Museumhoppen in Wenen

Scroll naar beneden

Wenen telt meer dan honderd musea. De grote, gerenommerde musea staan misschien al op je todolijstje, zoals het Museum voor toegepaste kunst (MAK) in Wenen, het Natuurhistorisch Museum en het Haus der Musik. Maar wist je dat er verspreid over de stad ook tientallen kleine privémusea liggen die net dat tikkeltje anders dan anders zijn? Goodbye koos er vijf voor je uit. 

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Het museum van kunstvervalsers

Het Fälschermuseum ligt recht tegenover het wereldberoemde Hundertwasserhuis, het appartementencomplex ontworpen door de controversiële kunstenaar Friedensreich Hundertwasser, maar toch gaan veel mensen er gewoon voorbij. Nochtans is het museum best fascinerend voor al wie een beetje van kunst houdt. De kleine galerij stelt een heleboel vervalsingen tentoon waar je de grootmeesters van de schilderkunst zo in herkent: Gustav Klimt, Rembrandt, Henri Matisse, Vincent Van Gogh, Edgar Degas. Al zijn het in dit geval niet de grootmeesters zelf die de eer opstrijken, maar wel hun beroemde vervalsers zoals Tom Keating, Edgar Mrugalla, David Stein en de wereldberoemde Vermeer-vervalser Han van Meegeren. Ticket € 5,50. 

www.faelschermuseum.com

Het misdaadmuseum 

Veel steden hebben een misdaadmuseum, maar er zijn er maar weinig zo uitgebreid als het museum in Wenen. Het Wiener Kriminalmuseum neemt je mee door de geschiedenis van criminaliteit in de stad. Seriemoordenaars, beulen, pooiers, dieven en brandstichters, ze passeren allemaal de revue. Niet alleen de criminelen maar ook hun slachtoffers en hun straffen komen uitgebreid aan bod, dus bereid je voor op heel wat schedels, martelwerktuigen, bloedige handschoenen, foto's van slachtoffers en bewaarde ledematen. Ticket € 6.

www.kriminalmuseum.eu

Het museum van snow globes

Je kent ze wel, de glazen of plastic sneeuwbollen met daarin een miniatuurlandschap en sneeuwvlokken die opdwarrelen als je de bol heen en weer schudt. In Wenen charmeert en verblijdt het familiebedrijf Perzy al meer dan 100 jaar mensen met de Schneekugeln, gevuld met allerlei romantische wintertaferelen. Oprichter Erwin Perzy was zelfs de eerste die een patent op de bollen kreeg en zijn kleinzoon zet vandaag de traditie verder. Het kleine museum en atelier is eigenlijk enkel open voor groepen, maar na Advent kom je er ook in je eentje in. En natuurlijk kan je er ook sneeuwbollen in de meest uiteenlopende variaties kopen. Toegang gratis.

www.viennasnowglobe.at

Het museum van contraceptie

Wist je dat kikkers ooit een rol speelden bij zwangerschapstesten, dat koning Minos van Kreta een vissenblaas gebruikte als voorbehoedsmiddel en dat vrouwen in de jaren 20 geloofden dat ze niet zwanger zouden worden als ze Coca-Cola dronken? Dat en nog veel meer leerrijke (en eerlijke) info over voortplanting en het voorkomen ervan vind je in 's werelds enige museum van contraceptie in Wenen, opgericht door een dokter en gynaecoloog. Zelfs al ben je ruimdenkend, dan nog valt je mond gegarandeerd open als je leert over de methoden en objecten die doorheen de mensheid zijn gebruikt om zwangerschappen te ontdekken, te beletten en te verbreken. Toegang gratis.

www.en.muvs.org

Het museum van de goocheldozen 

Het Zauberkasten Museum is een goed bewaard geheim en een bijzondere plek voor al wie zich graag onderdompelt in de wereld van de magie. Hier vind je de grootste collectie goocheldozen ter wereld, wat het museum zelfs een plekje in het Guinness Book of Records opleverde. Amateurgoochelaar Manfred Klaghofer kreeg zijn eerste goocheldoos toen hij 8 jaar oud was en begon langzaam zijn collectie uit te bouwen. Intussen heeft hij meer dan drieduizend goocheldozen in zijn bezit die de evolutie tonen van meer dan driehonderd jaar magie en goochelkunst vanuit alle windhoeken. Het museum is telkens open op de eerste zondag van de maand. Ticket € 3,50, € 2 extra voor een gegidste toer.

www.zauberkasten-museum.at

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord