Hoe verantwoord reis jij?

Scroll naar beneden

Bijdrage van Femke De Blende
Reizen biedt levens veranderende ervaringen, maar het heeft ook een grote impact op het milieu. Door bewuste keuzes te maken, kunnen we allemaal bijdragen aan het behoud van onze planeet terwijl we haar verkennen. Deze quiz bestaat uit meerkeuzevragen over verschillende aspecten van duurzaam reizen. Beantwoord de volgende vragen eerlijk en ontdek hoe verantwoordelijk jij reist.

  • @Pexels - © landsmann

1. Ik heb mijn bestemming gekozen op basis van...
a) De hoeveelheid eco-certificaten die een bestemming heeft
b) Hoeveel Instagram hotspots er zijn
c) De lokale cultuur en natuur

2. Mijn gekozen bestemming ligt meestal in...
a) Een ander continent dan waar ik woon
b) Hetzelfde continent dan waar ik woon
c) Hetzelfde land dan waar ik woon

3. Op vakantie slaap ik in...
a) Een bekende hotelketen
b) Een gastgezin
c) Een Airbnb met een lokale host

4. Tijdens mijn vakantie...
a) Let ik niet op mijn waterverbruik
b) Ik let op mijn waterverbruik
c) Ik probeer op mijn waterverbruik te letten maar vergeet het soms

5. Als ik dorst heb...
a) Koop ik water in een supermarktketen
b) Hervul ik mijn herbruikbare drinkfles
c) Koop ik water in een plaatselijke winkel

6. Voor het avondeten...
a) Eet ik in een fastfoodketen
b) Eet ik in een restaurant
c) Haal ik af bij een restaurant

7. Als souvenir koop ik...
a) De in massa geproduceerde magneten/standbeeldjes/...
b) Lokaal verbouwde koffie/thee/kruiden/...
c) Plaatselijk handwerk

8. Als activiteit...
a) Ontspan ik op het strand of bij het zwembad
b) Verken ik de omgeving met een lokale gids
c) Ga ik naar een dierenopvang waar ik de dieren kan aaien

  • @Pexels - ©Ali Dashti

Meestal antwoord a?

Er is veel ruimte voor verbetering in je benadering van duurzaam reizen. Het is nooit te laat om positieve veranderingen door te voeren! Op de volgende pagina vind je een aantal tips met betrekking tot duurzaam reizen. Veel succes!

Meestal antwoord c?

Gefeliciteerd, je bent een echte duurzame reiziger! Ga zo door en blijf de wereld verkennen met eco-bewustzijn en respect. Veel plezier!

Meestal antwoord b?

Je bent op de goede weg! Je boekt vooruitgang om een duurzame reiziger te worden. Blijf je inspanningen opvoeren door de volgende pagina met tips te lezen en je zult er komen!

  • @Pexels - ©Taryn Elliott

Hoe kun je de wereld op een duurzamere manier verkennen?

Duurzame keuzes maken kan een positieve impact hebben op zowel het milieu als de lokale gemeenschappen. Hier zijn enkele belangrijke overwegingen om in gedachten te houden wanneer je je reisbeslissingen neemt. Elke beslissing die je neemt kan bijdragen aan een meer verantwoorde en bevredigende reiservaring. Laten we eens kijken hoe je een verschil kunt maken terwijl je de wereld verkent.

HOE KIES JE EEN BESTEMMING?

Als je geïnteresseerd bent in een bepaalde locatie, controleer dan eerst of deze openstaat voor toerisme. In 2022 was er bijvoorbeeld een tekort aan water en medicijnen in Hawaï, dus de regering vroeg de toeristen weg te blijven. Ze bleven echter komen, waardoor de lokale bevolking en gemeenschappen onder grote druk kwamen te staan. Een ander voorbeeld: als je tijdens je onderzoek ontdekt dat je bestemming te kampen heeft met een watertekort, probeer dan je waterverbruik te verminderen. Uit onderzoek is gebleken dat toeristen 2 tot 3 keer meer water gebruiken dan de lokale bevolking (González-Pérez et al., 2020). Zelfs als er geen watertekort is, is het duurzaam om aandacht te besteden aan je waterverbruik. De meest duurzame bestemming is een bestemming dichtbij, zodat je het openbaar vervoer kunt nemen om er te komen.

WELKE VLUCHT KIES IK?

Als je niet om vliegen heen kunt, is een rechtstreekse vlucht de meest duurzame optie om te reizen. Een vliegtuig stoot de meeste broeikasgassen uit tijdens het landen en opstijgen. Dus, als je de goedkopere opties neemt met veel tussenstops, heb je meer starts en landingen, wat resulteert in meer uitstoot.

WAAR VERBLIJF EN EET IK?

Probeer grote ketens te vermijden, anders vloeit je geld niet naar de lokale gemeenschap. Thuisverblijven zijn de beste manier om de lokale bevolking te steunen en tegelijkertijd het lokale leven te ontdekken. Als je een Airbnb of appartement boekt, kijk dan naar het profiel van de verhuurder en onderzoek of het lokale bewoners zijn en geen groot bedrijf of iemand van buiten het land. Wat eten betreft: probeer te eten op plaatsen waar lokale producten worden gebruikt en probeer afhaalmaaltijden te vermijden, want dat zorgt voor veel afval.

WELKE ACTIVITEITEN DOE IK?

Als je vakantie vooral draait om relaxen op het strand of chillen bij het zwembad, vraag jezelf dan af of het echt nodig is om daarvoor naar de andere kant van de wereld te vliegen. Misschien zijn er bestemmingen dichter bij huis die net zo geschikt zijn voor dit soort activiteiten. Als je een activiteit kiest, doe dan wat onderzoek naar de organisatie en lees de recensies als je niet zeker weet of ze duurzaam zijn of niet. Wees extra voorzichtig met dierentoerisme. Er zijn veel zogenaamde dierenasielen waar je de dieren kunt wassen, voeren, enz. maar bij duurzaam dierentoerisme ga je de dieren niet aaien.

WELKE SOUVENIRS NEEM IK MEE NAAR HUIS?

Probeer bij het kopen van souvenirs weg te blijven van de nietszeggende massaproducten. Die belanden meestal in de vuilnisbak of liggen stof te vergaren in een vergeten hoekje van je huis. Neem in plaats daarvan dingen mee zoals lokaal verbouwde koffie en thee of kruiden die je thuis kunt gebruiken. Als je echt iets tastbaars wilt, koop dan wat handwerk dat door de lokale bevolking is gemaakt om hen te steunen.

References:

Responsible travel with curious tourism. (2022). https://open.spotify.com/episode/1zKb9VrtWbQ9qVyosfqdVi?si=1e5226e8c74a4413

González-Pérez, D. M., Martín, J. M. M., Martínez, J. M. G., & Sáez-Fernández, F. J. (2020). An analysis of the cost of water supply linked to the tourism industry. an application to the case of the island of Ibiza in Spain. Water, 12(7), 2006

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord