Terug naar overzicht

Paseo del Arte: De Gouden Driehoek van de Kunst

Het Prado, het Reina Sofia en Thyssen-Bornemisza Museum zijn wereldvermaard en dus niet weg te denken tijdens jouw trip naar Madrid. Aangevuld met een aantal prachtige gebouwen en culturele instellingen barst het district Paseo del Arte van overdonderende kunstpracht, rijke geschiedenis en talloze selfiespots.

  • Goodbye redactie
    TekstGoodbye redactie

Prado

Op date met El Greco, Velázquez en Goya in het kroonjuweel van de kunst, het Pradomuseum. Het museum verzamelt de werken van deze en andere meesters die het toonbeeld van de barok-, classicistische en renaissancekunst vormen, pakweg van de 16e tot de 18e eeuw. De Spaanse Gouden Eeuw onder leiding van de kunstenaars Velázquez en Goya leverde Spanje stuk voor stuk topwerken af, die de Spanjaarden hier nog steeds met enige grandeur graag in de picture plaatsen. Liefhebbers van de Vlaamse School worden er eveneens op hun wenken bediend. In 2019 zal de 200e verjaardag van het museum niet onopgemerkt voorbijgaan. Een ticket voor het museum kost € 15. Tussen 18 u. en 20 u. (tussen 17 u. en 19 u. op zon- en feestdagen) is de permanente collectie gratis toegankelijk. Meer info via www.museodelprado.es.

Hoogtepunten: Keizer Karl V. te paard (Titiaan), Kruisafneming (Van der Weyden) en Tuin der lusten (Bosch).

Reina Sofia

Een waar begrip in Madrid dat jaarlijks bijna 4 miljoen bezoekers aantrekt. Het museum is verdeeld in drie collecties met kunst uit verscheidene 20e-eeuwse kunststromingen. De kunst werd alomtegenwoordig geïnspireerd door de stemming van die tijd: tussen oorlog, vrede en schijnvrede. Een tijd waarin kubistische vormen, surrealistische onderwerpen en abstracte sculpturen een stempel drukten op de expressieve kunst. Summum is ongetwijfeld Picasso’s Guernica, een uiting van waanzin en gruwel van de Spaanse Burgeroorlog. Tickets zijn beschikbaar vanaf € 8. Meer info via www.museoreinasofia.es.

Hoogtepunten: Guernica (Picasso), Omega (Klee) en Lege Doos (Oteiza).

Thyssen-Bornemiszamuseum

Ooit was dit de tweede grootste private schilderijcollectie ter wereld. Vandaag de dag vult het Thyssen-Bornemisza het Prado en Reina Sofia met kunst van de middeleeuwen tot aan expressionistische schilderijen aan. Meesterwerken van Jan Van Eyck, Memling en Bellini worden naadloos opgevolgd door Rubens, Van Dyck en ook door van Gogh, Cézanne, Munch en Ensor. Kortom: een oogstrelende wandeling doorheen vijf eeuwen kunstgeschiedenis. Een ticket kost € 12. Meer info via www.museothyssen.org.

En verder…

Paseo del Arte staat niet enkel synoniem voor schilderkunst. Het Nationaal Archeologisch Museum, Casa de América en Palacio de Cibeles bevinden zich in dit district. Luieren na het kunstspotten kan in de Koninklijke Botanische Tuinen, een van de grootste parken in het centrum.

Wie deze drie musea wil combineren doet er goed aan om de Paseo del Arte Pass online aan te schaffen. Dit is goedkoper dan voor ieder museum een apart ticket te kopen én je vermijdt de lange wachtrijen. Deze pass is beschikbaar vanaf € 29,60 en kan aangekocht worden via de websites van de respectievelijke musea.

Volg ons op Instagram

Volg @goodbyemag voor leuke tips en bloedmooie vakantie hotspots!

volg ons

Abonneer voordelig!

  • 4 magazines
  • GRATIS levering

abonneer

Deze website maakt gebruik van verschillende type cookies. Hier vind je meer informatie. Akkoord