Norderney: het eiland voor fijnproevers

Scroll naar beneden
Norderney

Norderney is een van de Duitse Waddeneilanden. Dit eiland bij de Waddenzee staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco en dat toont wel aan hoe bijzonder het is. Vanaf Brussel is het ongeveer vijf uur rijden naar Norddeich-Mole. Vanaf daar vertrekt er bijna elk uur een veerboot naar het eiland Norderney. Dit is het begin van een uitstapje waarbij je helemaal tot jezelf kunt komen. Op Norderney vind je rust in een mooie, groene omgeving.

 • Goodbye redactie
  TekstGoodbye redactie

De duurzaamheid van Norderney is niet alleen gebaseerd op de lange geschiedenis van de badplaats, maar ook op de unieke natuur die je op en om het eiland vindt. 85% van het eiland maakt deel uit van een natuurreservaat, een schat die de eilandbewoners koesteren en waar zij zorg voor dragen. De water- en energievoorziening op het eiland zijn milieuvriendelijk, maar er zijn ook speciale projecten om de natuur te beschermen. Norderney is de enige bestemming in Duitsland die is opgenomen in de top 100 meest groene bestemmingen ter wereld. De perfecte plaats om te herstellen, te ontspannen en duurzaam te genieten dus.

Genieten staat centraal op Norderney. Of je nu wilt genieten van de majestueuze natuur, een dagje ontspannen wilt doorbrengen op het strand, wilt joggen in de duinen of gewoon wilt shoppen, de mogelijkheden op Norderney zijn eindeloos. Je kunt het 14 km lange eiland ook per fiets verkennen. Aantrekkelijke fietsroutes leiden door onbeschrijfelijk mooie duinlandschappen en over dijken, naar bestemmingen die je alleen op Norderney kunt ontdekken. De fietspaden op het eiland zijn gevarieerd en onderweg kom je talloze verrassende details tegen. Er zijn ongeveer 20 fietsverhuurwinkels die huurfietsen aanbieden om te voorzien in elke behoefte; van tandems tot e-bikes en van bakfietsen tot bamboefietsen.

De frisse zeelucht maakt hongerig en dorstig. Op het eiland kom je verschillende charmante restaurants en bars tegen. Direct aan de Seglerhafen zit bijvoorbeeld restaurant ‘Ney’s Place’, bekend vanwege de uitstekende keuken. Naast de Junkmann-manège vind je sinds 2018 het heropende restaurant ‘Meierei’ voor de kleine of de grote trek. Ongeveer 6 km van het centrum bevindt zich het schitterende ‘Weisse Düne’, direct aan het strand gelegen. Dit is misschien wel het hipste paviljoen van het eiland, met een open haard, uitzicht op zee en een fantastisch menu. Iets verder naar het oosten, aan het Ostbad, vind je het in 2019 geopende restaurant ‘Strandpieper’. Gelegen aan het mooiste strand aan de Noordzee en met verfijnde culinaire hoogstandjes, bereid door de bekende Hamburgse chefkok Patrick Voeltz.

Het bijzondere aan dit culinaire eiland is dat alles zo divers is. Of je er nu een broodje vis wilt eten of een avond wilt genieten in sterrenrestaurant ‘Seesteg’, het kan allemaal. De beste hamburgers van het eiland haal je bij ‘Surf Cafe’. Ga je voor James Bond-stijl, dan is ‘Goldy’ een aanrader. Een schitterende zonsondergang meemaken? Dat kan vanuit de ‘Milchbar’, ‘Café Marienhöhe’ of vanaf het dak van ‘New Wave’. Echt een klassiek avondje uit? Dan ga je naar ‘Ney’s’. De beste wijn drink je bij ‘Dettweiler’ of in ‘Esszimmer’. Wist je trouwens dat de Norderneyer hun eigen bier brouwen? Sinds 2012 hebben ze zelfs een eigen brouwerij. Verder kun je op het eiland nog andere specialiteiten krijgen, zoals honing, vlees en kruiden.

 • Thalassotherapie, een medische behandeling met zeewater

De Thalasso-platforms

Vanaf de wandelpaden ‘Zuckerpad’ en ‘Dünensender’ mis je niets van de prachtige omgeving op het eiland. Voor een panoramisch uitzicht ga je naar de Thalasso-platforms. Deze zijn uniek én rolstoelvriendelijk. Vanaf de zichtduinen heb je een prachtig uitzicht over het eiland, de Waddenzee en de Noordzee. Of je nu komt voor yoga bij zonsopgang of voor een ontspannen picknick, dit is dé plaats als je dichtbij de natuur wilt zijn. Natuurlijk is er ook gedacht aan zitplaatsen. 

Er zijn handige informatieborden waarop je van alles kunt lezen over de natuur, de Waddenzee, de getijden en Thalasso. Thalasso is de godin van de zee, maar meestal wordt de link gelegd met Thalassotherapie, een medische behandeling met zeewater. Op Norderney kun je de genezende kracht van de zee direct ervaren. Op dit eiland beleef je de getijden en het spel van de elementen. Het is de plaats om je verbonden te voelen met de natuur, maar ook om helemaal tot rust te komen. Norderney is een eiland waar vrijwel iedereen nog eens naar terugkeert.

 • Heerlijk baden in het pure zeewater

De Waddenzee: Unesco Werelderfgoed

De Waddenzee staat op de Unesco Werelderfgoedlijst, net als het eiland zelf. Het adembenemende uitzicht over de Waddenzee en de invloeden van weer en wind zijn slechts onderdeel van alles wat er te ontdekken is in het wad. De zee heeft vele effecten die van invloed zijn op de gezondheid van mensen. De gezonde, zilte zeelucht heeft een direct effect, veel mensen slapen beter aan zee en merken ook dat hun longen gezonder worden.

Overal op het eiland kun je genieten van de helende krachten van de zilte lucht en de ongerepte zee. Of dat nu profylactisch is, of specifiek voor huid- en luchtwegaandoeningen, een burn-out of een slaapstoornis, op Norderney kun je rekenen op uitstekende voorwaarden voor herstel. Verschillende hotels zijn officieel gecertificeerd als Thalasso-hotel en bieden een breed scala aan Thalasso-behandelingen. Dit maakt het eiland echt uniek. Nergens kun je zo puur genieten van de helende kracht van de zee als op Norderney.

 • Geniet van de helende krachten van de Waddenzee

  Stefan Pähz

Bade:haus norderney

Zeewater op alle manieren: van koud tot warm, van zacht kabbelend tot golvend, in de vorm van een waterval, een nevel of een zoutbad met een zoutgehalte zoals in de Dode Zee. In het bade:haus worden de elementen vuur en water met elkaar gecombineerd in sauna’s en stoombaden, wasbaden met hete stenen en besprenkeling met zeewater. Ook vind je er een sanarium en een uitnodigende loungeruimte met open haard. Het bade:haus norderney combineert gezondheid, balans en anti-aging onder één dak. Er zijn individuele behandelingen, zoals massages en zeewaterbaden, maar ook groepsactiviteiten, zoals aquafitness en aquajoggen.

Het familie Thalasso-bad zorgt voor plezier en avontuur. Het kindvriendelijke concept gaat verder dan spetter- en zwemplezier. In het behaaglijk warme zeewater vind je onder andere een led-glijbaan, een echt piratenschip, een aardesauna en nog veel meer andere grote en kleine verrassingen.

 • Breng zeker een bezoek aan het bade:haus

De Noordzee helpt om gezond te blijven

De Noordzee dankt haar reputatie aan de frequente en sterke wind, maar ook aan de vele weersveranderingen, waarbij de wind steeds weer draait. Laat deze prikkels inwerken voor een therapeutisch effect. De winters verlopen over het algemeen zacht, door de zeewatertemperatuur die zelden onder nul daalt. Ontspanningstechnieken, meditatie en mindfulness-oefeningen kunnen dichtbij de natuur worden beoefend. De omgeving van duinen en strand werkt zeer ontspannend.

Thalasso-therapie omvat een combinatie van activering en ontspanning in een prachtig landschap van strand, zee en duinen. De zee heeft het in zich om ademhalings- en longziekten sneller te voorkomen of te herstellen. Recente onderzoeken hebben uitgewezen dat de T-lymfocyten van het bloed, die het verloop van respiratoire aandoeningen bepalen, door thalasso- en klimaattherapie teruggebracht kunnen worden naar normale waarden. Dit geeft een boost aan het immuunsysteem. Het Institute for Rehabilitation Research Norderney ontwikkelde een therapiemethode voor longklachten, zoals vermoeidheid, hoofdpijn en lichaamspijnen, maar ook voor slaapstoornissen.

 • 'Omkleedkarren' op het strand van Norderney

  Stefan Pähz

Het oudste Duitse Noordzeebad

Norderney vindt zichzelf elk jaar een beetje opnieuw uit, maar ook de oude kusttradities worden gehandhaafd. De geschiedenis van de oudste badplaats aan de Duitse Noordzeekust gaat terug tot 1797. Talloze gebouwen zijn gebaseerd op de oude architectuur in de badplaats. Of het nu gaat om het historisch kuurtheater, het marktgebouw, de kaap of de vuurtoren, er is ontzettend veel te ontdekken en te bewonderen. De muren kunnen vaak verhalen van meer dan 150 jaar oud vertellen, terwijl het interieur nieuw en state-of-the-art is.

Vandaag de dag ben je overal op het eiland verbonden met wifi, maak je gebruik van digitale informatieborden en zijn er speciale apps voor Apple en Android om Norderney te ontdekken. De belangrijkste informatie voor je vakantieplanning kun je lezen op willkommen.norderney.de. Je kunt hier openingstijden, dienstregelingen, evenementen, restaurants en strandinformatie vinden, maar ook het weerbericht en algemeen nieuws worden op de website vermeld. Het is je digitale reisgenoot om op elk moment een goede beslissing te nemen. Ook op het eiland kom je diverse schermen tegen met toeristeninformatie. Zo zie je meteen hoeveel strandstoelen er nog vrij zijn, hoe warm het zeewater is en welke evenementen en films er voor de komende dagen op de planning staan.

Praktisch

Meer informatie kan je vinden op de website van de toeristische dienst van Norderney of de Duitse toeristische dienst (Engels).

 • Norderney bestaat voor 85% beschermd natuurgebied, ideaal om te fietsen en wandelen

  Stefan Pähz

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

 • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
 • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
 • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord