Helsinki, de onbekende cool kid van het noorden

Scroll naar beneden

Gesandwicht tussen Scandinavië en Rusland blijkt Helsinki, ondanks zijn low-profile karakter, een van de meest coole steden van Europa. Bescheiden en sober maar oh zo charmant. Zeker in hartje winter.

  • Debbie Pappyn
    TekstDebbie Pappyn
  • David De Vleeschauwer
    Foto'sDavid De Vleeschauwer

“Wij zijn geen Scandinavisch land” vertelt een Finse ober wanneer hij enkele lokale ingrediënten van op het menu probeert uit te leggen aan de hand van hun oorsprong. “We are a Nordic country”, zegt hij vluchtig wanneer hij de coulis van cloudberry (een van de duurste bessensoorten in de wereld) op tafel zet. Hij legt de nadruk op Nordic en glimlacht. Finland werd door de geschiedenis heen regelmatig belegerd door zijn buurlanden en de soms goed weggestopte littekens hiervan merk je nog steeds. Zeker in Helsinki, waar er weinig oude gebouwen te vinden zijn. Met dank aan de binnenvallende Russen en Duitsers die de stad bijna compleet platbrandden. Veel gebouwen doen ook wel erg Sovjet aan. Helsinki is een mooi voorbeeld van “East meets West”. In de architectuur, de cultuur tot zelfs in de verrassende keuken toe.

Puur natuur

In Finland en ook in Helsinki gaat men graag terug naar de basis. Geïnspireerd op de New Nordic uit Denemarken of niet, in Finland speelde de natuur altijd al de protagonist. Waarom het moeilijk maken als het eenvoudig kan? Voor de moleculaire keuken moet je niet in Finland zijn. Vlees moet naar vlees smaken. Waarom producten van ergens ver weg gebruiken als je hetzelfde hier lokaal kunt vinden? Een nationaal product zoals het donkere roggebrood wordt tot een delicatesse verheven wanneer je het proeft in restaurant Juuri. Versgebakken en geserveerd met wat smeuïge wortelboter die wordt uitgesmeerd met een houten spateltje. Misschien krijg je er wel een sapa (Finse interpretatie van tapas) van zalm bij. Zalm die wel lijkt te smelten in je mond. Een opgewaardeerde versie hiervan zou gewoon de pret en de smaak bederven. De meeste ingrediënten die je in de toprestaurants van Helsinki proeft, zijn gewoon te vinden op de markt van Helsinki, gelegen langs het water waar de Baltische Zee samensmelt met de Golf van Finland. Net zoals het uitzicht over deze baai, veranderen de producten naargelang de vier seizoenen. Zelfs in de winter, wanneer de grote ferryschepen uit Zweden en Estland als enige door de ijzige zee geraken, is het de moeite om even in de haven te komen wandelen en op zaterdagmorgen de markt te bezoeken.

Wilde keuken

De bekendste chef van Finland is Sasu Laukkonen, die onlangs een nieuw restaurant in de stad opende: Ora. Als je de pure smaken van Finland op het bord wil krijgen, zit je hier goed. Er zijn maar 23 zitjes in het restaurant en een zesgangenmenu kost hier 85 euro. Niet zo duur als je ontdekt wat voor moois je op het bord krijgt. Iets wilder gaat het er aan toe bij Wild, een nieuw koffiehuis dat langs de achterkant van designwinkel TRE opende. Het concept hier zijn kleine snacks en porties gemaakt van, hoe kan het ook anders, gevogelte en wild. Snoepen van woudchampignontaart of een broodje dat geïnfuseerd werd met de vruchtjes van de dennenboom. De echte, originele havermoutpap uit Helsinki kan je hier ook als ontbijt eten. Perfect voor tijdens een koude winterdag. Occasioneel worden hier ook unieke diners georganiseerd rond een thema zoals “The Great Game”, een zevengangendiner met producten die enkel door lokale jagers aangeleverd worden en die vergezeld wordt van craft beer.

Natuurlijk zijn er genoeg adresjes in de stad voor wie ook non-Nordic wil proeven. Celeb chef Hans Välimäki verhuisde zijn restaurant van Tampere naar Helsinki om de stad te voorzien van een streepje Azië: je proeft heerlijke ramen, pho, buns, kimchi en zelfs Japanse shabu shabu fondue en tepanyaki in zijn restaurant Säm & Masu. De Franse keuken flirt dan weer met Italië en Finse producten bij Fabrik, een übergezellig restaurant dat bovendien ook nog betaalbaar is. Probeer hier zeker de duck confit of een selectie van hartige charcuterie geserveerd op een houten plank met versgebakken brood. Voor vegetariërs zijn er altijd alternatieven die meewandelen met de seizoenen, zoals een stevige pompoensoep of agnolotti pasta met pompoen en gorgonzola.

Pablo Neruda en Sartres

Helsinki is zo een van die noordelijke steden waar je een stevige stadswandeling met een nog steviger maaltijd mag afsluiten. Tegenwoordig scoort Scandinavië op culinair vlak goed en heb je zelfs in Helsinki keuze genoeg aan interessante etablissementen waar de nu erg populaire New Nordic Cuisine wordt geserveerd. Voor een keer mag je dat New weglaten zodat er simpelweg Nordic Cuisine overblijft. Tyler Brûlé, de excentrieke hoofdredacteur van het magazine Monocle en allesbehalve een potige Viking met een gruwelijke appetijt, riep in een artikel voor New York Times het restaurant Ravintola Sea Horse uit tot een van zijn all-time favoriete restaurants ooit. Geen trendy keet met de beau monde van Helsinki als cliënteel, integendeel: Ravintola Sea Horse is een etablissement gesticht in 1834. Hier worden nog steeds dezelfde gerechten geserveerd en bleef het interieur onveranderd. Naast Tyler vonden ook andere beruchte figuren, zoals de schrijver Pablo Neruda, Jean Paul Sartre en de jazzlegende Dizzy Gillespie, dat dit een absolute must-eat is wanneer je in Helsinki bent.

Het restaurant in de Ullanlinna-buurt, hartje centrum, ziet er aan de buitenkant nochtans uit alsof er binnen onzedelijke activiteiten worden beoefend. Er hangt groene en roze neonreclame aan de buitenmuur die misschien het verkeerde, hongerige publiek zou kunnen aantrekken. Binnenin denk je dan weer dat de tijd stilstond en je in communistisch en retro Helsinki bent. Het decor is op zijn minst sober te noemen en voelt eerder aan als een eetkamer dan als typisch restaurant. Rond het grote zeepaard dat op de muur werd geschilderd, doen enkele hypothetische verhalen de ronde. Volgens sommige klanten werd het geschilderd door een student van de kunstacademie die hier inbrak en zijn stempel op de plek wou drukken. Het andere verhaal is dat van een arme schilder die met het wandschilderij zijn eten en bier afbetaalde. Sanna, een van de serveersters, komt ons het originele menu uit 1934 tonen, het jaartal waarin het restaurant zijn deuren opende. Maar het was pas in 1959 dat Sea Horse naam begon te maken dankzij de toenmalige eigenares mevrouw Paukku. Zij zette de legendarische gebakken haring en biefstuk, naar verluidt hét middel tegen een kater, op de kaart. Op dat menu staan hartige porties Finse, betaalbare home cooking. Zoals Vorschmack, een erg Russisch aandoend gerecht en al een serieuze caloriebom op zich, of simpelweg gebakken haringfilet met puree en gepekelde rode bietjes. Voor vijftien euro kan je zelfs met twee personen van deze royale porties snoepen. Voor tien euro krijg je een stevige lunch met saladebuffet, gratis water, thee en koffie. In de zaal zit een mix van zakenmensen in maatpak, enkele binnengewaaide toeristen en lokale, artistieke types die, afgaand van het tempo waarop ze wijn drinken, duidelijk niet zo heel veel op de agenda hebben staan. Iedereen voelt zich hier thuis. De bescheidenheid van de Finnen en de Finse keuken mag dan wel charmant zijn, onterecht is het zeker. Helsinki biedt aan ieder wat wils, zelfs in putje winter, en dat kan je niet van iedere Europese stad zeggen.

Culinaire tips van Goodbye

Ravintola Seahorse www.seahorse.fi

Juuri www.juuri.fi

Ora orarestaurant.fi

Wild Helsinki www.restaurantwild.fi

Säm & Masu www.facebook.com/SamAsianBarAndKitchen

Insider tips van Milla Visura

Milla Visura is dé food connaisseur van de stad. Ze organiseert vaak culinaire events en kent alle chefs en elk adresje in de stad. We gingen koffie drinken met Milla en vroegen naar haar favoriete food hot spots in Helsinki. www.instagram.com/millatravels

B-Side Bar: een geheim adresje in de industriële Teurastamo-buurt om BBQ-gerechtjes te eten: van ribbetjes tot pastrami sandwich of een pulled pork burger. www.bsmokery.fi

Bas Bas: Ga voor een glaasje of flesje vin naturel, perfect uitgezocht door Bas en Bas, die ook eenvoudige maar hartige gerechten serveren in een coole setting. www.basbas.fi

Jord: Alles biologisch bij Linda Stenman-Langhoff and Filip Langhoff, die ook topresto Ask in de stad uitbaten. Fantastisch uitzicht over de stad door de metershoge ramen en een gezellig interieur. www.restaurantjord.fi

Malaga Bar: voor de cool cats die graag goed eten in een super ongedwongen setting. DJ sets, betaalbare gerechtjes en een lunchmenu voor 10 euro. www.malagabar.fi

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord