De 8 mooiste plekken in Normandië

Scroll naar beneden

Op slechts een paar uurtjes rijden van Brussel ligt Normandië, een van de meest gezellige, iconische en verrassende regio's van Frankrijk. Deze streek herbergt een middeleeuws karakter vol gezellige stadjes en dorpjes, telt heel wat natuurschoon en pakt uit met een innemende geschiedenis. Met andere woorden: de ideale vakantieplek dichtbij! We geven je alvast een voorsmaakje van acht must-sees in de regio.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

1. Mont Saint-Michel

Deze plek hoeft eigenlijk geen uitleg meer. Tijdens de middeleeuwen was Mont Saint-Michel een belangrijk pelgrimsoord, nu is het een van de grootste toeristische trekpleisters van Frankrijk. De unieke structuur van het dorp en de imposante abdij die boven het landschap uitsteekt rechtvaardigen al een bezoek op zich, maar het is het samenspel met de omgeving en de getijden die deze plek zo mythisch maken. Bij vloed wordt het dorp afgesloten van het vasteland (met uitzondering van één weg), bij eb kan je op de 'traditionele' manier (dus te voet) Mont Saint-Michel bereiken. Een absolute must!

2. Honfleur

In Normandië vind je wel meer schilderachtige stadjes, maar Honfleur spant absoluut de kroon. Kleine straten met kasseistenen die door de omliggende heuvels meanderen, kleurrijke huisjes en een gezellige jachthaven en dito marktplein vol restaurantjes en cafés: Honfleur is met reden het meest geschilderde havenstadje van Normandië. Je zou eindeloos kunnen kuieren door de steegjes, maar mocht je toch wat afwisseling willen: bezoekjes aan de Naturospace en het strand van Plage du Butin mogen niet ontbreken.

3. Bayeux

We kennen Bayeux vooral van het Tapijt van Bayeux, het borduurwerk dat de verovering van Engeland door Frankrijk en de Slag bij Hastings weergeeft. Maar het stadje heeft nog meer te bieden! Het gezellige oude stadscentrum vol elegante architectuur en de prachtige Notre Dame-kathedraal zullen je zeker verrassen!

4. Étretat

Weinig kustlijnen die zo uniek zijn als de zogeheten Albatroskust van Normandië, en geen plek daarvan is zo herkenbaar als Étretat. De krijtrotsen steken hier zo'n 90 meter boven de zee uit en vormen al eeuwen een belangrijke inspiratiebron voor kunstenaars. Langs de kliffen lopen verschillende prachtige en rustige wandelroutes die je langs de mooiste plekjes van de kust brengen.

5. Rouen

Wie helemaal weg is van eeuwenoude architectuur en middeleeuwse sfeer, moet in Rouen zijn. Achter elke bocht lijkt wel een kerk te staan, en ook de kathedraal en het Gros-Horloge, een iconische klok in het stadscentrum, mag je niet missen. Rouen geldt ook als een echt ankerpunt in de Franse geschiedenis: het is hier dat Jean d'Arc veroordeeld werd.

6. Deauville

Heb je even genoeg van cultuur en stadjes, dan is een zijsprong naar Deauville de way to go. Al sinds de 19de eeuw geldt deze plek als een van de belangrijkste badplaatsen in Normandië. In Deauville is goed leven het motto: op zonnige dagen relax je op het strand, maar je bent hier ook aan het juiste adres voor een wellnessbehandeling, tal van watersporten of om te genieten van een verfijnde maaltijd in een van de toprestaurants.

7. De invasiestranden van WOII

Wie Normandië zegt, zegt natuurlijk ook WOII en de legendarische invasiestranden Utah Beach en Omaha Beach, waar de geallieerden in 1944 landden. Het spreekt voor zich dat dit belangrijk deel van de wereldgeschiedenis veel aandacht krijgt op en langs de stranden, met tal van gedenkpunten en musea die een dieper inzicht geven in de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.

8. Giverny

Wie dacht dat Normandië enkel langs de kust bezienswaardigheden telt, heeft het mis. Ongeveer halfweg tussen Le Havre en Parijs vind je Giverny, een charmant dorpje dat gezien wordt als de geboorteplaats van het impressionisme. Hier schilderde Monet enkele van zijn grootste meesterwerken. Dankzij de vele rozentuinen en groene parkjes zijn is dit nog steeds een populair oord voor heel wat kunstenaars. Het huis van Monet is zeker een bezoekje waard.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord