Met boeken in bed

Scroll naar beneden

Vergeet de iPads, de robot butlers, de spiegeltelevisies en roomservice apps. De laatste nieuwe hotelfaciliteit heeft niets te maken met hoogtechnologische snufjes, maar wel met iets dat al van oudsher bestaat: boeken!

  • Tine Hemeryck
    TekstTine Hemeryck

Noem het een evolutie of een revolutie in het digitale tijdperk, maar een trend is het ontegensprekelijk. Boeken zijn terug van weggeweest en hotels maken er wereldwijd zelfs speciaal ruimte voor vrij. En dat doen ze niet enkel in de lobby of in een aparte leesruimte, maar ook op de kamers zelf. Van Londen tot Amsterdam, Parijs en New York, overal kan je wel ergens terecht met boeken dag en nacht binnen handbereik. En als het de boeken zelf niet zijn, dan is het in elk geval de gedachte aan boeken en beroemde schrijvers waar de hotelinterieurs op zijn geïnspireerd.

Slapen tussen de boeken

Sommige hotels hebben de meest indrukwekkende leesruimtes en goed gevulde boekenrekken, maar pas echt bijzonder wordt het als je een privé-bibliotheek ter beschikking hebt in je eigen hotelkamer. In de designhostel Book and Bed in Tokio bijvoorbeeld kan je niet dichter bij de boeken liggen: de bedden zijn geïntegreerd in de boekenrekken. Je zit er dus letterlijk met je neus tussen de boeken, de ideale plek om met een goed verhaal in slaap te vallen. Je betaalt enkel voor je overnachting en kan van check-in tot check-out zoveel boeken lezen als je wil. 

Ook in het vijfsterrenhotel The Ballyfin in het hartje van Ierland kan je tussen de boeken slapen: de junior suite draagt niet voor niets de naam ‘The Little Library’. In het Spencer Hotel & Spa in Chautauqua in de staat New York telt 24 kamers en suites die elk zijn ingericht naar een bekende klassieke auteur, waaronder Agathie Christie, Jane Austen, Shakespeare en Charles Dickens. In elk kamer ligt ook leesvoer voor je klaar: de beste werken van de schrijver die matcht met je kamer. In The Commons Hotel in Minneapolis in Noord-Amerika vind je een ‘boekenmenu’ op je kamer waar je je favoriete lectuur uit kan kiezen, van classics tot bestsellers. Een boekbutler komt je gewenste boek vervolgens brengen, of je kan je natuurlijk ook gewoon door een selectie onbekende boeken laten verrassen. Nog een leuke knipoog naar het boekenthema is de wijze ‘quote of the day’ die je elke avond op je hoofdkussen vindt.

www.bookandbedtokyo.com
www.ballyfin.com
www.thespencer.com
www.commonshotel.com

Een nacht met J.K. Rowling en co

Soms open je de deur van een hotelkamer en waan je je in een oogwenk in een andere wereld. In dit thema hoef je niet ver te zoeken naar wat die wereld dan wel niet is: het universum van boeken.

In het boetiekhotel Pavillon des Lettres, in het achtste arrondissement van Parijs, dichtbij de Champs-Elysées, vind je 26 kamers, elk gelinkt aan een letter van het alfabet en elk geïnspireerd door een andere schrijver. Op de deuren geen cijfers dus, maar wel letters, zoals S voor Shakespeare of R voor Rousseau. Op de muren staan quotes van de auteurs, ideaal om je dromen te inspireren. In het Radisson Sonya Hotel in Sint-Petersburg beland je middenin ‘Misdaad en straf’ (Crime and Punishment), de legendarische roman van Fjodor Dostojevski. In elke kamer zijn verschillende knipogen verscholen die naar de roman verwijzen en naast elk kamernummer staat er een paragraaf uit het boek. En wat staat in de boekenrekken van de lobby? Misdaad en straf natuurlijk, in tientallen verschillende talen en edities.

Het Sylvia Beach Hotel in Oregon liet zich evenzeer door bekende verhalen en auteurs inspireren. De twintig kamers zijn elk genoemd naar een andere auteur, van Emily Dickinson tot Oscar Wilde, Agatha Christie en Mark Twain. De kamers zelf (kies uit de 'classics', 'bestsellers' en 'novels') zijn een lust voor het oog en brengen een ode aan het werk van elke schrijver. Zo is de J.K. Rowling kamer van kop tot teen in het Harry Potter thema gehuld, van de bezem aan de muur tot de witte uil in een kooi naast het bed. Verwacht hier trouwens geen televisie, radio of telefoons: de aandacht gaat volledig naar de boeken.

www.pavillondeslettres.com
www.radissonblu.com
www.sylviabeachhotel.com

De muze mee op locatie

In elk van ons zit één goed boek, hoor je wel eens zeggen. Als je vindt dat de tijd aangebroken is om dat boek uit je lijf te schrijven, dan hoort daar een inspirerende setting bij. Sommige hotels zijn er speciaal op gericht om de muze in je los te laten, zoals The Betsy Hotel in Miami. Wie zich voor enige tijd in alle ernst af wil zonderen om te schrijven, kan zich hier aanmelden. Het hotel heeft namelijk een ‘Writer’s room’ waar je in alle eenzaamheid in de pen kan kruipen. En van de oostkust naar de westkust van Amerika: in California ligt het 'bibliotheekhuisje' dat deel uitmaakt van het Wellstone Center, vlakbij de fameuze bossen van het Redwoods nationaal park. Het schrijvers retraitecentrum is omgeven door spectaculaire sequoia's en biedt uitzicht op zee, de ideale plek om komaf te maken met je schrijversblok.

Minder afgelegen maar even inspirerend is het Ambassade hotel in Amsterdam, met een speciale aantrekkingskracht voor auteurs. Er kwamen al zoveel auteurs in het hotel overnachten dat het gastenboek intussen volstaat met notities van beroemde namen en de bibliotheek uitpuilt van de gesigneerde werken van allerlei schrijvers. Binnenkort misschien ook jouw naam tussen de rekken?

www.thebetsywritersroom.com
www.wellstoneredwoods.org
www.ambassade-hotel.nl

In de kamers van beroemde schrijvers

Zijn thematische decoraties niet aan je besteed, dan kan je nog altijd een stap verder gaan: logeer in de voormalige verblijven van schrijvers. Van de hotelkamer van Hemingway tot het huis waar James Bond tot leven kwam, als de inspiratie hier niet komt, dan komt ze nergens.

Wie in het Hôtel Belles-Rives logeert in Juan-les-Pins, een Franse badplaats aan de Middellandse Zee ten westen van Antibes, verblijft eigenlijk in de art-decovilla van de Amerikaanse auteur Scott Fitzgerald en zijn vrouw Zelda. Het spectaculaire zicht op de Middellandse Zee zou voor minder inspireren om literaire meesterwerken als The Great Gatsby en The Curious Case of Benjamin Button te schrijven. In New York is er ook nog de Fitzgerald Suite in het Plaza Hotel, waar de schrijver naar verluidt graag verbleef.

www.bellesrives.com
www.theplazany.com

In Havana moet je in Hotel Ambos Mundos zijn, de plek waar Ernest Hemingway verbleef toen hij in enkele jaren Cuba woonde in de jaren dertig. Hier in het hotel zou hij de eerste pagina's geschreven hebben van zijn bestseller 'Voor wie de klok luidt' (For Whom the Bell Tolls). De oorspronkelijke kamer van Hemingway (kamernummer 511), waar de oorspronkelijke schrijftafel en typmachine nog altijd staan, is intussen omgevormd tot minimuseum. www.hotelambosmundos-cuba.com

Het Goldeneye Estate hotel op Jamaica klinkt als een toeristenval, maar dat is het niet: het was écht het landgoed van James Bond-auteur Ian Fleming. Na de dood van Fleming is het domein een tijd eigendom geweest van onder meer Bob Marley en Naomi Campbell, daarna werd het een vakantieresort. Het tropische estate telt intussen meerdere vakantiehuisjes, voor het ultieme bond-gevoel boek je de 'Fleming Villa', het oorspronkelijke huis van de auteur. Hier in dit huis op een kleine klif boven een privéstrand schreef Fleming de meeste van de James Bond avonturen. www.theflemingvilla.com

Nog een legende in de Amerikaanse literatuur is John Steinbeck, de auteur van Of Mice and Men en andere grote verhalen. Op Airbnb kan je de charmante studio huren in het kuststadje Pacific Grove in California, waar Steinbeck in de jaren veertig zelf aan de schrijftafel zat. www.airbnb.be

Terug op het Europese continent ademt het historische Wildner hotel in Venetië literaire geschiedenis uit, want dit is de plek waar Henry James zijn roman 'Portrait of a Lady' voltooide. Nog in Italië werd het appartementsgebouw waar James Joyce (de man achter Ulysses) ooit woonde in Trieste omgebouwd tot hotel: het Victoria Hotel. De meest prestigieuze kamer is de 'James Joyce Suite' met tal van referenties naar de Ierse schrijver, van kunstwerken tot citaten. www.hotelvictoriatrieste.com

Extra bijzonder

Nachtje in de bib

In de voormalige gebouwen van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Prinsengracht huist tegenwoordig het vijfsterrenhotel Andaz. Het interieur van het hotel is geïnspireerd op het verhaal van Alice in Wonderland van Lewis Caroll. Veel van de oorspronkelijke bib is er niet meer over, maar op elke kamers staat een kleine boekcollectie als knipoog naar het vorige leven van het pand. www.amsterdam.prinsengracht.andaz.hyatt.com

Run eens een boekenwinkel op vakantie

The Open Book is een klein boekenwinkeltje in Wigtown, in het zuidwesten van Schotland. Je huurt het appartement boven de shop en bent tijdens je vakantie meteen ook verantwoordelijk voor het runnen van de boekenwinkel en op de blog van de Open Book hou je een dagboek bij van je verblijf. Reserveren doe je via Airbnb.

Op hotel met een schrijver

In het salon van hotel Le Bristol Paris kan je dit najaar elke maand dineren met een bekend schrijver. Tijdens de maaltijd beantwoordt de auteur eventuele vragen en wie dat wenst gaat naar huis met een gesigneerd exemplaar van zijn of haar laatste boek. (www.lebristolparis.com). Het historische luxehotel The Hay-Adams in Washington doet hetzelfde. Je schuift er aan tafel met prominente schrijvers zoals Isabel Allende en John Grisham. www.hayadams.com

Slapen in een typemachine

Het Wanderlust Hotel in de Little India wijk van Singapore laat je slapen in de binnenkant van een schrijfmachine, of in elk geval een abstracte reuzeversie ervan. Precies op maat van de avontuurlijke reiziger… www.wanderlusthotel.com

Bars & books

Niet alleen boeken in hotels zijn een trend. Bij uitbreiding gaan ook (hotel)bars en lounges de literaire toer op.

The Shakespeare and company café in Parijs was ooit een boekenwinkel maar is nu vooral een knipoog naar de tijd van toen, met dranken en snacks geïnspireerd op auteurs. Wat dacht je van een Shakespeare Shake of Flapjack Kerouac? www.shakespreareandcompany.com

De tien verdiepingen van The Library Hotel in New York zijn elk in een ander boekenthema gedoopt. Van kunsten tot letterkunde, filosofie en geschiedenis en aardrijkskunde, op welke afdeling zou jij willen vertoeven? 's Avonds kan je op de veertiende etage terecht in de Bookmarks Lounge, een intieme rooftop bar waar je op literatuur geïnspireerde cocktails kan drinken. www.libraryhotel.com

Ook in New York zorgt het überchique The NoMad Hotel voor een exclusieve boekbeleving in haar bibliotheekbar: twee etages volgestouwd met boeken, met op maat gemaakte meubels om je in te nestelen met een koffie, thee, wijn of cocktail. www.thenomadhotel.com

Nog een mooi voorbeeld van een boekenwalhalla en bar in één is de 9 3/4 Bookstore in Medellin, Colombia. Naast de standaard tafeltjes in het café zijn ook knusse leesruimtes voorzien, ideaal om je even van de wereld af te zonderen met een goed boek en een kop koffie. (www.nuevetrescuartos.com) Hetzelfde geldt voor de leesbar van het Il Salviatino hotel in Firenze, een 15de eeuwse parel met houten lambriseringen en luxueuze lederen zetels. Nestel je neer met een goed boek en een glas wijn en je bent voor uren zoet. www.salviatino.com

In Gent is er het Used Book Café: naast eten of drinken kan je er ook de boeken in de gigantische boekenkast (met meer dan 10.000 boeken) lezen, lenen en ruilen. Je kan ook zelf een boek meebrengen, (laat zeker je naam en een boodschap in achter voor de volgende lezer) en het gratis ruilen met een ander boek in het café.

In de Amerikaanse staat North Carolina combineert het Ashville Battery Park Book Exchange het beste van twee werelden: wijn en boeken. Een paradijs voor oenofiele bibliofielen. Of moet het bibliofiele oenofielen zijn? www.batteryparkbookexchange.com

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord