Terug naar overzicht

Deze 50 landen missen 'hun' toeristen het meest

Onze eigen reisplannen in de diepvries moeten parkeren is één ding. Maar ook de bestemmingen zelf zouden vanuit economisch oogpunt maar al te graag opnieuw bezoekers ontvangen. Van Azerbeidzjan tot Vanuatu: deze 50 landen zijn het meest afhankelijk van toerisme.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Volgens cijfers van het World Economic Forum werkt één op de tien mensen wereldwijd in de toerische sector, en is de industrie verantwoordelijk voor een kwart van de nieuwe jobs die wereldwijd gecreëerd werden tussen 2014 en 2019.

Met wereldwijde lockdowns, geannuleerde reizen en geschrapte vluchten, loopt de toeristische sector ongeziene hoeveelheden aan omzet mis. De United Nations World Tourism Organization voorspelt dat het aantal toeristen dit jaar met 80% is afgenomen, terwijl de World Travel & Tourism Council in juni al waarschuwde dat meer dan 197 miljoen jobs kunnen verdwijnen door de reisrestricties.

Elk land zal deze terugval van toerisme in meer of mindere mate voelen. Maar sommige naties toch net iets meer dan andere, omdat toerisme bijvoorbeeld één van de belangrijkste economische drivers van economie is. Om te achterhalen welke landen wereldwijd het meest afhankelijk zijn van toerisme, consulteerde databedrijf Stacker de TCdata360 database van de Wereldbank uit 2020. Daarin worden landen gerangschikt op basis van hoe groot het aandeel van toerisme is in hun bruto binnenlands product. Elk land dat geen deel uitmaakt van de Verenigde Naties, werd uit de dataset gehaald. Stacker verzamelde daarnaast bijkomende info via lokale en internationale nieuwsagentschappen, rapporten van regeringen of andere autoriteiten en artikels van reismagazines om de impact van het verminderde toerisme op die specifieke bestemmingen uit te vlooien. Daaruit kwamen deze 50 landen naar voren als de meest getroffen bestemmingen op vlak van toerisme door COVID-19.

#50 Lesotho

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 13,7%
Aantal jobs in de toeristische sector: 92.300 (13% van het totaal aantal jobs)

Lesotho sloot zijn deuren voor bezoekers midden maart 2020. Het Afrikaanse land, dat volledig omringd is door Zuid-Afrika, staat gekend om zijn hoge bergketens.

#49 Arabische Republiek Syrië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14%
Aantal jobs in de toeristische sector: 117.100 (8,3% van het totaal aantal jobs)

Syrië worstelt al met toerisme sinds in 2011 de burgeroorlog uitbrak. De pandemie heeft de situatie niet vooruit geholpen. Voorheen was het land een toeristische trekpleister omwille van de historische moskeeën, de Aleppo-citadel en de oude stad Damascus. 

#48 Namibië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14%
Aantal jobs in de toeristische sector: 117.100 (8,3% van het totaal aantal jobs)

Begin september ging Namibië opnieuw open voor internationale toeristen, nadat de grenzen maandenlang gesloten waren omwille van de pandmie. Toeristen die binnen 72 uur na hun aankomst een negatieve COVID-19-test kunnen voorleggen, moeten nog minimaal zeven dagen in quarantaine op één van de goedgekeurde accommodaties, en op de vijfde dag nogmaals negatief testen. Pas dan mogen ze de natuurreservaten en andere toeristische attracties in het land betreden. 

#47 Tunesië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14,4%
Aantal jobs in de toeristische sector: 478,300 (13.2% van het totaal aantal jobs)

Tunesië heeft enorme financiële schade geleden door de terugval van toerisme tijdens de pandemie, volgens een rapport van France 24. De uitgebreide kustlijn van het land met zijn hagelwitte zandstranden, trekt normaal veel bezoekers aan. Lokale vrijwilligers willen het toerisme een boost geven, met een nieuw initiatief dat focust op het redden van zeldzame schildpadden. 

#46 Panama

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14,6%
Aantal jobs in de toeristische sector: 273.900 (14.6% van het totaal aantal jobs)

De toekomst van het Panamakanaal, één van de populairste toeristische attracties in Panama, is bedreigd door de pandemie. Er komen veel minder schepen met toeristen aan, en ook cruiseschips zijn schaars de voorbije maanden. 

#45 Oostenrijk

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14,6%
Aantal jobs in de toeristische sector: 717.000 (15.9% van het totaal aantal jobs)

Oostenrijk zag 97% van de geplande toeristische reservaties geannuleerd worden in april. Het land wapent zich nu voor de uitdagingen waarmee het te maken zal krijgen in het winterse toerismeseizoen. Ze zoeken naar manieren om bijvoorbeeld de après-ski veiliger te maken, volgens Vindobona.org - Vienna International News.

#44 Tonga

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14,8%
Aantal jobs in de toeristische sector: 5.300 (15.9% van het totaal aantal jobs)

Het jaar 2020 is zwaar geweest voor het toerisme in het Polynesische Tonga. Niet alleen kampten ze met de gevolgen van de pandemie op de toeristische sector, ze kregen ook te maken met superstorm Harold in april, die heel wat populaire resorts in het land plat legde. 

#43 Spanje

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 14,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 2,9 miljoen (15% van het totaal aantal jobs)

Het toerisme in Spanje daalde in juli 2020 met 75%, vergeleken met het jaar daarvoor. In maart ging het land in lockdown en in april en mei kwamen er geen toeristen op Spaanse bodem, zo bericht EuroNews. 

#42 Honduras

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 15,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 538.800 (13,3% van het totaal aantal jobs)

Nadat Honduras op 15 maart zijn grenzen had gesloten voor buitenlandse bezoekers, werden internationale vluchten weer toegelaten sinds 17 augustus. Tijdens die sluiting werkte het land intensief aan het moderniseren van het plaatselijk toerisme, via online cursussen voor betrokkenen uit de toeristische sector. 

#41 Azerbeidzjan

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 15,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 636.800 (13,8% van het totaal aantal jobs)

Hard getroffen door de terugval van het toerisme tijdens de pandemie, zette Azerbeidzjan een herstelplan in vier fasen op, om toeristen te motiveren hun land op de bucketlist te zetten. Een deel van dat plan was een groot virtueel toerismefestival voor professionals in oktober. 

#40 Estland

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 15,5%
Aantal jobs in de toeristische sector: 100.500 (15,5% van het totaal aantal jobs)

Estland zag het aantal buitenlandse bezoekers kelderen met 93% in de tweede helft van 2020, wat tot honderden miljoenen verlies leidde. Het land introduceerde daarom het ‘digital nomad’ visum in augustus, in de hoop bezoekers te trekken die voor lange tijd in het land willen verblijven.

#39 Mexico

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 16,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 8,8 miljoen (16,6% van het totaal aantal jobs)

Mexico heeft de deuren voor toeristen niet lang gesloten gehouden. Op 8 juni ging de populaire staat Quintana Roo, die onder meer Cancun, Tulum en Playa del Carmen herbergt, opnieuw open met een nieuwe Clean & Safe Check Certification voor mensen uit de toeristische sector. Een week later kon Los Cabos opnieuw toeristen verwelkomen. Volgens Statista lag de bezettingsgraad van de hotels het voorbije jaar op 33 à 47 %, door het coronavirus.

#38 Madagascar

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 16,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 797.500 (13,6% van het totaal aantal jobs)

Het eiland Madagascar is populair omwille van zijn beschermde natuurgebieden met een spectaculaire biodiversiteit. Volgens National Geographic heeft een gebrek aan toeristen tijdens de pandemie er net toe geleid dat het moeilijker is voor het land om de lokale fauna en flora te beschermen. Het eiland is hiervoor afhankelijk van de inkomsten uit de toeristische sector.

#37 Armenië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 16,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 169.300 (14,4% van het totaal aantal jobs)

Ondanks de terugval van internationale toeristen, heeft Armenië een toename van het aantal Armeniërs gezien die hun eigen land kwamen ontdekken tijdens de coronacrisis. De bezettingsgraad van de hotels is tijdens de coronacrisis echter dramatisch gedaald. 

#36 Dominicaanse Republiek

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 17,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 696.500 (15,9% van het totaal aantal jobs)

In een poging opnieuw toeristen op een veilige manier aan te trekken, kondigde de Dominicaans Republiek aan dat ze bezoekers een gratis gezondheidsverzekering aanbieden tijdens hun trip. Het land staat bekend om zijn luxehotels, prachtige stranden, archeologische sites en golf. 

#35 Portugal

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 17,8%
Aantal jobs in de toeristische sector: 1 miljoen (21,1% van het totaal aantal jobs)

De geruchten dat Portugal zou worden geschrapt van de lijst met ‘veilig te bezoeken landen’ van het VK, bracht veel Britse reizigers ertoe om zich van hun vakantie naar huis te haasten en toekomstige reizen te annuleren. De terugval van bezoekers heeft een verwoestend effect gehad op de Portugese toeristenindustrie.

#34 Nieuw-Zeeland

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 17,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 526.900 (21,8% van het totaal aantal jobs)

Geliefd als het filmdecor van Lord of The Rings, om zijn wijnmakerijen en kajaksafari's op zee, dringt Nieuw-Zeeland er bij Kiwi's op aan hun jaarlijkse overzeese reizen over te slaan en in plaats daarvan het eigen land te verkennen. Nieuw-Zeeland verwacht de komende vier jaar tot 17,3 miljard te verliezen als gevolg van de daling van het toerisme tijdens COVID-19.

#33 Marokko

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 18,6%
Aantal jobs in de toeristische sector: 1,9 miljoen (16,4% van het totaal aantal jobs)

France 24 rapporteert dat het bezoek aan de vaakst bezochte stad in Marrokko, Marrakech, met tien keer is afgenomen. 70% van de hotels waren midden augustus nog steeds gesloten. De koetspaarden, een populaire attractie bij toeristen, lopen het risico uit te hongeren, volgens Associated Press. 

#32 Libanon

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 19,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 386.800 (18,4% van het totaal aantal jobs)

Het jaar 2020 was een catastrofe voor het toerisme in Libanon, dat niet alleen kampte met minder internationale bezoekers, maar ook een verwoestende explosie in Beirut te verwerken kreeg. Meer dan de helft van de hotels en 2.060 restaurants raakten beschadigd, rapporteert Arabian Business. 

#31 Jordanië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 19,7%
Aantal jobs in de toeristische sector: 229.500 (20,1% van het totaal aantal jobs)

De belangrijkste luchthaven van Jordanië opende opnieuw in september, na zes maanden gesloten te zijn geweest. Het land is gekend om zijn archeologische site Petra, maar het is ook een populaire bestemming voor medisch toerisme, dat jaarlijks 1,2 miljard oplevert, meldt Arabian Business. 

#30 Gambia

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 20,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 109.700 (17% van het totaal aantal jobs)

COVID-19 was de druppel die de emmer deed overlopen in Gambia, het kleinste Afrikaanse land dat eerder al te maken kreeg met politieke onrust, Ebola en het bankroet van een groot nationaal reisbureau. Het land krijgt op dit moment hulp van de Verenigde Naties, om mensen te beschermen die werken in toerisme en andere getroffen sectoren. 

#29 Griekenland

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 20,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 987.200 (25,4% van het totaal aantal jobs)

Dokters en politici hebben de Griekse regering ervan beschuldigd het aantal besmettingen met het coronavirus te minimaliseren, in een poging de toeristische industrie te redden, zo schrijft The Telegraph. Ernst & Young voorspelt dat de populaire vakantiebestemming zo’n 9,8 miljard verlies kan leiden door de terugval van toerisme het voorbije jaar. 

#28 Kiribati

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 20,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 5.300 (17,3% van het totaal aantal jobs)

Op 24 augustus had Kiribati geen enkel geval van Covid-19 onder de 110.000 inwoners van het in Oceanië gelegen land. Internationaal toerisme wordt dan ook enkel onder zeer strikte voorwaarden toegestaan: onder meer een quarantaine van veertien dagen bij aankomst, met mogelijk terugsturing bij het niet gehoorzamen aan die regel. 

#27 Filippijnen

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 21,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 8,3 miljoen (19,1% van het totaal aantal jobs)

Uit gegevens van de Philippine Tourism Survey blijkt dat negen op de tien toeristische bureaus voorspelt dat hun inkomsten met meer dan 50% zullen gedaald zijn door de pandemie. Ze blijven wel optimistisch dat het beter zal gaan in 2021. Het land is populair omwille van zijn rijstvelden, levendige steden, waterbuffels en tropische eilanden. 

#26 Thailand

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 22,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 6,2 miljoen (16,1% van het totaal aantal jobs)

De Thaise hoofdstad Bangkok mocht in 2019 meer reizigers ontvangen dan eender welke stad ter wereld, volgens de Mastercard Global Destination Cities Index. Het land zelf verwacht dat er dit jaar een daling was van 80% wat het aantal internationale bezoekers betreft. 

#25 Cyprus

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 23,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 88.600 (23,3% van het totaal aantal jobs)

Het gebrek aan toerisme het voorbije jaar heeft de economie van Cyprus in een zware recessie geduwd, meldt The Cyprus Mail. Voor de pandemie was het een hotspot voor toeristen die archeologisches sites willen ontdekken. 

#24 Grenada

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 23,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 10.500 (21,5% van het totaal aantal jobs)

Grenada, een eilandengroep in Caraïbisch gebied, wil zo snel mogelijk opnieuw toeristen ontvangen. Om mensen zo veel mogelijk aan te moedigen het eiland met witte stranden te bezoeken, startten ze in augustus met een uitgebreide campagne. De nadruk ligt sterk op de toeristische attracties, maar daarnaast ook op de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Meer dan 1.800 toeristische diensten in het land hebben van het gezondheidsministerie een opleiding gekregen over hoe ze reizigers kunnen beschermen tegen COVID-19. 

#23 Mauritius

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 23,4%
Aantal jobs in de toeristische sector: 130.500 (22,4% van het totaal aantal jobs)

De toeristische industrie van Mauritius kreeg meerdere katjes te geselen in 2020. Niet alleen daalde de bezoekerscijfers door de pandemie, ze kregen ook af te rekenen met een olielekkage in zee van een Japanse tanker. De ramp kan heel schadelijk zijn voor de lokale ecosystemen en de plaatselijke wilde dieren, net de troeven die reizigers naar het eiland lokken. 

#22 Saint Vincent en de Grenadines

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 23,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 9.700 (22% van het totaal aantal jobs)

Hoewel deze eilanden minder bekend zijn dan andere delen van de Caraïben, zijn ze waarschijnlijk wel populair onder fans van ‘Pirates of the Caribbean’, omdat een deel van de film hier werd opgenomen. Het land werd weer opengesteld voor bezoekers sinds 1 juli, mits enkele gezondheids- en veiligheidsregels. 

#21 São Tomé en Príncipe

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 24,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 14.800 (23,5% van het totaal aantal jobs)

Door CNN gedoopt tot ‘Afrika’s hemel op aarde’, staat São Tomé en Príncipe, het land en eilandengroep voor de westkust van Afrika, bekend om zijn rijke biodiversiteit en charmante hoofdstad. Het land kende een abrupte stop in toerisme door de pandemie half maart en heeft als gevolg nu grote economische uitdagingen voor zich liggen, volgens het IMF.

#20 Montenegro

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 25,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 39.200 (20% van het totaal aantal jobs)

Montenegro verwacht dat de voorbije zomer 90% minder omzet binnen brengt dan 2019, volgens Reuters. Het land rekent nu op reizigers vanuit Rusland om het toerisme een boost te geven, die de stranden aan de Adriatische kust vaak bezoeken. 

#19 Kroatië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 25,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 319.800 (23,4% van het totaal aantal jobs)

Hoewel Kroatië verwacht had dat toerisme met tweederde zou afnemen tijdens de pandemie, lagen de bezoekerscijfers voor juli en augustus toch nog op 60 à 70% van het aantal bezoekers in 2019, rapporteert Reuters. De meeste reizigers worden aangetrokken door de oude stadscentra van Dubrovnik en Split.

#18 Albanië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 26,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 302.500 (24,3% van het totaal aantal jobs)

Albanië heropende zijn luchthavens voor internationaal verkeer in juni. Het voormalige communistische land scoort met bezienswaardigheden zoals oude forten, prachtige stranden en adembenemende vergezichten in de bergen. 

#17 Saint Kitts en Nevis

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 26,8%
Aantal jobs in de toeristische sector: 6.500 (25,6% van het totaal aantal jobs)

Dit eilandenduo met prachtige wandelpaden door het regenwoud en pittoreske stranden, werkt samen met een zestal van zijn buurlanden in het Caraïbisch gebied om reizen weer aan te zwengelen. Sinds oktober is het land opnieuw open voor internationale bezoekers. 

#16 Malta

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 26,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 55.100 (28,1% van het totaal aantal jobs)

Malta verwelkomt bezoekers die minstens 14 dagen in een ‘veilig’ land hebben doorgebracht voor ze een voet op het eiland zetten. Eenmaal daar kunnen bezoekers hoofdstad Valletta bezoeken, het bucolische eiland Gozo en het middeleeuwse stadje Mdina. 

#15 Georgië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 31,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 489.100 (27,3% van het totaal aantal jobs)

Georgië nodigt buitenlandse bezoekers uit om een jaar lang in de Kaukasus te verblijven, als onderdeel van een nieuw toerisme- en immigratieprogramma. Door de pandemie kelderde het aantal bezoekers tussen januari en juli met 69%. 

#14 Cambodja

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 31,6%
Aantal jobs in de toeristische sector: 2,7 miljoen (30,5% van het totaal aantal jobs)

De Cambodjaanse minister van toerisme kondigde in september aan dat meer dan 30% van de toeristische activiteiten hervat worden, na de tijdelijke stopzetting door het coronavirus sinds maart. Het land in Zuidoost-Azië heeft 255 officiële toeristische sites, waarvan Angkor Wat de bekendste is. 

#13 Jamaica

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 33,7%
Aantal jobs in de toeristische sector: 100.500 (30,5% van het totaal aantal jobs)

Het aantal zomerse toeristen in Jamaica viel met 70% terug. De ‘bakermat van de reggae’ bezit een kleurrijke Afrikaans vibe met prachtige bergen, natuur en gouden stranden. 

#12 Ijsland

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 35%
Aantal jobs in de toeristische sector: 70.400 (36,6% van het totaal aantal jobs)

De Ijslandse economie kende een terugval van 9,3% tussen april en juni, als gevolg van het verminderd toerisme, volgens Agence France-Presse. De populaire bestemming trok de teugels midden augustus opnieuw wat strakker, na een piek in het aantal gevallen van COVID-19. 

  • Emanuel Parent

#11 Dominica

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 37,6%
Aantal jobs in de toeristische sector: 12.900 (34,5% van het totaal aantal jobs)

Dominica, een bergachtig eiland tussen Guadeloupe en Martinique, verwelkomt sinds 7 augustus opnieuw toeristen. Het land kent de jongste tijd een groei van ecotoerisme en sleepte daarmee al enkele prijzen in de wacht voor bepaalde resorts en hotels.

#10 Fiji

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 39,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 117.200 (35,7% van het totaal aantal jobs)

Het aantal toeristen dat arriveerde in mei 2020 op Fiji daalde met maar liefst 99%, vergeleken met mei 2019, volgens het IMF. Het land, bekend om zijn prachtige stranden, verwacht een economische terugval van 21,7% dit jaar. 

#9 Barbados

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 41,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 54.000 (41,3% van het totaal aantal jobs)

Met bijna nul toeristen tussen april en juni, zag Barbados zich genoodzaakt een nieuw toerisme- en immigratieprogramma op poten te zetten. Dat laat telewerkers toe om in één keer twaalf maanden lang op het eiland te verblijven. Barbados staat gekend als surfersparadijs met een oogverblindende turquoise kustlijn en een bruisend nachtleven (in niet-coronatijden dan toch).

#8 Belize

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 41,8%
Aantal jobs in de toeristische sector: 61.400 (37,1% van het totaal aantal jobs)

Een terugval van de inkomsten uit toerisme tijdens de pandemie, heeft ervoor gezorgd dat plaatselijke toeristische bedrijven in Belize terugkeren naar hun roots als boeren, meldt Reuters. Het land heeft het op één na grootste koraalrif ter wereld en veel wilde dieren, wat veel natuurminnende reizigers aanspreekt. 

#7 St. Lucia

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 43,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 40.300 (52,4% van het totaal aantal jobs)

Nadat duizenden locals hun job verloren door een terugval van het toerisme, opende het Caraïbische eiland St. Lucia opnieuw voor reizigers op 9 juli. Volgens het land zelf ontvangen ze sindsdien opnieuw een ‘consistente golf van bezoekers’. 

#6 Kaapverdië

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 44,4%
Aantal jobs in de toeristische sector: 95.400 (15,5% van het totaal aantal jobs)

Kaapverdië kreeg te maken met een economische crisis, nadat COVID-19 het land dwong om de grenzen te sluiten voor internationale vluchten half maart, volgens Macau Business. Lonely Planet omschrijft de bestemming als een vulkanische archipel ten westen van Senegal, met een mix van sprankelende baaien, groene valleien en ruige bergen. 

#5 Vanuatu

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 45,9%
Aantal jobs in de toeristische sector: 30.800 (39,2% van het totaal aantal jobs)

Ondanks een terugval van het toerisme, wist Vanuatu 27,5 miljoen binnen te halen door tussen januari en juni een ‘citizenship-for-sale-program’ te lanceren, waarmee het burgerschap van Vanuatu kon worden aangekocht. Het land bezit meer dan 80 eilanden rondom de Grote Oceaan, wat reizigers de mogelijkheid biedt om tijd door te brengen op verlaten stranden en in ruige landschappen. 

#4 Bahamas

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 48,3%
Aantal jobs in de toeristische sector: 114.900 (56,2% van het totaal aantal jobs)

Het stilleggen van de cruise-industrie door het coronavirus hebben de Bahamas zo’n 446 miljoen omzet gekost, volgens het plaatselijke ministerie van toerisme. De vakantiebestemming staat bekend om haar luxueuze resorts en stranden met wuivende palmbomen. 

#3 Antigua en Barbuda

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 52,4%
Aantal jobs in de toeristische sector: 17.000 (46,2% van het totaal aantal jobs)

Antingua en Barbuda heropenden hun luchthaven voor internationaal en regionaal luchtverkeer in juni, na de verplichte sluiting sinds maart. De sluiting richtte een ravage aan voor de economie, aldus Caribbean National Weekly. Het land is populair omwille van zijn groene regenwouden en ruwe stranden.

#2 Seychellen

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 64,2%
Aantal jobs in de toeristische sector: 29.700 (63,7% van het totaal aantal jobs)

Het toerisme in de Sechellen stond op een heel laag pitje tijdens de pandemie, volgens de voormalig minister van toerisme Alain St. Ange. Hij werpt op dat de marihuana-industrie mogelijkheden biedt voor toerisme in de toekomst. 

#1 Malediven

Totaal aandeel van toerisme in het bbp: 75,1%
Aantal jobs in de toeristische sector: 80.400 (36,7% van het totaal aantal jobs)

De Malediven ontvangen sinds midden juli opnieuw reizigers, met minimale veiligheidvoorschriften. De bestemming zag zich later genoodzaakt om striktere regels toe te passen, nadat meer dan een dozijn van hun luxeresorts een piek in besmettingen kenden onder de bezoekers en het personeel. 

Dit artikel is een bewerking van de originele Engelstalige versie door Joni Sweet / Stacker News op Newsweek.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord