Terug naar overzicht

Onderzoek over dagtrips naar Vlaanderen en Brussel

  • iStock

Het dagtoerisme blijft een belangrijke pijler van de toeristische sector. Jaarlijks maken 81 miljoen Belgen een daguitstap naar Vlaanderen en Brussel. Met een omzet van 2,7 miljard euro zorgen de daguitstappen voor een sterke economische impuls aan het toerisme in Vlaanderen en Brussel.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Een recent onderzoek over dagtrips door Belgen naar Vlaanderen en Brussel bracht wat nieuwe inzichten aan het licht. Gedurende een volledig jaar werden tweewekelijks 300 Belgen bevraagd over hun dagtrips naar Vlaanderen en Brussel.

81 miljoen Belgen op daguitstap in Vlaanderen en Brussel

Bij een daguitstap verplaatst men zich meer dan twintig kilometer buiten de eigen gemeente en is men meer dan drie uur van huis. Gedurende een jaar noteerden de onderzoekers 81 miljoen Belgen op daguitstap naar Vlaanderen en Brussel. Daarvan gaan er bijna 18 miljoen naar de Kust. De Kunststeden (Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen en Leuven) en Brussel zijn samen goed voor 30 miljoen Belgen op daguitstap. De overige 33 miljoen vinden plaats in de 15 Groene Vlaamse Regio's. Met 5,8 miljoen dagtrippers is Kempen de populairste groene regio.

De populairste activiteiten tijdens een daguitstap zijn wandelen, bezoek aan een stad of een dorp, bezoek van een museum, tentoonstelling, attractie of groendomein, uitstap naar de Kust, bezoek van een evenement en fietsen.

  • Kempen

Verschillen per regio

Er zijn enkele verschillen merkbaar naargelang de regio. Gezelschappen die een dagtrip doen naar de Kust, komen iets vaker met kinderen en iets vaker in de zomer. Ook bij trips naar de groene regio's komt men iets vaker in de zomer. In de groene regio's komen de dagtoeristen vaker met een grotere groep, voornamelijk om te fietsen en te wandelen. Brussel wordt voornamelijk in de lente bezocht voor de stad en de evenementen.

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir: "Meer dan ooit trekken Vlamingen erop uit in eigen streek. Tijdens de coronacrisis hebben we met Toerisme Vlaanderen en de partners kosten noch moeite gespaard om Vlaanderen vakantieland te promoten in onze eigen streek, en met succes. Sinds de pandemie hebben veel Vlamingen ontdekt dat ze ook voor mooie natuur en cultuur geen uren in de auto of op het vliegtuig moeten zitten. Over heel Vlaanderen stijgt het dagtoerisme, en dat is zowel positief voor onze toeristische ondernemers als voor de lokale gemeenschappen."

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord