Onze Tips voor een Onvergetelijke Oktober

Scroll naar beneden

Nog op zoek naar leuke uitstapjes deze maand? Dit zijn onze 13 tips om er een fantastische maand van te maken!

  • Nona Heremans
    TekstNona Heremans

Events

1. Amok Festival @ Brugge

AMOK verovert dit najaar voor de vierde keer op rij de Brugse binnenstad. Van vrijdag 30 september tot en met zondag 9 oktober 2022 trakteert het allround-belevingsfestival van kunstencentrum KAAP op maar liefst tien bomvolle dagen cultuur. Op het programma staan heel wat verrassende concerten en muzikale releases die het dertigjarig bestaan van huislabel W.E.R.F. Records vieren, maar ook intieme slams, walks, verbindende brunches, luister-wandelingen, filmconcerten, dans en een onderwater-gig doen de culturele avonturier watertanden. Tijdens AMOK staat Belgisch talent zij aan zij met grote namen uit de internationale jazzscene, zoals Craig Taborn of Tumi Mogorosi, maar ook ook met revelaties als Alabaster DePlume en Chelsea Carmichael. 

Van 30 september tot 9 oktober in Brugge. Meer info en tickets via amokbrugge.be.

2. Gastexpo: Missing stories @ Mechelen

Fotografe Ildi Hermann zocht Hongaarse Joden op in New York. In hun huiselijke omgeving nam Hermann de tijd om hen te fotograferen en te luisteren naar hun verhalen. Deze oudere getuigen vertelden vaak voor de eerste keer hun verhaal. De expo bestaat uit interieurfoto's, portretten van overlevenden en hun ‘Missing Stories’. Ildi vult in zekere zin een leemte op. Haar grootmoeder, een Holocaust-overlevende, heeft haar verhaal nooit verteld. Voor Ildi is dit een gemiste kans. Zo zijn er ontelbaar veel persoonlijke verhalen die verloren zijn gegaan. We hebben er niet op tijd naar gevraagd of niemand kon het verhaal doorgeven. De expo bestaat uit acht portretten van overlevenden en hun ‘Missing Stories’. Ildi Hermann nam ook foto’s van voorwerpen die verwijzen naar hun Hongaars-Joods verleden.

Van 4 oktober 2022 tot en met 17 januari 2023 in Dossin Kazerne. De expo is gratis te bezoeken. Meer info via kazernedossin.eu.

3. Artonov @ Brussel

Van 8 tot 16 oktober 2022 vindt in Brussel de achtste editie van het multidisciplinaire ARTONOV Festival plaats dat dit jaar gewijd is aan de creatieve en artistieke vrijheid binnen de architectuur. De centrale vraag luidt: ‘Kunnen we architectuur volledig ontdoen van haar utilitaire functies?’ Aan de hand van dertien multidisciplinaire voorstellingen tracht het festival hierop een antwoord te formuleren. ARTONOV, dat zichzelf omschrijft als een ‘imaginair reisagentschap’, slaagt er steeds weer in de eigen grenzen te verleggen en heeft ook dit jaar opnieuw heel wat creaties en premières in petto. Op het programma staan uiteraard concerten maar ook een handvol circus- en dansvoorstellingen van voornamelijk vrouwelijke artiesten. 

Van 8 oktober tot en met 16 oktober, een standaardticket kost €18. Meer info en tickets via festival-artonov.eu.

4. Expo: Joan Miró. The essence of things past and present @ Bergen

© Successio Miró/SABAM Belgium'22

'Joan Miró. The essence of things past and present' neemt ons mee naar meer dan een halve eeuw van authentieke, soms wilde, maar altijd onverwachte meesterwerken van schilder, beeldhouwer, graveur en keramist Joan Miró. Een resem innemende schilderijen, gouaches, tekeningen, keramiek, beeldhouwwerken en zelfs persoonlijke voorwerpen wordt geritmeerd door interactieve apparatuur. Zo komt je als bezoeker steeds meer te weten over hoe Miró zijn creatieve proces benaderde. De expo zoomt in op hoe Miró de kracht van universele thema's verbindt met zijn volkse roots. Achter de illusoire onschuld van een bijna infantiele stijl verbergt het vals droomachtige werk van de Catalaanse artiest een secuur onderzoek, dat hij vastberaden heeft gewijd aan de aard der dingen en aan de nulgraad van de schepping.

Van 8 oktober 2022 tot en met 8 januari 2023 in het BAM (Beaux-Arts Mons). Een standaarticket kost €16. Meer info en tickets via bam.mons.be.

5. Brouwerijdagen @ Leiestreek

Tijdens de weekends van 14 oktober tot en met 27 november vinden de Leiestreek Brouwerijdagen plaats.  Toerisme Leiestreek vzw organiseert het initiatief in samenwerking met 21 brouwerijen in de streek. Ieder weekend ben je welkom bij een aantal brouwerijen voor rondleidingen, workshops en unieke bierbelevingen. Onder de deelnemende brouwerijen vind je grote, gerenommeerde namen zoals Omer Vander Ghinste, De Brabandere, Verhaeghe en Rodenbach, maar ook kleinere creatievelingen zoals De Circus Brouwerij, D'Oude Maalderij en Dok Brewing Company. Voor toeristen, lokale bewoners en bierliefhebbers is dit de uitgelezen kans om op korte tijd en op een unieke manier heel wat bruisende brouwerijen te leren kennen.

14 oktober tot en met 27 november, meer info en het volledige programma via toerisme-leiestreek.be.

Boeken, films & Podcasts

1. Ik dacht dat ik een kleine familie had - Martin Heylen

Martin Heylen groeit op in een kleine familie, zonder biologische grootvader. Van zijn vader weet hij dat die als kind acht jaar lang in Amerika heeft gewoond. Maar over de reden van de terugkeer naar België en over de verdwijning van de grootvader wordt in alle talen gezwegen. Zo overtuigend zelfs dat ook Martin zestig jaar lang geen vragen stelt. Tot hij op een dag bericht krijgt van het Red Star Line Museum. Wat blijkt? Zijn grootouders waren nooit van plan terug te keren. En bovendien: ze gingen naar Amerika om zich aan te sluiten bij een broer van zijn grootmoeder die daar al woonde, en van wie Martin nooit eerder heeft gehoord. Stukje bij beetje puzzelt Martin een stamboom van een onbekende en grote familietak bij elkaar. Hij reist naar Amerika om er 100 jaar later oude familiegeheimen te ontrafelen, bij nieuwe familie.

Verschijnt 13 oktober, Uitgeverij Manteau, €24,99

2. Handboek voor de pelgrim: Plannen • Pakken • Wandelen - Cordula Rabe

Al in de vierde eeuw na Christus is er melding van pelgrimstochten naar Rome, dus het gezegde 'zo oud als de weg naar Rome' kan bij de vroege pelgrims zijn ontstaan. Sindsdien is het aantal pelgrims, en het aantal pelgrimsplaatsen, enorm toegenomen. Tot het midden van de vorige eeuw waren pelgrims vooral bedevaartgangers met een religieus of spiritueel doel. De laatste jaren zien we een sterke toename van mensen waarbij de tocht het doel op zichzelf is. Alle pelgrims, toen en nu, worstelen met hetzelfde probleem: hoe pak ik het aan en wat neem ik mee? Op die vraag geeft Cordula Rabe, een pelgrim met ruim 20 jaar ervaring, het antwoord in haar uitgave Handboek voor de pelgrim.

Verschenen op 28 september, Uitgeverij Elmar, €19,99

3. One Night Stay - Liz Lommerse, Amanda Romijn & Chantal Roskam

Wil je een nachtje weg, maar nu eens niet zo standaard? Ben je op zoek naar een accommodatie of locatie die je nog lang zal bijblijven? One Night Stay bevat 75 speciale, bijzondere, opvallende en niet-alledaagse plekken om te overnachten in Nederland en België. Het neemt je mee op avontuur en inspireert je om direct je koffer te pakken. Wat dacht je van overnachten in een kerk, een vliegtuig of een bollenschuur? Of misschien heb je altijd al eens willen slapen in een gevangenis, een boomhut of op een vlot? Travelinfluencers Amanda, Chantal en Liz reisden door de Lage Landen op zoek naar pareltjes om te overnachten. Plekken waarvan je nooit zou verwachten dat je er kunt slapen. Plekken waarover je iedereen wilt vertellen. Plekken waar alleen al je verblijf voldoende is.

Verschenen op 27 september, Uitgeverij Kosmos, €24,99

4. Terra di Sicilia - Mario Giordano

Sicilië, eind negentiende eeuw. Barnaba Carbonaro groeit op in grote armoede. Op jonge leeftijd begint hij te werken in de productie van citrusvruchten. Sicilië is een traditionele plek waar familie het hoogste aanzien heeft, maar tegelijkertijd begint de wereld door de industrialisatie drastisch te veranderen. Barnaba verlangt dan ook naar avontuur en handel. Als Barnaba voor zaken in München is, ontdekt hij algauw dat de Duitsers hunkeren naar zuidvruchten en vitaminen. Door zijn humor en moed groeit Barnaba uit tot een gerespecteerd citrushandelaar, gedreven door een onverzadigbaar verlangen. Barnaba krijgt vierentwintig kinderen, verdient een fortuin en verliest alles.

Verschijnt op 25 oktober, Uitgeverij Signatuur, €25,99

5. Perron Europa - Bart Giepmans, Bonita van Lier, Bonnie Joosten & Gerdien Bernard

Met 250 duizend kilometer aan spoorlijnen is geen ander continent zo goed ontsloten als Europa. Onthaasting? Iedereen snakt ernaar en slow travel is bijna een modieus begrip. Maar hoe voelt het daadwerkelijk, dat andere reistempo?De auteurs stapten in de trein en namen alle tijd. Zo zagen ze landschappen in elkaar overgaan, culturen zich ontrafelen en ontdekten ze het unieke karakter van Europa. Van de rozerode midzomernacht in Zweeds Lapland tot de wijnstokken op de hellingen van vulkaan Etna en de scherpe pieken van het Tatragebergte. Ook in het boek: een prachtig verhaal over een bijzondere ontmoeting in de trein van Lviv naar Odessa in Oekraïne. Perron Europa bevat inspirerende verhalen, unieke foto’s en veel reistips voor een Europese ontdekkingsreis per trein.

Verschijnt op 18 oktober, Uitgeverij Fjord, €29,50

6. I Love The Seaside: The Surf & Travel Guide to Chile - Vincent Gracia en Marte Louwes

I Love the Seaside, dé reisgidsreeks voor surfers en iedereen die van de kust houdt, neemt je in deze gids mee langs de 5000 kilometer lange kust van Chili. Dwars door verschillende klimaten en landschappen, van het woestijnachtige Norte Grande, levendige surfdorpjes dichtbij hoofdstad Santiago, het groene zuiden tot aan het dunbevolkte Noord Patagonia. De auteurs checkten in bij de leukste adressen, spraken met inspirerende locals, proefden empanadas, logeerden in jaloersmakende cabanas en hadden close encounters met pinguïns en zeeleeuwen. Als ze niet aan het surfen waren, stonden ze op de yogamat, een sup of maakten een lange hike.

Verschijnt in oktober, Uitgeverij I Love The Seaside, €34,95 

7. Elke dag naar buiten - Petra de Hamer

Een mooi vormgegeven logboek voor je wandelingen, fietstochten, wishlists en veel meer. Met veel schrijfruimte voor wie alles wil onthouden, maar de boeken zijn ook geschikt als plakboekje of herbarium. Daarnaast bevat het boek uiteenlopende tips voor buitenmensen. Smaller dan de FJORD-boeken, wel even hoog. In twee varianten: lichtblauw met polderbloemen en antraciet met strandvondsten.

Verschijnt in oktober, Uitgeverij Fjord, €17,50

Internationaal

1. Expo: Byblos. ’s Werelds oudste havenstad @ Leiden

De rijke geschiedenis van Byblos, gelegen aan de kust van het huidige Libanon, begint rond 6500 v.Chr. met een eenvoudig vissersdorpje, dat uitgroeit tot een welvarende stad. Rond 3000 v.Chr. speelde Byblos een ongekende rol in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten als eerste internationale zeehaven ter wereld, door onder andere de handel in cederhout. De tentoonstelling presenteert zo’n 500 unieke archeologische vondsten, waaronder topstukken uit o.a. het Nationaal Museum van Beiroet, het Louvre, het British Museum en het American University of Beirut Museum. Die getuigen van deze archeologische en culturele rijkdom. Van eenvoudige vishaken, ankers en kleitabletten tot gouden wapens, juwelen met kleurrijke edelstenen, een Romeins mozaïek en een bronzen beeld van Heracles. Een hoofdrol is weggelegd voor de koningen, mythologische helden, handelslieden en gelukszoekers die Byblos bezochten en bewoonden, in het bijzonder voor de godin ‘Dame van Byblos’ en de bijzondere banden met Egypte.

Van 14 oktober 2022 tot en met 12 maart 2023 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Meer info en tickets via rmo.nl.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord