Interview: model Cesar Casier reist de wereld rond

Scroll naar beneden
  • TekstRaoul De Groote
  • Foto'sChristophe Vander Eecken

Van Wannegem-Lede naar New York en de rest van de wereld: voor topmodel Cesar Casier (27) reizen vakantie en werk mee in dezelfde koffer. "Sommige collega’s doen het niet, maar ik kies er wel voor om de omgeving te verkennen."

Eén keer, herinnert Cesar Casier - internationaal fotomodel - zich, is hij in zijn leven gaan skiën, in Courchevelle. “And that’s it. Ik zoek liever warmere oorden op, want voor mij betekent vakantie - net als voor mijn moeder - zon en een short aantrekken. Mijn moeder heeft een winkel en ze werkt zes dagen op zeven, dus voor haar is vakantie op haar gemak zijn en goed bediend worden.” Met haar trok hij naar het zonnige zuiden, zoals Egypte, Marokko, Turkije en “één keer naar Isla Margarita in Venezuela, mijn verste reis toen ik 10 of 12 jaar was.”

Inmiddels gaat hij elk jaar met zijn moeder op vakantie naar Ibiza. “We gaan daar al van toen mijn moeder nog jong was. Dus we kennen het eiland en haar beste vriendin woont er in het noorden. De laatste vier jaar hebben we er telkens voor twee weken een huis gehuurd en dat is de max. Ik heb wel altijd een vriendin of een vriend uit Gent mee. Ik vind Ibiza zo leuk omdat je er heel erg op je gemak kan zijn en op het strand kan liggen, maar je kan er net zo goed laten masseren, je mooi opkleden en chic uit eten, wat ik ook wel tof vind. Je hebt verschillende mogelijkheden én het is niet zo ver. Daarom is het mijn favoriete reisbestemming in Europa. Eén of twee keer ga ik daar dan zwaar uit, maar that’s it. Ik heb er geen behoefte aan om elke avond in de Pacha rond te hangen.”

Met zijn vader - zijn ouders scheidden toen hij 7 was - ging het meestal richting Frankrijk. “Ik hou daardoor warme herinneringen aan het zuiden over. Maar bij mijn vader ligt het accent anders, bij hem ligt de klemtoon meer op ontdekken. Twee jaar geleden ben ik nog eens met hem op vakantie geweest: met de wagen naar Italië en het zuiden van Frankrijk en dan onderweg telkens één of twee nachten blijven slapen. Dat was wel tof omdat je dan veel zag. Dat vind ik ook wel leuk. Maar ik vind het niet erg om ook gewoon op mijn gemak te zijn.”

Eén grote vakantie

Cesar Casier werd geboren in Gent, groeide op in Wannegem-Lede bij Oudenaarde en woont - als hij niet in zijn Gents appartement verblijft of onderweg is - in New York. Zijn modellencarrière liet hem toe de hele wereld te zien. Maar buiten Europa gaat hij - als het niet om te werken is - niet zo vaak op reis. “Ik ga niet met een vriend of een vriendin naar pakweg Vietnam vliegen. Ik reis meestal work related en daardoor ben ik al overal geweest: Sydney vijf keer, Melbourne, Korea al zeven keer, Tokyo al drie keer, Hongkong, Bejing, Shanghai, bijna alle steden in Amerika, maar nog altijd niet Missouri, Kyoto of Nieuw-Zeeland, bijvoorbeeld. Soms heb ik wel spijt dat ik sommige plekken nog niet heb gezien. Je zit dan een maand of twee alleen in Tokyo, dan denk je wel eens: ik wou dat mijn lief of mijn familie hier waren. Sommige modellen doen het niet, maar ik kies er wel voor om de omgeving te kunnen zien als ik de kans krijg. Als je veel jobs na elkaar hebt, heb je geen keuze, dan moet je je job doen. Maar je werkt tijdens shoots ook niet elke dag, je kan wel wat met je agenda spelen. Soms vertrek ik bijvoorbeeld een dag vroeger of keer ik een dag later terug en dan betaal ik voor die dag zelf mijn hotel. Voor een opdracht in Istanbul heb ik onlangs nog gevraagd om ’s ochtends vroeg te kunnen arriveren en de dag erna laat terug te vliegen. Dan blijf je twee dagen en kan je de stad ontdekken. Mijn leven is eigenlijk één grote vakantie zegt mijn moeder altijd (lacht).”

Vorig jaar deed hij een shoot in Korea. “Zo raar had ik het nog nooit meegemaakt: er kwam ook een ander model overgevlogen uit Amerika en het enige wat dat meisje ginder ter plaatse heeft gedaan, is de afstand met de taxi van het hotel naar de set en terug. Haar eten bestelde ze via de roomservice. Je zit dan in een ander land en in een andere cultuur, at least try the restaurant! Maar sommige mensen zijn daar echt niet in geïnteresseerd en skypen liever met hun lief of kijken naar NetFlix. Iedereen is daar anders in, maar ik vond het heel bizar. Ik ga liever de metro op en probeer zoveel mogelijk te zien.

Prachtig, met die kliffen. We zijn voor de fotoshoot helemaal naar het strand beneden gewandeld. Het was er verlaten en ijskoud, maar die herinnering daaraan blijft heel mooi. Sydney is ook fantastisch, ook al ben ik daar al vijf of zes keer geweest. Australië heeft iets unieks. Je stapt van het vliegtuig en je ruikt die geur, alles is zo scherp, vind ik. Naar Sydney zou ik zeker nog eens terug willen gaan. Ik heb er veel vrienden en het is een toffe locatie, een super schone plek waar ik mij heel erg op mijn gemak voel. Maar er wonen zou ik niet kunnen, want ik vind het er daarvoor iets te rustig. Het eten is er lekker, de mensen zijn leuk en het weer is ook mooi in de winter, maar er is niet zoveel te doen. Het is een strandstad, maar klein en bij slecht weer is er niet zoveel, behalve één coole winkelstraat.”

16 uur

Van Afrika bezocht hij tot nog toe alleen het noorden, maar binnenkort reist hij naar Zuid-Afrika. “Kaapstad is niet zo goed voor mijn carrière: er is wel modellenwerk, maar dat is eerder commercieel cataloguswerk, geen Vogue-shoot bijvoorbeeld. Ik loop misschien zelfs jobs mis tijdens mijn verblijf, maar ik denk dan: nu ik de wereld nog kan zien terwijl ik ervoor betaald word, wil ik dat gewoon doen. Je krijgt er een levenservaring en een herinnering voor in de plaats. Dat zijn keuzes die je maakt.”

Brazilië zal hij tussen Kerst en nieuwjaar bezoeken. “Buenos Aires wil ik al heel lang graag zien, Chili en Nepal ook. Een safari in Kenia wil ik ook nog eens doen. En Mexico heb ik ook nog altijd niet gedaan. Dat is iets wat ik nog móet doen. Hoe meer je ziet, hoe meer je nog wil zien. Maar India trekt mij bijvoorbeeld helemaal niet aan. Ik denk dat het daar heel armoedig is en druk en vuil. Ik heb daar geen zin. Bejing vond ik om die reden de minst leuke plek waar ik al kwam. Verschrikkelijk. Het is een vuile stad en ik zat in een slecht hotel.

Soms zijn er locaties waar je het de eerste keer niet zo tof vindt, zoals Istanbul, maar ondertussen ben ik daar al vier keer geweest en vind ik het één van de leukste plekken. Net als Milaan. Ik ben ook iemand die zijn vrienden onderhoudt: ik skype, bel, instagram of facebook veel. Dus ik vind daardoor ook altijd wel ergens een plek om te kunnen overnachten.” Al lukt dat niet altijd overal. “In Japan had ik het na een shoot helemaal gehad. Ik had een contract voor acht weken, maar na vijf weken zat mijn werk erop en wou ik vertrekken. Er was een vlucht naar Moskou met een late connectie naar België, dus ik dacht: ik ga ondertussen in Moskou wel even de stad in. Maar ik kreeg het visum niet in orde, dus heb ik dan maar zo’n luchtmatras gekocht waar je op zee mee gaat zwemmen en daar heb ik dan zestien uur op gelegen. Ik was amper 19 en ik lag in een lege luchthaven - want het was ook nog eens midden in de nacht - te skypen met mijn mama.”

En mama, dat was toen en is nu nog altijd Gent, de stad waar hij graag naar terug blijft komen. “Het is goed om Gent en New York te combineren en je op je gemak te kunnen voelen. Ik heb dat wel nodig. Amerikanen zijn super open. In New York kan je op straat aangesproken worden door iemand en daar een half uur mee staan babbelen. En dat wordt niet raar gevonden. Terwijl in Europa de mensen meer gesloten zijn. Ik merk dat verschil eigenlijk meer en meer. Dat is wel jammer. Ik vind Belgen ten opzichte van Amerikanen ook zeer onvriendelijk. Misschien zijn de Amerikanen een beetje té en is het niet altijd even gemeend, maar je bent wel vriendelijk behandeld en buiten gestapt met een glimlach. Maar ik zou niet constant in New York kunnen wonen en ik wil er ook niet oud worden. Ik leef ook al zeven jaar in New York, op den duur ken je de stad dan wel. Ik vind New York een goede stad om van je 20ste tot je 35ste te verblijven. Maar je moet echt veel geld verdienen om daar alleen te kunnen wonen, je kleren te kunnen kopen en nog op reis te gaan ook. Dat speelt in Gent minder een rol. Gent betekent voor mij vakantie, uitgaan, koffies drinken met mijn vrienden en gewoon wat thuis zijn. Ik heb een appartement gekocht en wil dat nog wat toffer maken. Dus ik ben elke dag wel bezig. Ik kan niet in bed of in de zetel blijven liggen. Ik kom altijd buiten.

Nu ben ik weer een nieuw kookboek aan het maken (zijn eerste, Model Kitchen, kwam uit in 2013, nvdr.) en ik ga met een eigen kledinglijn beginnen. Ik hoef dat niet te doen - ik verdien zo ook mijn geld - maar ik wil dat graag. Het modellenwerk zal bovendien op een dag ook eens gedaan zijn of veel verminderen. Dat zijn Belgium based projecten, maar ik weet niet hoe mijn leven er over vijf jaar uit gaat zien. Ga ik in New York wonen of in Gent of in Parijs of in Londen?”

Eten onderweg: "Ik ben getraind om keuzes te maken"

“Ik probeer overal van de plaatselijke keuken te proeven en ik ben er nog nooit echt ziek van geweest”, zegt Cesar Casier. “Streetfood in Korea of Marrakech bijvoorbeeld is ongelooflijk. En Belgisch eten is ook lekker, natuurlijk.”

In zijn boek, Model Kitchen, dat in 2013 uitkwam, staan eenvoudige Belgische recepten doorweven met stijlvolle foto’s en culinaire adressen van over de hele wereld. “Telkens ik terugkom in New York of Gent zijn er nieuwe restaurants, bars of koffiehuizen die hot zijn. Ik zit, als ik in Gent ben, bijna dagelijks in de Barrista, de koffie is er lekker en mijn moeder heeft haar winkel, Oona, in dezelfde straat.”

In New York heeft hij ook zijn adresjes. “Ik eet heel graag Aziatisch. Nolita, net boven Soho, vind ik een heel toffe buurt. Heel klein, maar met veel leuke restaurants, zoals A Lovely Day, een Thai en super goedkoop. Of Café Habana, een Cubaans restaurant dat heel lekkere corn on the cob serveert. Maar mijn lievelingsplek om te lunchen is eigenlijk Café Gitane, iets Marokkaans-Frans en heel lekker. Maar ik eet eigenlijk overal. Westville, EN Japanese Brasserie of Indochine, waar het heel chic is ...”

Onderweg is het niet altijd evident om op je voeding te letten, zeker als je veel vliegt. “Maar er staat altijd wel een gezonde mogelijkheid op het menu, een salade of soep bijvoorbeeld. Dat zijn keuzes waar je als model op den duur wel in getraind raakt. Ik probeer altijd een gezonde snack mee te hebben, want vliegtuigeten vind ik niet lekker en ongezond. Je smaakpapillen werken in de lucht anders, dus ze doen veel meer zout en suiker in het eten. Ik zorg daarom dat ik altijd wat fruit of nootjes mee heb. Na een vlucht probeer ik sowieso altijd wat te sporten en veel water te drinken.”

In België kookt hij vaker zelf dan in New York. “Daar is het soms goedkoper om uit te eten dan om de ingrediënten in huis te halen. Een hele goede Thaise take-away heb je al voor 8 dollar. Dat laat ik wel vaak bezorgen. De cultuur om mensen over de vloer te krijgen en samen te eten heb je in New York niet zo, omdat de meesten samenwonen met een room mate, met wie je rekening moet houden, en de appartementen zijn er ook veel kleiner.”

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord