In het spoor van de Mol: Sparta en de OdontÓs-trein

Scroll naar beneden

Met de vier overblijvende deelnemers doorkruist presentator Gilles De Coster het grootste schiereiland van Griekenland, Peloponnesos. Ze starten in de stad Sparta in het Zuiden en nemen daarna de trein van Kalavrita tot Diakofto in het Noorden.

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

De deelnemers konden aan het begin van de zevende aflevering genieten van een ontbijt met prachtig zicht over Sparta en de omliggende bergen. De stad ligt in de vallei van de rivier Eurotas, dat omgeven is door twee bergketens, waar je fantastisch kan wandelen. Ten Oosten van Sparta, in de berketen Parnon, vind je grotten, kloven en watervallen die tot de mooiste van Griekenland behoren. Westelijk van Sparta ligt de bergketen Taygetus, die vooral bekendstaat om zijn oude bergdorpjes en schitterende uitzichten.

Terwijl Bart en Jolien deze natuur verkennen, wachten Christian en Alina hen op aan het standbeeld van koning Leonidas in het centrum. Achter dit plein liggen de ruïnes van het Oude Sparta. Je vindt er de overblijfselen van de Akropolis en agora van de 8e eeuw voor Christus. Iets verder van het centrum, zo’n zeven kilometer, ligt de Byzantijnse spookstad Mystras. Bovenop op de berg ligt een versterkte burcht vol goed bewaarde kloosters en kerkjes die afstammen vanuit de 13e eeuw (zie headerfoto).

Voor de volgende opdracht in deze aflevering reizen de deelnemers noordwaarts naar het bergdorpje Kalavrita. Van hieruit vertrekt de 22 kilometer lange spoorweglijn die uitkomt in het vissersdorpje Diakofto. Het treintje, ‘Odontotós’ genoemd door de Grieken, volgt vijfmaal per dag de Vouraïkos-rivier langs steile bergwanden, gezellige dorpjes en impressionante kloosters. Deze toeristische attractie brengt je via diepe dalen en smalle tunnels op een uurtje van het ene dorpje naar het andere. 

Ongeveer halverwege het traject, kan je afstappen aan halte Mega Spileo. Na een pittige wandeling van 45 minuten kom je dan uit bij het gelijknamige klooster. Mega Spileo is het grootste en oudste klooster van Griekenland. De naam van het complex, wat Grote Grot wil zeggen, verwijst naar de gigantische rots waartegen het gebouwd is. Het klooster ligt op 940 meter hoogte en zorgt hiermee voor een adembenemend uitzicht over de nabije vallei en bergen. 

SPARTA EN ODONTOTOS-TREIN ONTDEKKEN

Alle nodige informatie over Sparta vind je op www.exploresparta.gr. Je treinrit tussen Kalavrita en Diakofto plannen kan via de website www.odontotos.com.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord