Terug naar overzicht

Doñana: het best bewaarde geheim van Andalusië

We kennen Andalusië allemaal als de regio van de tapas, de landschappen met oranje en bruine tinten, prachtige steden als Sevilla, Granada en Málaga en flamenco. Dit stuk Spanje herbergt echter ook prachtige natuur, vaak vergeten en niet populair bij toeristen. Het nationaal park Doñana, in de zuidwestelijke uithoek van de regio, is daar het perfecte voorbeeld van.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Rust en wilde dieren

Doñana is een uniek stukje natuur in het Andalusische landschap. Hier geen dor heuvellandschap, kloven en uitgestrekte leegte, maar een ware lagune met moerassen, rivieren, bossen en duinen. Van menselijke invloed is hier amper sprake: in het park lopen geen wegen en je vindt er slechts een handvol gebouwen, die opereren zonder elektriciteit of ander modern comfort. De natuur op haar puurst: dat krijg je hier te zien.

Door het aangename klimaat, de ligging en de rust is Doñana een natuurlijke rust- en verblijfplaats voor trekvogels: meer dan 230 vogelsoorten, zoals flamingo's, hebben van Doñana hun thuis gemaakt. Kom je in de juiste periode van het jaar, kan je hier duizenden vogels spotten. Het park is ook een veilige biotoop voor bedreigde diersoorten als de Iberische lynx en de Spaanse keizerarend, en met wat geluk spot je herten, wilde zwijnen en wilde paarden.

Ontdek op jouw eigen tempo

Een bezoek aan Doñana kan op verschillende manieren en kan voor elke bezoeker een andere invulling krijgen. Een kort bezoek is perfect mogelijk door te gaan wandelen op de houten paden, of door te kiezen voor een fietstocht. Onderweg kom je tal van uitkijkpunten tegen, waarin je in alle rust geniet van de omliggende natuur. 

De ware pracht van Doñana zie je echter op een bezoek met gids. Dat kan per fiets, offroad-wagen, per paard of tijdens een boottocht. Of ga voor een fotografieworkshop of vogelspottingexcursie. 

Een leuke zijsprong van Doñana is het witte dorpje El Rocío, dat veel meer is dan enkel een toegangspoort tot het park. Laat je onderdompelen in het authentieke Andalusië, prachtige architectuur en de Zuid-Spaanse cultuur.

Praktisch

Doñana ligt op anderhalf uur rijden van Sevilla en heeft verschillende bezoekerscentra waar jouw bezoek kan starten. Dankzij het goede weer in Andalusië is Doñana het hele jaar door een leuke bestemming, maar de zomermaanden zijn heet, droog en drukker. Vogels spotten doe je vooral in de herfst en winter, wanneer trekvogels uit Noord-Europa hier komen overwinteren. In de lente staat de natuur dan weer volop in bloei. Meer info over Doñana vind je bij de Spaanse toeristische dienst.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord