Terug naar overzicht

De andere kant van Marbella

In het zuiden van Spanje, midden in de Costa del Sol, ligt de mondaine stad Marbella. De zon is hier inderdaad nooit ver weg, want de gemiddelde temperatuur zakt nooit onder de 18 graden Celsius. De 29 kilometer strand, tien golfterreinen en de vele chique restaurants, exclusieve boetieks en fancy flaneerplekken maken van de stad een ideale toeristische trekpleister. Maar ben je al eens in de ongerepte, rustige achtertuin van de stad geweest? 

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Marbella werd al bewoond door de Romeinen, daar zijn de overblijfselen van het badhuis Las Bóvedas en de eeuwenoude mozaïeken van Villa Río Verde een bewijs van. Later heersten de Moren bijna duizend jaar lang over het gebied en bouwden ze in Marbella een gigantische versterking. Het fort van Alcazaba is een architecturaal pareltje van islamitische bouwkunst. Vooral de tuinen met hun eigen irrigatiesysteem, vijvers en pleintjes zijn adembenemend. Vanaf het hogergelegen gebied heb je trouwens een prachtig uitzicht over de rest van de stad en de Middellandse Zee. 

Ojén & Istán

Al meteen buiten het centrum van de stad nemen de bergen en natuurgebieden het over. Minder dan twintig kilometer landinwaarts liggen de twee schattige bergdorpjes Ojén en Istán. Vanuit de iets hogergelegen grotten, Cuevas de Ojén, heb je een spectaculair zicht over het dorpje dat gedomineerd wordt door zijn witte huisjes. Vanuit dat dorpje kun je verschillende wandelingen maken door de ruige omgeving van de Sierra Blanca, een uitloper van het nationaal park Sierra de las Nieves. Onderweg vergaap je je aan het ene panorama na het andere. 

Het stuwmeer Embalse de la Concepción

Ook Istán bestaat vooral uit de typische witte huisjes en gebouwen. Alle traditionele bergdorpjes in de buurt kun je trouwens bezoeken via de ‘Ruta de los Pueblos Blancos’. Het dorpje ligt aan de andere kant van de berg, vlak bij het Embalse de la Concepción, het stuwmeer dat in 1971 ontstond toen er een stuwdam gebouwd werd. Het 214 hectare grote stuwmeer voorziet nu 450.000 inwoners van de Costa del Sol van drinkwater. Captain Amer neemt je mee op een rustige vis- of kanotocht op het meer en laat je het gigantische gebied zien. De dag afsluiten kun je met zijn zelfgemaakte paella of barbecue.

Dit artikel werd eerder gepubliceerd in Artista #2, een gratis bijlage van Newsweek.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord