Op wandel langs de GR5

Scroll naar beneden

De GR5 – ofwel Grand Route 5 – is een van de bekendste langeafstandsroutes van Europa. Te beginnen in Hoek van Holland en via onder andere de Vogezen en het Juragebergte kom je uiteindelijk aan in Nice. Een tocht van ruim 2.000 kilometer, of een goeie drie à vier maanden wandelen. Indien je ooit van plan bent om deze route af te stappen, neem er ruim de tijd voor. Via aangename wandelpaden passeert de GR5 enkele prachtige plaatsen!

  • Jeffe Delrue
    TekstJeffe Delrue

Dankzij de één-reeks ‘GR5’ staat de bekende langeafstandsroute volledig in de spotlights. In de serie beslissen vier vrienden de GR5 af te wandelen, vijf jaar nadat hun vriendin op haar eentje aan de tocht begon. Zij raakte op haar pad vermist en is nog steeds spoorloos. Ergens in de Vogezen werd ze voor het laatst gezien toen ze instapte in een rode auto, sindsdien ontbreekt elk spoor. Noch de rode auto, noch de chauffeur werden teruggevonden. De wandeltocht die de vrienden opzetten is enerzijds ter nagedachtenis van Lisa, maar tegelijk proberen ze te weten te komen wat er toen gebeurd is. 

De serie werd volledig op de route zelf gefilmd. De schitterende beelden die daar het resultaat van zijn, nemen je echt mee op pad. Daardoor heb je tijdens het kijken al snel de drang om zelf de wandelschoenen aan te trekken en te genieten van deze prachtige locaties en uitzichten.

Bergen op Zoom

Beginnen doen we bij het vertrekpunt van Bergen op Zoom in Nederland. Dit lijkt niet meteen een tot de verbeelding sprekende bestemming, maar de mooie gebouwen nemen snel alle twijfel weg. De Sint-Gertrudiskerk op de Grote markt, bijvoorbeeld. De kerk, in de volksmond ‘De Peperbus’ genaamd vanwege de typische kerktoren, dateert uit de 14e eeuw. Je kan deze kerk tot op de top beklimmen! De 183 treden zijn alvast een goeie opwarming voor de GR5. Het prachtige uitzicht over de Grote Markt is de welverdiende beloning.

Daarnaast is er ook de Gevangenpoort. Het is het oudste monument van de stad en de enig overgebleven middeleeuwse stadspoort, zoals die vroeger in heel Nederland te vinden waren. Het werd pas echt een gevangenis in 1485 en dat uiteindelijk bleef tot 1931. Vandaag wordt de poort enerzijds gebruikt als escape room, anderzijds als tentoonstellingsruimte voor het Markiezenhof, het oudste stadspaleis van Nederland. In de late 15e eeuw werd Bergen op Zoom een belangrijke handelsstad. De Heren van Bergen wilden er een geschikte plaats om hun gasten te ontvangen en lieten dit adelhuis bouwen. Het werd uiteindelijk een van de mooiste in West-Europa. 

Lorraine – Metz

Een maand nadat je vertrok in Bergen op Zoom bereik je het Franse Metz. Ook hier zijn enkele prachtige culturele bezienswaardigheden. Wat gedacht van de kathedraal van Saint-Etienne, met zijn 42 meter een van de hoogste gotische gebouwen van Europa en de op twee na grootste in Frankrijk. De kathedraal dateert uit de 14e eeuw, toen twee naast elkaar gelegen kerken werden verbonden. 

Even wat nood aan een moderner zicht? Passeer dan zeker eens langs ‘Le Centre Pompidou–Metz’. Een indrukwekkend golvend museum dat elke dag van het jaar een expositie tentoonstelt. De drie verschillende ruimtes bieden voor ieder wat wils. Van beeldende kunst, over lezingen tot films. Dankzij de royale ramen, die uitkijken op enkele historische aspecten van de stad, krijg je op een originele manier een zicht op de monumenten van Metz.

Col du Donon

Net voor het binnenwandelen van de Vogezen ligt de Col du Donon op je pad. Een 23 kilometer lange klim met een gemiddeld stijgingspercentage van 1,8%. Het venijn zit hem echter wel in de staart. Vanaf halfweg kom je stukken tegen tot 6%. Dit alles is echter absoluut de moeite waard. Boven op de top bouwde Napoleon III er een neoclassicistische tempel. Een perfecte locatie om de zonsopgang of -ondergang te bewonderen.

Vogezen

In de Vogezen krijg je enkele reuzen op je bord geschoteld. Na een kleine 65 kilometer kom je aan de voet van de Hohneck. Een reus van 1.363 meter hoog, onmiddellijk het hoogste punt van het hele departement van de Vogezen. Enkel 15 kilometer hiken staat nog tussen jou en een adembenemend uitzicht. Boven op de berg heb je immers zicht over het hele regionale natuurpark Ballons des Vosges. Dit natuurpark wordt al sinds 1989 beschermd. Bij zonnige dagen zie je van op de top zelfs toppen van de besneeuwde Alpen. Het is de klim dus zeker waard. 

Nog eens 30 kilometer verder kom je op het dak van de Vogezen uit, Le Grand Ballon. Met zijn 1.424 meter hoog biedt hij een uitzicht over de Elzasvlakte, het Juragebergte en de Alpen.
40 kilometer voor dat je de Vogezen achter de kiezen hebt bereik je ‘Lac des Perches’, een meer dat meer dan 900 meter boven de zeespiegel ligt en de ideale plaats is om tot rust te komen.

Saut-du-Doubs

Tussen de Vogezen en het Juragebergte ligt het iets minder bekende natuurpark Doubs. Net voor het uitlopen van dit park ligt er een prachtige waterval verstopt tussen de wandelpaden. Die is voornamelijk na een regenbui bijzonder indrukwekkend. Om de waterval op zijn mooist te zien, moet je eventjes afwijken van het pad. Via andere wandelpaden bereik je een hoger platform, waar je de waterval in de omgeving kan zien opgaan, onder andere in het Lac de Moron.

Op een twintigtal kilometer voor het binnenwandelen van de Vogezen ligt het Kasteel van Joux. Een kasteel uit de 11de eeuw, gebouwd op een rots en met een rijke geschiedenis. In de 19de eeuw deed het onder andere dienst als gevangenis! Nu wordt het gebruikt als uitkijkpost en museum. Het uitzicht van uit de torens is een absolute must-see.

Regionaal natuurpark Haut-Jura

Via het stadje Jougne nader je het Jura-gebergte. Het eerste obstakel is de Mont d’Or, een reus die net geen 1.500 meter hoog is. De berg vormt hier de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Van op de top is het nauwelijks 500 meter tot aan de Zwitserse grens.

De berg is natuurlijk voornamelijk gekend vanwege de gelijknamige kaas, le Vacherin Mont d’Or of le Vacherin du Haut Doubs. Tweemaal dezelfde kaas, maar toch een andere naam. Doorheen het natuurpark wisselen bergen, rivieren, watervallen en bossen elkaar af. Na een viertal dagen door het gebergte te hebben gewandeld kom je aan in het Zwitserse Nyon, waar je met een veerboot tot in Thonon-les-Bains wordt gebracht. Nog maar 600 kilometer te gaan!

Nice

Na een maanden wandelen sinds je in Nyon werd overgezet met de veerboot, bereik je de Promenade des Anglais in Nice. Na 2.150 kilometer, ofwel ongeveer honderd dagen, heb je de Grand Route 5 afgelegd en kan je genieten van een vakantie aan de Franse Riviera. De typische steenstranden zijn misschien wel eventjes alles wat je nodig hebt. Voor wie al snel zenuwachtig wordt van al dat stilzitten, heeft Nice tal van interessante musea en gezellige marktjes. Ook absoluut niet te missen is de Russische kathedraal. Het is een beetje een vreemd zicht om tussen de palmbomen een Russisch gebouw te zien! Tsaar Nicolas II, de laatste tsaar, liet deze kathedraal bouwen. De talloze fresco’s en iconen geven deze kathedraal net dat extraatje die het dan wel weer doet passen in deze regio.

  • Sofie Gheysens

GR5: het boek!

Heb je zin gekregen om (een stuk van) de GR5 zelf af te wandelen, of wil je graag meer weten over deze prachtige wandelroute? Op 11 mei verschijnt het boek GR5, met leuke wandel-, logeer-, eet- en doe-tips langs de route.

Prijs: € 35,99
ISBN: 9789022337189

 

Headerfoto: copyright Sofie Gheysens

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord