Terug naar overzicht

Fietsen in het land van de pils: heerlijk herbronnen in Tsjechië

 • Karlovy Vary

  Mark BBDO

Ben je nog op zoek naar een leuke actieve vakantiebestemming voor dit najaar om eens even te herademen en een nieuw, bij het grote publiek onbekend stukje natuur te ontdekken? Dan raden we je Tsjechië aan, en meer bepaald de Eger-fietsroute in West-Bohemen. Deze route brengt je langs kastelen, waterbronnen, rotsformaties en gezellige steden.

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

Het is hét moment om nieuwe delen van Europa te ontdekken en om misschien eens verder te kijken dan de klassieke vakantielanden. Tsjechië blijft, op Praag na, voor heel wat reizigers grotendeels onbekend terrein en is net daarom een vakantiebestemming om met stip aan te duiden. Zeker nu de Eger-fietsroute geopend werd. Dit fietspad langs de rivier de Eger werd eerder al gebruikt door wandelaars, maar is nu ook met de fiets toegankelijk.

 • Svatosské skaly

  Petr Lnenicka

De riviervallei van de Eger

De Eger wordt ook wel een van de mooiste rivieren van Tsjechië genoemd en stroomt vanaf de grens met Beieren naar het noorden van het land, waar de rivier uitmondt in de Elbe. Met een lengte van 230 kilometer is het pad ideaal voor een meerdaagse fietstocht. Omdat er amper sprake is van hoogteverschillen, is het pad ook ideaal voor families. De route volgt grotendeels de Eger, maar wijkt af en toe ook uit naar bossen, rustige asfaltwegen of verharde grindpaden.

 • Hrad Loket

  Petr Lnenicka

Kastelen en rotsformaties

De route kan opgedeeld worden in vijf etappes van elk ongeveer 40 à 60 kilometer per dag. Starten doe je bij Cheb, een verrassend mooie stad met een knap kasteel. Meteen heb je het thema van de eerste etappe beet: ook wat verder, zoals in Sokolov, rij je langs een kasteel. In Loket staat dan weer een middeleeuwse burcht te pronken. Hét hoogtepunt van dit stuk van de route is echter het landschap tussen Loket en Karlovy Vary en de prachtige rotsformaties die je er vindt. Deze granieten rotsen zijn ontstaan door de rivier Eger die zich een weg baande door het granietmassief en zo een diepe kloof creëerde. Wind, regen en vorst vormden vervolgens massieve rotspilaren in het landschap.

 • Svatos rotsen

  Stepan Lata

Letterlijk herbronnen

De regio Karlovy Vary, waar je de eerste 100km van de route doorbrengt, is ook de perfecte plek om helemaal tot rust te komen. Je vindt hier immers historische kuuroorden met heilzame waterbronnen. Heerlijk om alle stress even van je af te zetten! Proef hier zeker ook eens de nationale sterkedrank Becherovka en de lokale wafels Lazenske oplatky. Dankzij de vele hotels is Karlovy Vary ook een ideale plek om te overnachten.

 • Stepan Latal

Door het land van de pils

De Eger-route voert je ook door de regio Usti, waar al meer dan driehonderd jaar hop geteeld wordt. Dit stuk van de fietstocht mag je dan ook gerust 'het land van de pils' noemen, met tal van brouwerijen en een hop- en biermuseum als kroonjuweeltjes. De route brengt je langs twee brouwerijen. Ook op geologisch vlak heeft de route heel wat te bieden: in de regio Usti vind je namelijk een oud vulkanisch gebied! 

 • Ladislav Renner

Meer info

Kriebelt het bij jou ook om Tsjechië met de fiets te ontdekken? Surf dan zeker naar www.visitczechrepublic.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord