dit dorpje verwoest, maar intussen werd het weer opgebouwd tot een gastvrije en kleurrijke gemeenschap. Hier verblijf je bij de mensen thuis en luister je naar de intrigerende verhalen die ze te vertellen hebben. Authentieker wordt het niet! Better Places neemt je mee op de Koffieroute, een duurzamer én smakelijker alternatief voor de populaire Inca Trail. Op deze route proef je van de Peruaanse keuken, krijg je een rondleiding op een biologische koffieplantage, slaap je bij families op het platteland en ga je relaxen in thermale baden, alvorens Machu Picchu te bereiken. Het is duidelijk: de reis is hier even belangrijk als de bestemming. www.betterplaces.nl/rondreis-peru

  • Karlijn Meulman

Spot de Big Five in Tanzania

Wie Tanzania zegt, zegt safari. Het lijstje unieke ervaringen is hier schier eindeloos: met een jeep door de Serengeti, grote migraties van gnoes aan jouw neus zien voorbijkomen, een tocht door de Ngorongoro-krater en olifanten van dichtbij bekijken in Tarangire National Park. Op een van hun reizen neemt Better Places je mee op een 21-daagse rondreis, waarop je de mooiste wildparken bezoekt. Samen met jouw gids ga je op zoek naar de Big Five, verblijf je in comfortabele tented camps en kampeer je middenin de Afrikaanse natuur! Tijdens een toegankelijke fietstocht rijd je langs verschillende lokale dorpjes en farmers en proef je rode banaan. Afsluiten doe je helemaal relaxed op het eiland Zanzibar. Tijdens jouw trip in Tanzania laat Better Places je in enkele unieke logeeradresjes overnachten. Zoals de Simba Farm Lodge, met een prachtig uitzicht op de Kilimanjaro, Mount Meru en de steppes van de Masaai, of de Rhotia Valley Tented Lodge, dat met de inkomsten een kindertehuis financiert. Natuurlijk moet je een bestemming als Tanzania ook erváren. Ook dan zit je goed met Better Places: blijf slapen bij de Masaai, leer speerwerpen en bewonder de traditionele dansen van de stam. Of wat dacht je van een kookworkshop, waarbij je met een Tanzaniaanse vrouw inkopen doet bij de marktkraampjes en vervolgens typische Tanzaniaanse gerechten maakt? www.betterplaces.nl/tanzania-safari.

Meer weten?

Bovenstaande reizen zijn voorbeeldreizen. Wil je een gepersonaliseerde reis volledig op maat gemaakt, neem dan contact op met de reisexperts van Better Places en ontdek Azië, Midden- en Zuid-Amerika, Azië, Europa en het Midden-Oosten op een duurzame manier. Meer info vind je via www.betterplaces.nl.

Copyright headerfoto: Karlijn Meulman

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord