Terug naar overzicht

In het spoor van de Mol: Ellinikon National Airport

  • © The Hellenikon Metropolitan Park Project

Tijdens aflevering vijf kregen de deelnemers speciaal bezoek. Zowel hun geliefden als Willy Sommers reisden af naar Griekenland. Ze trokken naar de verlaten luchthaven Ellinikon. Momenteel is er nog weinig te zien maar dit jaar zou de bouw van ‘The Hellenikon Metropolitan Park Project’ van start gaan. Het wordt een gigantisch gebied vol toeristische attracties en luxueuze voorzieningen.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Glyfada, ten zuiden van Athene, blijft de uitvalsbasis tijdens deze vijfde aflevering. Willy Sommers verplaatste zicht tussen het winkelcentrum, een restaurant en de haven van het stadje terwijl de deelnemers hem zo herkenbaar mogelijk moesten fotograferen. Dat lukte enkel bij Salim en Dorien die in de jachthaven van Glyfada verstopt zaten. In dit haventje ligt trouwens ook Archelon, the Sea Turtle Protection Society of Greece. Je kan er dagelijks de organisatie en hun geredde schildpadden een bezoekje brengen.

Tijdens het tweede deel van de aflevering neemt presentator Gilles De Coster de hele groep mee naar Ellinikon National Airport. Deze plek was tot 2001 de nationale luchthaven van Griekenland maar is sindsdien volledig verlaten. Een deel van de gebouwen werd tijdens de Olympische Spelen in 2004 nog wel omgevormd en gebruikt voor onder andere hockey en softbal wedstrijden. In 2005 organiseerde de Griekse overheid een architectuurwedstrijd voor de herbestemming van de spookluchthaven tot een enorm openbaar stadspark. De plannen hiervoor vielen stil door de economische crisis waarin het land zich bevond vanaf 2009. 

  • © The Hellenikon Metropolitan Park Project

  • © The Hellenikon Metropolitan Park Project

  • © The Hellenikon Metropolitan Park Project

  • © The Hellenikon Metropolitan Park Project

In 2012 besliste de regering uiteindelijk om er naast het park ook een commercieel en recreatief gedeelte in te verwerken. ‘The Hellenikon Metropolitan Park Project’ zou onder andere voorzien zijn van luxehotels, een casino, een haven en 50 km aan wandel- en fietspaden. De start van de bouw stond in 2020 gepland en moet met 400 hectare uiteindelijk groter worden dan het Central Park in New York.

GLYFADA EN ELLINIKON BEZOEKEN

Jouw bezoek aan Glyfada begint op visitglyfada.gr. Meer info over het Hellinikon Project vind je op www.thehellinikon.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord