Terug naar overzicht

Op safari door Europa: maak kennis met de 'Big Five'

Bij het woord 'safari' denken we spontaan aan olifanten, leeuwen en ritjes met een jeep door de Afrikaanse savanne. Maar je hoeft helemaal niet naar een ander continent te reizen om op zoek te gaan naar wildlife, want ook Europa heeft haar 'Big Five'. Ontdek waar je wolven, lynxen, Europese bizons, veelvraten en bruine beren kan spotten!

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

De 'Big Five' afvinken: het staat bij menig natuurliefhebber op de bucketlist. En dat kan je niet enkel in Afrika, maar ook op het Europese continent. De laatste jaren heeft een zorgvuldig uitgestippeld natuurbeleid ervoor gezorgd dat heel wat wilde dieren hun weg teruggevonden hebben naar de Europese bossen, wouden, bergen en vlaktes. Reden genoeg om op ontdekking te gaan door de puurste delen van het continent én hopelijk onze eigen 'Big Five' vanop een veilige afstand te bewonderen. 

 

1. België en omstreken: De wolf

Om een wolf te spotten, hoef je helemaal niet ver te reizen: met wat geluk spot je er zelfs in België. Ons land lijkt steeds meer het wolvenkruispunt van Europa te gaan worden, met de Zuid-Europese en Oost-Europese populaties die hier samenkomen. Verder vind je vooral in Oost-Duitsland grote roedels.

2. De ardennen en Duitsland: De lynx

Na een eeuw afwezigheid is de lynx terug van weggeweest in onze eigen Ardennen, ideaal als je een reisje naar Wallonië ingepland hebt. In onder andere Vielsalm en de Voerstreek kan je een lynx spotten. Het leefgebied van de lynx strekt zich verder uit naar de Eifel en de Vogezen, dus ook in Duitsland kan je deze prachtige katachtige bewonderen.

3. oost-europa: De Europese bizon

De Europese bizon of wisent was bijna uitgestorven, maar dankzij fokprogramma's is deze magnifieke diersoort weer aan de betere hand. De Europese bizon leeft, net als zijn Amerikaanse neef, in een uitgebreid gebied. Ben je in Polen, Wit-Rusland, Oekraïne, Rusland, Litouwen, Slowakije, Duitsland of Roemenië, maak je redelijk veel kans om het dier in het wild te zien. 

4. arctische gebieden: De veelvraat

Wil je de veelvraat spotten, dan trek je dan weer best naar het noorden. Noorwegen, Zweden, Finland, maar ook Estland en Rusland behoren tot het leefgebied van deze forse marterachtige. 

5. De bergen in: de bruine beer

Ook om wilde beren te zien, hoef je niet naar de andere kant van de wereld te reizen. Al zal je er wel wat voor moeten over hebben: de bruine beer leeft in afgelegen berggebieden in Scandinavië en Oost-Europa, vooral dan in Roemenië. 

Tip: herken de dieren dankzij jouw verrekijker

Uiteraard is het aangewezen om altijd de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen als je de wildernis intrekt. Een van de beste én veiligste maatregelen voor zowel jezelf als het wildlife, is het bewaren van de nodige afstand. Om ook van op een veilige afstand van de wilde dieren te genieten, neem je best een verrekijker mee. En dan is Swarovski Optik een goede metgezel. 

Bovendien is het niet altijd even eenvoudig om te weten welk dier je voor je hebt. Zeker voor een ongetraind oog kan een hulpmiddel dan wel handig zijn. De Digital Guide-monokijker van Swarovski Optik helpt je daarbij een handje. Het toestel maakt verbinding met een specifieke smartphone-app en herkent zoogdieren en vogels die je met de Digital Guide bekijkt en geeft handige informatie over het dier dat je spot. Bovendien kan je met het toestel foto's nemen en zelfs live streamen. Hierdoor ben je helemaal klaar voor jouw safari-avontuur in Europa!

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord