Oudenaarde: dé cycling hotspot van ons land!

Scroll naar beneden

Er wordt weleens gezegd: België is een wielerland, Nederland een fietsland. Daar is veel van aan. Van Oudenaarde kan evenwel worden gezegd dat zowel het hart van de coureur als dat van de wielertoerist er klopt. Het is de plek waar de Vlaamse kasseikoersen in het voorjaar de cadans van het dagelijkse leven bepalen. Oudenaarde, sinds 2012 aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen, is dé hotspot voor wie als sportieve fietser dé koersstreek van Vlaanderen wil ontdekken. Aan ‘bergs & cobbles’ is er immers geen gebrek …

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Toegegeven: we zijn bevooroordeeld. We hebben altijd al een boon voor Oudenaarde gehad. De provinciestad met zijn rijzige Sint-Walburgakerk, zijn indrukwekkende laatgotische stadhuis en zijn Centrum Ronde van Vlaanderen. Maar laat dat geenszins de enige reden zijn waarom Oudenaarde een plek verdient in de reeks van ‘hotspots’ voor de fietser. Het zit ’m in andere dingen. Hier gebeurt ‘het’ gewoon. Bekijk eens een Stravaheatmap. Samen met Nederlands-Limburg spannen de Vlaamse Ardennen, de streek rond Oudenaarde dus, de kroon. Wielertoeristen fietsen hier af en aan. Ze starten en eindigen hun ritjes hier, in de stad die in 2012 voor het eerst de Ronde van Vlaanderen mocht ontvangen, na 39 keer Meerbeke. Hier adem je de koers, welke richting je ook uit fietst. We namen de proef op de som en presenteren je: een weekendje weg in Oudenaarde en omstreken, waar je de Ronde 365 dagen op 365 kunt beleven. En dus niet alleen in ‘De Weken van de Waarheid’ in maart en april … 

Noor, oost, zuid, west

We hadden wel een beter weekendje kunnen uitkiezen. Het is grijs, het is grauw, het is koud. Er is geen straaltje zon, geen lichtpunt. Eén zekerheid is er wel … De bergjes en de kasseistroken uit de Ronde van Vlaanderen, de Omloop Het Nieuwsblad, Dwars door Vlaanderen, E3 BinckBank Classic, Nokere Koerse, noem maar op: die liggen er wel. Die wijken niet, of het nu Ronde van Vlaanderen-weer is of niet. Het is ontiegelijk vroeg in de ochtend. Ik heb de wagen geparkeerd op de grote gratis parking De Ham, naast het Leopold Hotel en vlak bij de Schelde, de goudader die Oudenaarde in tweeën snijdt. Ik loop nog snel even binnen in het Leopold Hotel, waar ik me tegoed doe aan een straffe koffie. Ik moet dringend wakker worden. Gebeurt het nu niet, dan zal het straks ongetwijfeld gebeuren, op een van de kasseistroken die me uit elkaar zullen rammelen. Ik neem er de kaart bij. De ‘Vlaamse Ardennen’ is de streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen en behelst eigenlijk het arrondissement Oudenaarde en de steden Zottegem en Geraardsbergen. Oudenaarde kun je beschouwen als de geknipte uitvalsbasis om zowel in noordelijke, oostelijke, zuidelijke als westelijke richting te fietsen. Fiets je naar het noorden, dan rij je richting Gent en Leiestreek. Fiets je in westelijke richting, dan trek je dieper ‘de Vlaanders’ in. In het oosten liggen de kronkelende wegels van de Zwalmstreek op je te wachten. En wie ten slotte naar het zuiden fietst, belandt via Ronse of Kluisbergen in het Pays des Collines, zeg maar ‘de Vlaamse Ardennen’ aan de andere zijde van de taalgrens. Twee dingen staan vast: de mogelijkheden zijn onbeperkt en je kunt je hier vol-le-dig naar de filistijnen rijden.

5X To go/do

1. Centrum Ronde van Vlaanderen

Het belevingscentrum van de Ronde van Vlaanderen, gelegen in het centrum van Oudenaarde. Met een permanente tentoonstelling, een shop en ook een fietscafé.

2. D’Oude Hoeve

Gezellig cafeetje in de Ronde van Vlaanderenstraat, op grondgebied Kwaremont. Vlak bij de top van de Knokteberg en de Oude Kwaremont en het monument ter ere van Rondestichter Karel Van Wijnendaele.

3. We Ride Flanders

Vroeger Ronde van Vlaanderen voor wielertoeristen genoemd, tegenwoordig We Ride Flanders of Ronde van Vlaanderen Cyclo. Jaarlijks fietsen zo’n vijftienduizend wielertoeristen ‘hun’ Ronde, één dag voor de profwielrenners dat doen. Het kan op zo’n dag wel vrij druk zijn op de kasseihellingen, maar de sfeer is niettemin onvergelijkbaar.

4. Sporthotel Hotond

Gelegen op de top van de Hotondberg in Kluisbergen. De site rond de molen op de Hotond werd helemaal opgewaardeerd met een nieuw hotel, restaurant, café en park.

5. Bar Gidon

Cafeetje op de Vesten in Geraardsbergen. Drink je snel nog wat moed in voor je de Muur van Geraardsbergen aanvalt in het gezellige wielercafé van ex-prof Frederik Penne. Is tevens het supporterscafé van Remco Evenepoel.

Oudenaarde Praktisch

Oudenaarde ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, op zo’n 30 kilometer van Gent. In de regio zijn er tal van B&B’s, hotels, vakantiewoningen en andere logies voorhanden, waar in meer of mindere mate faciliteiten voor fietsers worden aangeboden. Via de website van Toerisme Vlaamse Ardennen vind je een compleet overzicht van alle overnachtingsplekken.

Via de website van Cycling in Flanders en het Centrum Ronde van Vlaanderen krijg je al een behoorlijk overzicht van de beschikbare fietsroutes. Zo zijn er de drie Ronde van Vlaanderen-fietslussen (78, 103 of 114 kilometer) die permanent bewegwijzerd zijn. Wie in de Vlaamse Ardennen fietst, zal op diverse plekken ook tal van Stravasegmenten op het Rondeparcours vinden. Laat je dus uitdagen door de ‘bergs & cobbles’ van Vlaanderen.

Meer lezen? In Cycling Hotspots lees je alles over dé twaalf toplocaties voor wielrenners in Europa. Het is een gids vol informatie en inspiratie voor je fietsvakantie. 

(Lannoo, 29,99) 

 

 

 

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • reisreportages over de mooiste vakantiebestemmingen
  • de knapste logeeradressen en lekkerste adresjes
  • tientallen tips voor een vakantie dichtbij of ver weg

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord