Terug naar overzicht

Onze tips voor een dynamische december

Nog op zoek naar leuke uitstapjes deze maand? Dit zijn onze tips om er een fantastische maand van te maken!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Events

1. Kids: Spirts of the North @ Brussel

Wanneer de magie van de winter en de feeststemming van de kerstdagen de Hortagalerij inpalmen, levert dat Spirit of The North op: een uniek sprookjesdorp dat je nog tot begin januari kunt ontdekken in hartje Brussel. Een wandeling van 1,5 uur langs klank- en lichtshows, videomapping, virtual reality, interactieve ervaringen, een indoor rodelbaan en besneeuwde landschappen... dat, en nog veel meer verrassingen op uitnodiging van Exhibition Hub en Fever.

Nog tot en met 8 januari 2023 in de Hortagalerij in Brussel. Tickets en info via spiritofthenorthexperience.com.

2. Wintergloed @ Brugge

De vierde editie van het winters festijn in Brugge staat weer garant voor twee kerstmarkten, een uniek schaatsdecor op het Minnewater, de gezellige Winterbar Vorst, winkelplezier tijdens de shoppingdagen en een historische binnenstad vol sfeerverlichting en kerstdecoratie. De Lichtbelevingswandeling rond het thema ‘Awakening’ laat Brugge opnieuw schitteren. Het veelzijdig parcours - groen, water, parken en pleinen - voert langs acht lichtinstallaties die de stad laten ontwaken als het duister wordt. Tal van extra winterevents dragen bij tot een buitengewone stadservaring.

Nog tot en met 8 januari 2023 in de binnenstad van Brugge. Meer info via visitbruges.be.

3. Koksyde by light @ Koksijde

Tijdens een magische lichtwandeling dwaal je vanaf 23 december tot en met 8 januari door Koksijde-Bad, terwijl de ‘ooohs’ en de ‘wauws’ je om de oren klinken. Want onderweg wandel je voorbij verschillende adembenemende lichtinstallaties. Zo spot je fonkelende beren, schitterende mammoeten en futuristische lasertekeningen.

Meer info via visitkoksijde.be

4. Kunst: Magic flow @ Brussel

Het immersieve project Magnetic Flow biedt ruimte voor 1000m² levendige en efemere lichtinstallaties. Het project wordt georganiseerd door Fever, het toonaangevende ontdekkingsplatform voor entertainment en vrije tijd, en is een Brusselse primeur op het gebied van digitale kunst. Op het programma staan zes installaties van het collectief Scale, internationaal gereputeerd om zijn visuele creaties. Fans van kunst, technologie en muziek en andere nieuwsgierigen kunnen bij Magnetic Flow zowel overdag als ‘s avonds terecht voor twee zintuiglijke belevingen. 

Van 1 december tot 19 maart 2023 in LaVallée. Meer info en tickets (vanaf €13) via magneticflowexperience.com.
 

 

Boeken

1. Mijn boekhandel in Caïro - Nadia Wassef

In 2002 begon Wassef met haar zus en een vriendin een boekhandel in Caïro. Mijn boekhandel in Caïro is hun verhaal, maar tegelijkertijd een feministisch portret van Egypte. Het is een boek over dromen najagen, en over wat een boekhandel teweeg kan brengen.

Eind november verschenen, Uitgeverij De Geus, €22,50

2. IJsland, Kleine atlas voor hedonisten - Bertrand Jouanne & Gunnar Freyr

Ontdek de charmes van luxe ecolodges midden in de natuur. Maak kennis met arctische surfers. Proef de nieuwe noordse gastronomie. Treed in de voetsporen van de helden uit de IJslandse saga’s. Ga op zoek naar de poolvos en de blauwe vinvis. Neem een bad in natuurlijke warmwaterbronnen. Bewonder de IJslandse flora. Kom meer te weten over de botsing van de tektonische platen in het hart van IJsland. Verken Reykjavík, het kloppende hart van het eiland. Kaarten en lijstjes met hoogtepunten helpen je om niets te hoeven missen tijdens je bezoek. Uitleg over flora en fauna én de inspirerende fotografie door fotograaf Gunnar Freyr maken het boek compleet.

Verschenen in november, Uitgeverij Mo'Media, €29,95 

3. Bij Ilham aan tafel - Ilham Cherradi Oba

Eten begint met je ogen, en dat weet Ilham Cherradi Oba maar al te goed. Sinds jaar en dag verleidt zij haar gasten al direct bij binnenkomst, nog zonder dat er iets eetbaars op tafel staat. De meest prachtige serviezen en smaakvolle accessoires sieren haar tafels, of dat nu bij haar thuis of in haar winkel is. Maar dat is alleen de voorpret nog maar, want zodra de gasten zitten komen de meest heerlijke gerechten op tafel, klassiek en modern, maar altijd met een Maroc-touch. Met dit boek leer je je eigen tafel prachtig dekken en ontdek je de lievelingsgerechten van Ilham.

Verschenen in november, Uitgeverij Nijgh & van Ditmar, €32,50

4. De keukens van Oekraïne - Olia Hercules

In De keukens van Oekraïne, het kookboek van de bekroonde chef Olia Hercules, ontdek je de bijzonder lekkere recepten en eetherinneringen uit alle windstreken van Oekraïne. Naast chef is Olia ook een van de oprichters van het initiatief #CookForUKRAINE, een stichting die direct na het uitbreken van de oorlog werd opgericht.

Eind november verschenen, Kosmos Uitgevers, €34,95

5. Time to momo: foodies 

De dag beginnen met een goede kop koffie, de lekkerste lokale specialiteiten shoppen bij een delicatessenwinkel, aansluiten bij een ambachtelijke bierproeverij, genieten van een gastronomisch diner en voor het slapengaan een bijzondere cocktail wegtikken. Liefde gaat door de maag, en goed eten en drinken maken echt het verschil tijdens een stedentrip. In time to momo foodies vind je de adressen die jouw stedentrip in Nederland, België of Frankrijk tot een smakelijk succes maken. Kies jouw favoriete foodie-bestemming, reserveer bij de plekken die je wilt ontdekken, activeer je toetjesmaag en zet je riem alvast een gaatje ruimer.

Verschenen in november, uitgeverij Mo'Media, €19,99

6. Honderd miljoen jaar en een dag - Jean-Baptiste Andrea

Wanneer de paleontoloog Stan een verhaal hoort over een enorm dinosaurusfossiel dat diep in een Alpengletsjer begraven zit, komt zijn jongensdroom weer tot leven. Hij trekt naar een afgelegen bergdorp tussen Frankrijk en Italië en is vastbesloten om de begraven schat te vinden. Maar Stan is geen bergbeklimmer en moet rekenen op de hulp van oude vriend Umberto, die zijn excentrieke jonge assistent Peter en de voorzichtige berggids Gio meebrengt. De tijd dringt: ze moeten hun expeditie voltooien voordat de winter begint. Terwijl banden worden gesmeed en getest op de berghelling, en de grenzen tussen vastberadenheid en dwaasheid vervagen, wordt de gevaarlijke zoektocht naar het dinoskelet een reis naar Stans eigen verleden.

Verschenen in november, Uitgeverij Oevers, €23,50

Internationaal

1. Oudejaarsavond bij Nélie @ Oise

Op 10 en 11 december en van 17 tot 31 december kun je met het hele gezin naar de Abdij van Chaalis (net boven Parijs) waar gastvrouw Nélie Jacquemart-André je hulp nodig heeft voor de feestvoorbereidingen. Het personeel is op mysterieuze manier verdwenen en dus heeft ze jullie nodig: van butler tot kok en van linnenmeisje tot jactopziener, iedereen kan zich onderdompelen in het leven van een kasteel in de Belle Epoque. 

Een standaardticket kost €10, meer info via domainedechaalis.fr. Andere originele in de regio (Oise) vind je hier.

2. Nomadsland @ Nederlands Brabant

Het Kampeerconcept Nomadsland opent een nieuwe locatie, tussen de dichte bomen van het Sint Anthonisbos, een prachtig natuurgebied in Nederlands Brabant. De yurts staan omringd door hoge naald- en loofbomen en via de verschillende wandel en mountainbike paden ontdek je het afwisselende bos. Het gebied leent zich goed voor het spotten van wild, met als veel geziene gast de ree, de das, de Schotse hooglander en een scala aan vogels. Honden zijn toegestaan op deze nieuwe locatie en er staat een hottub in het bos waar je heerlijk kunt ontspannen.

Vanaf vrijdag 11 november tot en met zondag 15 januari 2023. Meer info en tickets nomadsland.eu.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord