Terug naar overzicht

Nu in Goodbye #20: verborgen wandelparadijs Santo Antão

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De overgrote meerderheid van de toeristen die naar Kaapverdië trekken, landt op Sal of Boa Vista. Vaak met een dorre, woestijnachtige eerste indruk. Dat is voor ons niet anders wanneer we voet aan grond zetten op São Vicente, de dichtste buur van Santo Antão. Je begint je meteen af te vragen waar de 'verde' in de naam ‘Cabo Verde’ eigenlijk vandaan komt. Maar een ferrytocht en een rit in een minibusje later, begrijpen we het volkomen. Santo Antão is het op een na grootste eiland van Kaapverdië, en zonder twijfel het meest groene. De noordkant ligt bezaaid met de ene vruchtbare vallei na de andere. Elk monden ze uit in slaperige kustdorpjes, die in schril contrast staan met de ruwe kust waarop ze uitkijken.

We moeten het toegeven, ook onze redactie had nog nooit van Santo Antão gehoord. Toen Jeroen en Jennifer terugkwamen met hun verslag van dit eiland, moesten we toch even richting Google Maps om te kijken waar het precies ligt. De Kaapverdische Eilanden kennen we allemaal van de eindeloze stranden vol palmbomen en vijfsterrenresorts, en staat niet meteen bekend als een plek waar wandelliefhebbers meteen naartoe zullen trekken. Toen we de foto's van deze reportage zagen, waren we dan ook enorm verbaasd. Zoveel groen in Kaapverdië? Jazeker, en dat bleek niet de enige troef van Santo Antão!

“Ik ben Simão. Zijn jullie net aangekomen? Waar komen jullie vandaan?” We zijn nog geen vijf minuten op pad in het dorpje rond ons verblijf of we maken al meteen kennis met de Kaapverdische gastvrijheid. Simão is een lokale boer die vol trots zijn eigen tuintje met fruitbomen toont. Voor we het beseffen, hebben we een stuk vers geplukte passievrucht in de mond. De maracuja - zoals Simão de vrucht noemt - breekt hij gewoon even met de blote vuist op een steen in twee. Niet alleen dubbel zo groot, maar ook dubbel zo smaakvol als thuis. Oranje sap druipt langs onze mondhoeken terwijl we van het prachtige uitzicht genieten. Beter kan je verblijf op dit eiland niet beginnen, toch?

Gastvrijheid, het blijkt een gewoonte op het eiland. Jeroen en Jennifer werden op sleeptouw genomen door Simão, die je gerust een plaatselijke druïde mag noemen, en werden door de wirwar aan terrasbouw gegidst. Onderweg worden ze getrakteerd op lokale delicatessen en nemen ze plaats in een restaurant met slechts één tafel. Persoonlijke service met zicht op de zee en groene valleien: wie droomt er niet van?

Vanaf Ponta do Sol - een vissersstadje op het meest noordelijke punt van het eiland - vertrekt een steile bergweg naar Fontainhas. In 2015 werd dit dorpje door National Geographic uitgeroepen tot een van de dorpjes met het mooiste uitzicht ter wereld. Ook vandaag worden onze kuiten flink op de proef gesteld. Een stevige klim van 45 minuten - langs spectaculaire uitzichtpunten op de wilde Atlantische Oceaan - brengt ons naar een kleine vallei. Na enkele bochten ontvouwt zich het uitzicht waarmee dit dorpje naam maakte. Een verzameling van een dertigtal kleine huisjes in al evenveel verschillende kleuren. Ze staan op een rotspunt, omgeven door een zo mogelijk nóg groenere vallei dan die van gisteren.

Kleurrijke dorpjes, omgeven door groen, in een wondermooie vallei: ook dat is Santo Antão. Hoewel Jeroen en Jennifer nuchtere reizigers zijn, geven ze toe dat ze dit eiland niet anders kunnen omschrijven als een 'paradijs'. Lekker eten, vriendelijke inwoners, prachtige natuur, spectaculaire rotskusten en duurzame verblijven: het is een wonder dat Santo Antão nog zo heerlijk onbekend is...

Wil je meer weten over Santo Antão, en deze reportage er zelf op nalezen? Haal dan Goodbye #20 in huis, nu te koop in de supermarkt, krantenwinkel of via BOL.com!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord