Eigenzinnige steden, omgeven door groen. Brabant is waar je moet zijn deze zomer!

Scroll naar beneden

Brabant daagt je uit om te komen genieten. Om te ontspannen, proeven, spelen, beleven en samen te zijn. Een provincie waar natuur altijd om de hoek loert, waar steden je prikkelen en bewoners geroemd worden om hun gastvrijheid. De steden Eindhoven, ‘s-Hertogenbosch, Breda en Tilburg tonen ieder een eigenzinnig stukje Brabant, met elkaar verbonden door een routenetwerk in één groot, groen landschap. 

Design Capital Eindhoven

Eindhoven barst van de energie en die vibe voel je – van de levendige binnenstad met de internationale food hotspot Down Town Gourmet Market tot ver in de industriële wijk Strijp-S. Op dit oude fabrieksterrein van Philips tref je tegenwoordig tussen het industriële erfgoed de leukste conceptstores, horecazaken en bijzondere activiteiten. Laat je verbazen door vernieuwende technologie in het Virtual Reality Centre Enversed en neem een kijkje bij de designwinkel en expositieruimte van Piet Hein Eek, één van de meest succesvolle Nederlandse ontwerpers ooit.

En Eindhoven verrast vaker. De Urban Fietsroute toont je stedelijke architectuur en indrukwekkende street art, terwijl rivier de Dommel je de stad per kano of sup laat verkennen. Pluk appels in de Philips Fruittuin en wandel door natuurgebied Genneper Parken. Ook het meest kunstzinnige fietspad van Nederland ligt in Eindhoven: het 600 meter lange Van Gogh-Roosegaarde-fietspad bestaat uit duizenden lichtgevende steentjes en is geïnspireerd door het beroemde schilderij Starry Night. Het maakt deel uit van de Van Gogh-fietsroute en leidt via watermolens en schilderachtige vergezichten uiteindelijk naar ‘Van Gogh-Village’ Nuenen.

Cultuurstad ’s-Hertogenbosch

Trots torent de Sint-Janskathedraal uit boven het gastvrije ’s-Hertogenbosch. De blikvanger van de Brabantse hoofdstad geeft bezoekers uitzicht over de middeleeuwse binnenstad, met levendige straten, hippe winkels en pleinen vol terrassen. In de Cultuurstad van het Zuiden valt altijd wat te beleven, van het museumkwartier tot het stadsstrand Costa del Silo. Een voormalig industrieterrein aan de Tramkade is nu een hotspot met een rauw randje en stoere horeca. Hier beklim je de nog aanwezige hijskraan voor een unieke overnachting, waar je vanuit je hotelbed op 15 meter hoogte de omgeving bewondert. Om de stad over het water te ontdekken kun je hier ook suppen of een bootje huren. En onverminderd populair zijn de rondvaarten over de geheimzinnige Binnendieze, een voormalige stadsrivier door én onder het historische centrum.

In ‘s-Hertogenbosch ligt de natuur bovendien letterlijk in de achtertuin. Waar de stadsmuren eindigen, begint een groene route door Het Bossche Broek en over de eigenaardige Moerputtenbrug. Kom gezellig picknicken in het park of borrelen op de Kemping op het Wilhelminaplein. Wandelliefhebbers kunnen zich ook wagen aan een etappe van het Pelgrimspad, die start bij de Sint-Jan en richting de weelderige natuur van de Kampina leidt. 

Breda, stad in het park

Wie deze zomer kiest voor ruimte, zit in Breda op de juiste plek. De drager van de titel Beste binnenstad van Nederland is omgeven door groen en daarmee een ideale bestemming voor buitengenieters. En Breda bewijst dat je daarvoor de stad niet eens hoeft te verlaten. In het Veemarktkwartier in hartje centrum, dwaal je door de levendige straatjes waar ambachtelijke winkeliers je begroeten en de rust je onverwacht overvalt in het Begijnhof. Iets verderop, op het Haveneiland, prikkelen bevlogen ondernemers je om in een industriële setting te genieten van de zomer. Bijvoorbeeld met een biertje in je hand aan het water bij BRACK of struinend over de creatieve hotspot Stek.

Stadsleven en buitenleven komen in Breda op creatieve wijze samen. Op een supboard peddel je over de singels langs het Valkenbergpark of dwars door de Belcrumhaven. De Blind Walls Gallery nodigt je uit in het museum op straat, waar een verzameling van muurschilderingen je de verhalen van de stad vertelt. Waar je ook bent in Breda, binnen een paar minuten sta je in het groen. Het Mastbos kent de mooiste en oudste bossen in de omgeving en is ideaal te combineren met het Markdal, waar de slingerende beek je de weg wijst door de uitgestrekte natuur.

Experimenteel Tilburg

Uitdagend, spraakmakend, experimenteel. Tilburg is met recht een eigenzinnige stad en dat kun je als bezoeker volop ervaren. Het beste doe je dat te voet, op je gemakje van de getransformeerde Piushaven via de binnenstad naar de brutale Spoorzone. Op de eens braakliggende terreinen van Tilburg versmelten nu ontspanning en vermaak en daarin blinkt de Spoorzone uit. Loop binnen bij de LocHal, voorheen de locomotiefhal, nu de creatieve huiskamer van de stad. Niet te missen is ook Doloris: in het voormalig postkantoor is nu het surrealistische doolhof Meta Maze gevestigd, waarin je dwars door kunstwerken loopt. Bijkomen doe je achteraf in de rooftopbar met uitzicht over de stad.  

In het Spoorpark gaat Tilburg nog een stapje verder met een creatieve ruimte om te spelen, sporten en ontspannen. Beklim de 30 meter hoge Kempentoren, beoefen urban sports, pauzeer bij het T-Huis en overnacht op de Stadscamping. Aan de rand van Tilburg wachten nog een paar groene verrassingen. In natuurgebied en vogelparadijs Huis ter Heide wandel je tussen bossen, heide en vennen. En in Stadsbos013 toont Tilburg een groots parklandschap waarin natuur en cultuur samenkomen.

Hier moet je zijn in Brabant

De Brabantse steden liggen in één groot groen landschap: het Van Gogh Nationaal Park i.o.. De beekdalen die door het landschap meanderen, verbinden het groene buitengebied tot in het hart van de stad. Met zijn verbeeldingskracht, liefde voor natuur en durf inspireert Van Gogh tot op de dag van vandaag. En dat maakt de Brabantse steden net even anders; rebels en vooral spannend! Laat je inspireren op visitbrabant.com voor een vakantie in Brabant die volop mag worden gevierd.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord