Terug naar overzicht

Citytrippen in eigen land: dynamisch Diest

Diest is in beweging, dat merk je overal in de stad. Het wemelt er van de hippe concept stores, gezellige koffiehuizen en leuke eetgelegenheden. Meer zelfs: er zijn zoveel leuke adresjes, dat 48 uur niet genoeg is om ze allemaal te ontdekken!

  • Nona Heremans
    Tekst & foto'sNona Heremans

Diest ligt op de grens van Limburg en Vlaams-Brabant. Het pittoreske stadje met amper 26.000 inwoners heeft haar eigen identiteit en karakter behouden. Iedere Diestenaar - of moeten we mosterdschijter zeggen? - die we tegenkomen tijdens onze citytrip is enorm fier. En terecht! Je voelt je hier zo snel thuis dat je voor je het beseft immosites aan het afstruinen bent, op zoek naar leuke huizen. Welkom in Diest!

Diest voor natuurliefhebbers

We beginnen ons weekend in het Bolhuis in Molenstede, een deelgemeente van Diest. Het Bolhuis is een bioboerderij die zich middenin het natuurgebied De Merode bevindt. En dat hoor je, het hier namelijk oorverdovend stil. 'De Merode is het best bewaarde geheim van Vlaanderen', verwelkomt boer Kurt ons. 'Want waar kun je nog uren aan een stuk wandelen zonder iets of iemand tegen te komen? Daarnaast is het landschap enorm afwisselend en wandel je zowel door bossen, heides als moerassen. Het gebied kent een hele lange geschiedenis. Je vindt hier dan ook nog heel wat oude abdijen en kloosters.' Dat best bewaarde geheim van Vlaanderen blijft ook voor ons nog even verborgen, aangezien het bij onze aankomst spijtig genoeg verstopt ligt onder een dikke mistlaag. Gelukkig zorgen Kurts dieren voor voldoende entertainment. Zijn IJslandse paarden, Kempense geiten en Ardense schapen dienen als biologische onderhouders in de natuurgebieden in de buurt. Een ideale situatie, want zo hoeft Natuurpunt dat zelf niet te doen, moet Kurt geen grond aankopen én kunnen de dieren genieten van een rustig stukje natuur. Vanuit het Bolhuis kun je gemakkelijk zelf de Merode ontdekken via wandelknooppunten. Wie dat wil, kan er ook samen met Kurts ezels op uit trekken. 'Wandelen met een ezel is een unieke ervaring. Het dier dwingt je immers om trager te wandelen. Daardoor beleef je de natuur op een heel andere manier.' Ervaren ruiters kunnen dan weer een tocht maken op de rug van een IJslands paard. Tijdens de zomermaanden kun je hier overnachten in een van de glampingtenten en organiseert Kurt ook meerdaagse trektochten in de prachtige omgeving. Wanneer de mist na enkele uren wegtrekt, zien we pas hoe mooi het hier is. We zouden hier gerust het hele weekend willen blijven, maar Diest lonkt. Off we go.

Het Bolhuis

 

Diest voor foodies

Het is slechts tien minuten rijden naar de bruisende stad. Voor onze eerste lunch gaan we naar Wannes Raps. Vriendelijke bediening, heerlijk eten en een mooi kader; de toon voor het weekend is meteen gezet. Met simpele en verse ingrediënten maken ze bij Wannes Raps wekelijks een ander menu en geloof ons: je wordt niet teleurgesteld. Diest mag trouwens best trots zijn op haar horeca-aanbod, dat maar blijft groeien. Zo kwamen er sinds de coronacrisis al meer dan vijf nieuwe koffiebars bij. We liegen dus niet als we zeggen dat deze stad volop in beweging is.

Wij ontdekten in totaal zes restaurants, slechts een kleine greep uit de vele toffe adressen die de stad rijk is. Bij Johnny Flamingo's eet je de beste burgers in een hippe omgeving. Mag het iets decadenter en verfijnder zijn? Dan moet je bij de Nieuwe Haan of De Goeie Kost zijn. De Nieuwe Haan bevindt zich op de Grote Markt en bestaat al bijna 30 jaar. De zaak heeft niet alleen een uitgebreide eetkaart, maar ook tal van lekkere cocktails en wijnen. Inside tip: de Bulgaarse rode wijn van het huis vind je bijna nergens en moét je geproefd hebben. De Goeie Kost legt de lat met zijn naam meteen hoog. Spoiler: onze verwachtingen worden keihard overtroffen. De menukaart is hier minder uitgebreid, maar less is in dit geval wel degelijk more. Lekker brunchen doe je dan weer bij Ampersand. Op de benedenverdieping van deze zaak vind je een kledingwinkel, op de eerste verdieping kun je je buik rond eten. Met een Feel Good-ontbijt ben je bijvoorbeeld een hele dag zoet. Vergeet bij als deze adresjes niet te reserveren, want de Diestenaren gaan blijkbaar heel graag op restaurant.

Johnny Flamingo's

 

Diest voor shopaholics

Zoek je een Belgische stad om de hele dag te shoppen, dan kom je al snel uit bij de grote kleppers als Antwerpen, Gent en Brussel. Toch slaagden wij er in om ook hier met een handvol papieren zakken terug huiswaarts te keren. Geen zakken grote ketens, maar wel van leuke, kleine concept stores. Mijn persoonlijke favoriet is zonder twijfel Müller, een eclectische zaak met - zoals ze zelf zeggen - de nieuwste mode, gevestigde merken en speciallekes. Liefst van al zou ik hier alles kopen. Aad & Nief is nog zo'n topadres. Je vindt hier - jawel - oude en nieuwe spullen: van kleren tot decoratie en juwelen. Bij Polkadots koop je dan weer de leukste hebbedingen voor kinderen.

Zin in koffie? Dan sturen we je met veel plezier naar Miss Cupcake. De uitbaatster van deze zaak is de vrolijke Debora, die je met een brede glimlach verwelkomt. Ze opende haar zaak pas in mei 2021. Dat deed ze in de eerste plaats voor haar oudste zoon Yari. Zijn mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn beperkt, maar hier kan hij toch voltijds aan de slag. Behalve een ruim assortiment cupcakes, heeft Debora ook de lekkerste huisgemaakte cheesecake met stroopwafel. Wij zijn fan!

Müller

 

In- en ontspanning

Mag het wat meer zijn dan enkel eten en winkelen? Ook op cultureel vlak stelt Diest niet teleur. Tijdens de middeleeuwen ontwikkelde de stad zich in sneltempo dankzij haar strategische ligging aan de Demer en tussen grote steden zoals Hasselt en Leuven. In diezelfde periode, ergens rond 1200, ontstonden op verschillende plekken in Vlaanderen begijnhoven. Zo vind je er ook één in Diest. Het waren vooral vrouwen van ridders die op kruistocht waren die zich hier samen vestigden. De rust en stilte uit de 13e eeuw heerst hier nog altijd en wij kunnen ons dan ook gemakkelijk inbeelden hoe de vierhonderd begijntjes hier vroeger leefden. Verschillende uitgestippelde wandelingen leiden je langs de mooiste plekjes van de stad. Op stap met kinderen? Dan is de streetartwandeling zeker een aanrader. Onderweg kom je behalve lokaal talent ook grote internationale namen tegen, sommige subtiel, andere dan weer recht in your face. Deze en vele andere themawandelingen vind je op de website van Toerisme Diest of bij de toeristische dienst vlakbij de Grote Markt. Na een weekend Diest en twee themawandelingen door het centrum, kennen we alle straten bijna van buiten. Alles ligt dicht bij elkaar en je hoeft nooit lang naar iets te zoeken. Dat maakt het dynamische Diest gezellig én overzichtelijk. Het is geen goodbye, maar een see you soon!

 

Drie binnenactiviteiten voor koude winterdagen

La Nostra Vita

Niets is leuker dan op een koude winterdag relaxen in een wellnesscentrum. La Nostra Vita is al dertien jaar een vaste waarde in Molenstede. Met zes sauna's, een whirlpool, een zwembad en weelderige Engelse tuin met hangmatten, kun je hier gerust een hele dag vertoeven. lanostravita.be

Het geheim van baron Beeckman

Nog geen kilometer van La Nostra Vita ligt de tweede beste escape room van ons land en de achtste van de Benelux (volgens escapetalk.nl, een online platform van en voor liefhebbers). De bedoeling van deze escape room is - uiteraard - ontsnappen, om zo bij de elitaire club van baron Beeckman aan te sluiten. De raadsels liggen allemaal in het oude koetshuis van een kasteel. Speciaal aan deze locatie is dat er bijna niets digitaal of elektronisch is en de puzzels vooral mechanisch zijn. baronbeeckman.be

Cinema Paradiso

Cinema Paradiso is gevestigd in de oude citadel van Diest. Iedere vrijdag worden er zowel blockbusters als minder bekende internationale films getoond. Iedere tweede zondag van de maand kunnen ook kinderen er terecht. ccdiest.be

Praktisch

Logeertips

  • B&B De Mout, €100 per nacht voor twee personen, Grote Markt 10, demout.be

De adressen

Shoppen

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord