Hartverwarmend Sevilla

Scroll naar beneden

Zin in een goede dosis warmte en zuiders temperament? Dan is er maar één stad in Europa die 100% scoort in het vakje van zwoele steden die nooit lijken te slapen. Sevilla, stad van romantiek, van lange nachten, van flamenco, van veel eten en nog meer drinken, van passie en van cultuur.

  • Debbie Pappyn
    TekstDebbie Pappyn
  • David De Vleeschauwer
    Foto'sDavid De Vleeschauwer

Alles zal wel te maken hebben met het feit dat Sevilla letterlijk een van de warmste steden van Europa is. De winters zijn mild, de zomers zijn heet en het voorjaar met bloeiende jasmijn en sinaasappelbomen is de mooiste tijd van het jaar. Sevilla is op en top Spaans, maar toch vind je die typische drukte van andere grootsteden in Spanje hier nog niet terug. De Sevillano’s zijn goedgezinde, open en vriendelijke mensen die op een trage en intense manier van het leven genieten. Sevilla is het kloppende hart van stomend Andalucia, waar bars om zeven uur ‘s morgens de luiken open zwieren en restaurantes nog om middernacht bordjes albondigas(heerlijke meat balls) serveren. Het is een stad die nooit slaapt, op z’n Spaans, al heupwiegend op de deuntjes van wat opzwepende flamenco, bedwelmend door de hitte van de dag die nog in de nauwe straatjes hangt. De Spaanse klassiekers van het zuiden zijn goud waard: nippen van ijskoude sherry, perfect bij die rijkelijke pata negra op snede, of die verfrissende cocktails gemaakt met Vermouth uit de streek. Aan de ene kant ligt een groene cordillera (gebergte) waar Jabugo het jámon-walhalla op de wereld is, en aan de andere kant de Atlantic, met seafood hotspot Sanlúcar de Barrameda, waar zilte Manzanilla in eeuwenoude vaten ligt te rusten, met het geluid van de oceaan op de achtergrond. Sevilla is het beste van twee, culinaire werelden die je van ‘s ochtends vroeg tot in de late uurtjes kan gaan ontdekken. Er is altijd de siësta in de namiddag om van al dit moois op een authentieke manier te bekomen.  

Verdwalen in el Centro

Zoals het in elke stad hoort, vind je de grootste blockbusters in hartje centrum. Er is de kathedraal met de Giralda, het koninklijk paleis Real Alcázar en de hypermoderne constructie Metropol Parasol waar nu het archeologisch museum in huist. Goed om weten is dat de Kathedraal van Sevilla, na de Sint-Pieterskathedraal in het Vaticaan en Sint-Pauls in Londen, de grootste kathedraal ter wereld is. Gebouwd in de vijftiende eeuw op de plek waar de moskee van de Moren stond. Binnenin vind je ook het graf van Columbus. De minaret van de moskee van de Moren werd, door de schoonheid van de toren, behouden en noemt nu La Giralda. Een absolute must om te beklimmen en een wauw uitzicht over de stad te krijgen. Real Alcázar is een koninklijk paleis met verschillende wondermooie patio's en prachtige tuinen en is ook een perfect voorbeeld van de Mudéjar-bouwstijl. Binnenin veel marmeren zuilen, sierlijk houtwerk en bewerkte plafonds en rondom prachtige tuinen met watervallen, fonteinen en veel exotische planten en bomen. Deze tuinen zijn een aanrader tijdens de lente wanneer alles in bloei staat. In de zomer worden er weleens klassieke of flamencoconcerten in de tuinen van Real Alcázar gehouden. Wandel ook eens langs een van de ontelbare pleinen in El Centro, meestal omringd door bars, restaurants en terrasjes. Er zijn genoeg tapasbars in deze buurt en een van onze favorieten is La Fresquita. Kom vroeg (zo rond de middag) of heel laat (na 22 uur) om te mixen met de echte Sevillanos langs de toog binnen of aan de hoge opklaptafeltjes die buiten langs de façade hangen. Het thema is Semana Santa (de heilige week) terwijl het er, vooral dankzij het volume van superfrisse Cruzcampo pinten, vaak niet zo heilig aan toegaat. Kom voor de Mariabeeldjes maar ook voor de ambiance en de tapas. Favoriet (en veggie): de Espinacas con Garbanzos (spinazie met kikkererwten). Als tegengewicht voor de ontelbare klassieke tapasbars in de stad zijn er adresjes zoals Ovejas Negras, vlak bij de kathedraal, smak in het centrum. Deze tapasbar 2.0 serveert inventieve, hartige gerechten en schuwt geen stevige burger of een fish & chips op de menu. To die for zijn de patatas bravas, de perfecte fuel food na een avondje te lang tapasbartrippen. Het cool cat adresje in de stad. Een verticale tuin aan de muur, een wand met een estantería, een metershoog rek, met allemaal lokale ingrediënten en veel verschillende zalen, allemaal anders ingericht. Mamarracha focust op grillgerechten vanop de Argentijns parilla (de eigenaar is van al ginder), frisse salades tot zelfs inventieve pizza’s. 

Als een ontdekkingsreiziger

Santa Cruz is het echte hart van Sevilla: een oude Joodse wijk waar je dagen in de straatjes kan op ontdekking trekken. Veel fraaie en dure huizen, kleine straatjes, smalle steegjes en pleintjes. Hier verdwalen is niet erg, het is zelfs aan te raden, want zo ontdek je het ene fijne straatje na het andere. In deze wijk zitten natuurlijk ook souvenirwinkels maar evengoed plezante specialiteitenzaken, kleine bars en restaurantjes. Cultuur opsnuiven kan natuurlijk ook. In Santa Cruz bevindt zich het Archivo General de Indias, een gebouw in sobere renaissancestijl dat dateert uit het einde van de 16de eeuw. In het gebouw liggen miljoenen bladzijden papier: boeken, handschriften, unieke plattegronden en tekeningen die je alles vertellen over de vroegere Spaanse overzeese kolonies. Je kan er zelfs enkele uitzonderlijke historische exemplaren bezichtigen, zoals een wereldkaart van de befaamde cartograaf Juan de la Cosa en een logboek van Columbus. Wat verder vind je Taberna La Fresquita met meer lokale gerechten terwijl de beste tapasbar in deze buurt Casa Placido is. De oudste tapasbar is dan weer El Rinconcillo, die zijn deuren in 1670 opende. Kenners zeggen dat dit trouwens de eerste tapasbar ter wereld is. Moorse tegels, fantastische sherry’s op het menu en oude Spanjaarden die hier al heel hun leven komen, samen met de ontelbare generaties aan bekende bailaores and toreros die hier ook graag gezien zijn. Ook niet te missen in deze buurt is Vermutería Palabra de Bar. Vermout oftewel vermú in Andaluz was ooit de favoriet van oude mannetjes in nog oudere bars in Sevilla. Nu is de apero terug in, zeker wanneer je naar bars zoals deze vermutería trekt waar barvrouw Marijoe een selectie van bijna dertig verschillende vermoutsoorten voorstelt. Rood, wit, wel of niet met soda, olijfje en sinaasappelschil. Extra smakelijk met wat livemuziek op dinsdagavond. Ook tof is Bar Gallo Rojo. Una Factoría de creación, dat is de omschrijving van dit adres. ’s Avonds een coole bar waar je artisanale biertjes uit de streek en Spanje kan proeven, zelfs van de tap en overdag een creatieve ruimte waar zowel artiesten als breiclubs terecht kunnen. Ongedwongen, gezellig en vaak met livemuziek.

Volks El Arenal

Een andere, bijzondere wijk van Sevilla is El Arenal, die tot aan de oever van de Guadalquivir loopt. De belangrijkste trekpleisters zijn de grote stierenarena en de Torre del Oro, die deel uitmaakt van de Moorse stadswallen. Wat vooral veel bezoekers naar hier trekt, is de charme en de intimiteit van de buurt. Kleine restaurants en tapasbars zitten, of beter gezegd staan, afgeladen vol met de vriendelijke bewoners van de wijk. Een plezant adres in deze buurt is El Rincón del Pulpo Gallego, de enige echte bar met zijn roots in Galicië. Drink de typische cider en probeer de bacalao a la gallega en de empanada de atún. Wat verder weg, gaat het richting Extremadura in la Casa de Extremadura. Vergis je niet, dit is effectief een bar maar ook een Club Social waar leden samenkomen, naar tv kijken en natuurlijk iets eten en drinken. Een andere, niet te missen klassieker is Morales: opgericht in 1850 en nog steeds in dezelfde familie. Morales is een bar waar je liefst van al een sherry bestelt om zo snel mogelijk in de mood te komen en te mixen met de locals. De gigantische sherryvaten staan er nog altijd in een ruimte achter de enorme toog. De service is vlot en vriendelijk, de chicharrones (chips van varkenshuid) zijn krokant en tegen het einde van de avond is de vloer bedekt met kleine, witte servetjes. Een teken dat het goed was. Iets hipper in deze buurt langs het water is koffiedrinken bij Torch. Zussen Sarah en Victoria, geboren in Nicaragua maar opgegroeid in de States, lieten onlangs Sevilla kennismaken met het concept speciality coffee. Terwijl koffiedrinken zich hier tot voor kort beperkte tot een snelle café solo aan de toog, wordt te Torch koffie gebrand, gemalen en gezet zoals het in elke grootstad hoort. Met airco, lekker gebak en wifi natuurlijk.  

Over de brug

Aan de andere kant van de rivier ligt de typische vissers- en zigeunerwijk Triana. Hier wonen nog steeds de meeste zigeuners, stierenvechters, flamencodansers en muzikanten. Op de stenen banken aan de oever van de rivier wordt gegeten, gedronken, muziek gemaakt, gezongen en gedanst. Triana is altijd al een levendige en temperamentvolle volkswijk geweest, want in deze wijk liggen de roots van de flamenco. Vandaag de dag vind je hier ook de zogenaamde peñas, een soort flamencoclubs. De leukste bezienswaardigheid is de Parroquia Santa Ana. Hier werden kinderen gedoopt zodat ze een mooie flamencostem zouden krijgen. Eten en drinken is hier goedkoper dan op de toeristische plekken. Je komt hier ook veel studenten tegen, want in deze wijk ligt de Erasmus Universiteit. Vooral aan de Calle Betis, de boulevard langs de oever van de rivier, zitten de leukste eettentjes, bars, cafés en clubs. Een fijn adres om uit te gaan is Lo Nuestro, een partyplek waar de rumba gemixt wordt met flamenco. Op Calle Pagés del Corro drink je wijn en kijk je naar flamenco – dans kan en mag ook - vergezeld van sensuele muziek. Souvenirjagers zitten hier ook goed want in Triana werd en wordt vooral aardewerk gemaakt. Dat zie je nog terug aan bijvoorbeeld de beroemde Azulejas-tegel en het vele keramiek dat je in de gevels terugziet. Ook in deze buurt, weg van de drukte, is La Antigua Abaceria een bijou van een tapasbar. Een serieuze collectie van pata negra’s boven de oude toog, met erachter patron José, vriendelijk en fan van hoogkwalitatieve producten. Zoals de lokale kazen, hoogbejaard en echte smaakbommetjes die schreeuwen om met een stevige, Spaanse wijn genomen te worden. Of een plato de rabo de toro estofado, een stoofpotje met stierenstaart. Kortom, een keuken met ballen, in een zeer Sevillaanse setting.

3 x buiten de stad 

Delicate zeegerechtjes 

Sanlucar de Barrameda ligt op een uurtje van Sevilla naast de monding van de rivier Guadalquivir en vlak voor het fantastische Doñana Nationaal Park. Casa Bigote is een instituut in San Lucar en zelfs in Spanje. Het restaurant ligt aan de Bajo de Guia met zicht op het water. Hier kom je voor tapas uit de zee. Eten doe je al rechtstaand aan de houten toog of aan grote wijntonnen buiten op het overdekte terras. Let op, kom je hier in het hoogseizoen of tijdens het weekend, dan moet je geduld hebben, niet geïntimideerd geraken door de zuidelijke sfeer en het allemaal wat op je af laten komen. Tranquillo! Wordt het je wat te veel om een tapa of flesje wijn aan de toog besteld te krijgen (want je krijgt hier soms een culinair survival of the fittest-scenario) vraag dan wat hulp aan de Spanjaard naast je, die gegarandeerd het bestelproces wat kan bespoedigen. De manzanilla sherry wordt hier gewoon bij het eten gedronken als doordrinkwijntje, niet als apero of na het eten zoals eerder bij ons. Hemelse Atún Mechado en Marrajo a la Vinagreta, het zondigen waard. Weest niet verrast als enkele Spanjaarden met je beginnen te babbelen want zoveel buitenlanders zien ze hier niet. De hemelse, zilte sherry maakt de tongen los en maakt de sfeer nog aanstekelijker en zuidelijker.

De Feria van Jerez 

Elk jaar, in april en mei, vindt er in Jerez, dat op een half uur van Sevilla ligt, een feria plaats. Een dagenlang feest dat een explosie is van kleuren, muziek, typische kledij, paarden, koetsen, flamencodansers, lokaal eten en veel wijn en bier. In Jerez transformeert het grote Gonzales Hontoria-plein in een feeërieke setting met duizenden lampjes en honderden tenten waar er gedanst, gegeten en gedronken wordt. Je hopt zo van het ene standje naar het andere en het duurt niet lang voor je meegezogen wordt in het feestgedruis en de opzwepende ambiance. In Sevilla is er natuurlijk ook een feria, maar die is veel groter en de tenten zijn soms privé en dus niet toegankelijk wanneer je geen uitnodiging hebt. In Jerez gaat het er tijdens de Feria de Caballo iets gemoedelijker aan toe. www.jerez.es/especiales/feria

Jámon kathedralen 

In het dorpje Jabugo, op een uurtje rijden van Sevilla, hangt er een fortuin aan pata negra jámon te drogen, verborgen in het donker en in kathedraal-achtige gebouwen waar de droge, pure bergwind aankan en die de ham zijn typische smaak geeft.  Wie een goede neus heeft, kan de drogende hammen bij het binnenrijden van het dorp ruiken. Hoge, witgeschilderde gebouwen verbergen honderdduizenden drogende hammen. Jabugo heeft het perfecte klimaat om een pata negra ham te laten drogen: droge wind, weinig vochtigheid, schone lucht,.. Kom naar hier om de echte pata negra ham te kopen aan heel scherpe prijzen waar je in België alleen maar kan van dromen. Gewoon wat plaats in de valies overlaten (en enkele kilo’s) om deze eetbare souvenir uit Zuid-Spanje mee naar huis te krijgen. 

Praktisch

Brussels Airlines vliegt rechtstreeks op Sevilla, vanaf 110 euro, heen en terug. www.brusselsairlines.com.
In de stad kan je gerust alles te voet doen, van de luchthaven naar de stad met een taxi kost ongeveer 25 euro, enkele rit. 

Een auto huren om de streek rond Sevilla te verkennen, naar de kust of in de bergen, kan met Sunny Cars (met verhuurkantoor in het centrum) vanaf 180 euro voor een week met alle verzekeringen en extra’s inbegrepen: www.sunnycars.be

De favoriete eetadresjes van Goodbye

Ovejas Negras
Calle Hernando Colón 8
www.ovejasnegrastapas.com 

La Fresquita
Mateos Gago 29

Mamarracha
Calle Hernando Colón 1
www.mamarracha.es

Vermutería Palabra de bar
Calle Sol 3
www.facebook.com/vermuteriapalabradeba

Gallo Rojo
Calle Viriato 9
www.gallorojo.es

El Rincón Gallego del Pulpo
Calle Harinas 21

Casa de Extremadura
Calle Fernández y González 14

Torch Coffee
Ave. Paseo de las Delicias 3
www.facebook.com/torchcoffee.es

Casa Morales
Garcia de Vinuesa 11

La Antigua Abaceria
Calle Pureza 12

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord